Moneybrother laddar för hårt sväng i Sundsvall

På lördag 28 oktober spelar Moneybrother med sitt band på Quality Hotel, och den som förväntar sig raka rör lär inte bli besviken.

– Det är ju lördag, jag hoppas att Sundsvallspubliken vill ha en partykväll, säger Anders Wendin i en intervju med Heja Sundsvall.

Din debutplatta Blood Panic firar 20 år och är anledningen till din turné. Vad är skillnaden mellan Moneybrother 2003 och 2023?

– På den tiden när vi spelade i Sundsvall så räckte vårt material till 35 minuters konsert. I dag skulle vi kunna hålla på i ett dygn, ha ha. På den tiden var jag också mer av en punksångare, som hade ungdomens kraft men det var nog rätt skrikigt. Jag tror vi har utvecklats en hel del som musiker, lärt oss ett och annat tricks, men jag är glad att energin finns kvar.


Det går inte att ta miste på att du längtar ut på turné!

– Det ska verkligen bli roligt. Bara en sån sak som att ta E4 norrut är något jag älskar. Åker man söderut så ser det i princip likadant ut hela vägen tills du lämnar landet. Åker man norrut från Stockholm börjar landskapet se annorlunda ut bara efter en timme. Vi känner oss fulla av kraft. Turnén startar i Gävle på fredag och att komma till Sundsvall dagen efter på en lördag känns väldigt inspirerande.


Vad har du för minnen av Sundsvall?

–  Bara fina minnen, starkast är nog Gatufesten och en stor fin publik. Sundsvall har för mig varit en viktig musikstad i landet, haft starka perioder som scen inom punk, rock och hip hop. Det har gjort att det finns en kunnig publik, och då vågar man som artist också utmana. Det kommer inte att bli ett aerobicspass på lördag!


Aerobicspass?

– Jag nämner inga exempel, men mycket av det som hörs som livemusik i dag är enligt min smak rätt ointressant och att likställa med ett aerobicspass. Du har en trummis som drar igång med baskaggen och så ropar man till publiken "kom igen nu”. Och så håller det på. Du kan få igång publiken att hoppa, men det är ett väldigt enkelt sätt att leverera livemusik på. Jag är stolt över att säga att vi är ett liveband som vill kommunicera med vår publik på ett annat sätt. Tempostarka låtar kan varvas med lugnare melodier, och vi är ett stort band med skickliga musiker som vill skapa dynamik. På söndag morgon när publiken vaknar upp ska de känna att det var en rolig upplevelse.


Och en hel del berättelser som mellansnack, eller hur?

– Självklart finns det mer att berätta i dag än det gjorde för 20 år sedan. Jag gillar också när en berättelse kan hänga ihop med en låt. Som ett exempel köpte min mamma ofta skivor för att hon var berörd av en artists historia, artisten kanske hade varit sjuk och kommit tillbaka, det kanske fanns en jobbig skilsmässa hon läst om och som det gjordes låtar om. 


Du har engagerat dig mycket för att ge stöd till unga i Kenya, och byggt upp en skola. Finns något av det med i din konsert?

– Nej, det håller jag oftast isär. Men däremot så blev jag vän med medlemmarna i Smith & Thell när vi möttes under inspelningen av På Spåret i fjol. Och nu har även Victor Thell engagerat sig stödet, det är bara så kul att se vad det betyder att vi möts och börjar prata om saker.


Slutligen, hur blev ditt artistnamn Moneybrother?

– Det har jag faktiskt inget djupt och bra svar på. Jag hade ju ett band som hette Monster innan, och när jag gick vidare så ville jag hitta ett namn som gjorde att de plattorna skulle hamna intill Monsters i skivhyllan hos folk. Så då blev det Moneybrother.

Noterbart: Biljetter till konserten finns här.

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Föregående
Föregående

Madridtjejen Birgit blev stjärnkock och hamnade i Norrlindsjö

Nästa
Nästa

De renoverar Merlo slott och flyttar in med familjen