De renoverar Merlo slott och flyttar in med familjen

SLOTTSPARET: Jonas och Jennie Olert är kända som driftiga företagare, ägare av Northbike som säljer motorcyklar, skotrar och fyrhjulingar. Jonas är även delägare i företaget WY Fastigheter. Nu har de tagit sig an ett livsprojekt som ägare av Merlo slott och sätter igång med renovering och vill utveckla uthyrningsverksamhet.

Jonas och Jennie Olert har ett mycket speciellt projekt framför sig. Efter att ha köpt Merlo slott ska de renovera invändigt och flytta dit med sina båda söner.

– Klart att det är ett häftigt projekt och en stor utmaning. Vår förhoppning är också att hitta en lösning där vi kan fortsätta hålla parken öppen för allmänheten, säger paret samfällt. 


Familjen Olert bor i dag i en villa i Söråker, men snart kommer de att få en helt annan boendemiljö. När SCA i fjol gick ut med att Merlo slott, som under många år tjänat som bolagets arkiv, var till salu slog paret Jonas och Jennie till. Att bli ägare till ett slott var då ingen dröm som gick i uppfyllelse.

– Vi hade väldigt dålig koll på Merlo slott. Vi hade tidigare sneglat lite mot en herrgård och faktiskt kollat lite på Wifstavarfs herrgård en gång i tiden, utan att det blev affär. Men vi for i alla fall hit till Merlo och tittade lite av ren nyfikenhet, och där började en dröm och tankar på möjligheter att växa fram med den här platsen, säger Jennie.

I november i fjol var affären klar. SCA såg också en poäng med att det blev fortsatt lokalt ägande av slottet och paret Olert har en stark beslutsamhet när det gäller just det lokala engagemanget.

– Det här är inte vilken plats som helst. Här rör sig många människor som promenerar, motionerar eller har picknick i den vackra parken. Många som gifter sig åker hit och fotograferar sig och det är inget av detta vi vill förändra, tvärtom vill vi gärna samverka med Timrå kommun för att behålla parken som allmän yta, säger Jonas.

– Samtidigt vill vi ju förstås att den del av tomten som ligger närmast huset ska kännas privat för oss, men det inser förhoppningsvis de flesta, resonerar Jonas.

HISTORIEN KNYTS SAMMAN: Jonas Olert pekar på oljemålningen över Sundsvall ut den plats där han och hustruns företag Northbike står i dag.

Slottets fasad är skyddad som riksintresse och får inte byggas om, men inne i själva slottet är renoveringar i startfasen. Även om ingenting är K-märkt är den stora frågan förstås ändå hur mycket man kan förändra i en slottsinteriör som delvis är original från 1885 då det stod färdigt. 

– Vi kommer att modernisera varsamt, och ta hjälp av proffs. Till exempel kök och badrum blir helt nya lösningar, men det mesta övrigt kommer att bli kvar som det är men förbättras där det behövs. Sedan får vi försöka ha fingertoppskänsla med möbleringen, säger Jonas.

Själva bodelen är 600 kvadratmeter och fördelas på två våningar. Vid en rundvandring som Mera Timrå gör med Jonas, 12-årige sonen Max och pudeln Mimmi blir vi övertygade om att det finns väldigt vackra rum och ytor i slottet. Allra flottast är den så kallade Riddarsalen med 7,5 meters takhöjd (nedan).

FAVORITPLATS: Fredrik Bünsows divan gillas även av slottets nya ägare.

När vi går vidare genom de många rummen förstår vi att det inte bara är Jonas som har koll på slottets historia. Max låter i vissa delar minst lika påläst, men är lite skeptisk till alla de äldre inredningsdetaljerna.

– Jag är väl inte så mycket för de antika grejerna. Det jag och min storebror diskuterar mest är vem som ska få vilket sovrum, säger han.

Det finns en del att hugga tag i för de hantverkare som ska renovera slottet.

Nu är tanken med familjen Olerts ägande av slottet inte bara att de ska bo där för egen del. Ett hörnrum i slottet samt ett externt hus med 12 bäddar och kök blir till uthyrning. På sikt kan även den tredje och översta slottsvåningen göras om för uthyrning.

– Vi har redan där vi bor i dag Airbnb-boende och här tror vi ännu mer på den möjligheten, säger Jonas. 

I ett hörn av slottsparken står också en stor ekonomibyggnad som varit en del av SCA:s arkiv. Där finns också en oinredd övervåning och hela den byggnaden har satt igång tankar hos Olerts.

Här ser vi framför oss att vi kan hyra ut hela eller delar av ekonomibyggnaden. Övervåningen skulle kunna bli en fantastisk eventanläggning och vi välkomnar inspel från entreprenörer, säger Jonas.

Tiden är över när Merlo slott var arkiv och plats för hundratals hyllmeter av mer eller mindre gulnade dokument från SCA:s alla affärer. Nu väntar en spännande tid med nya ägare som planerar att flytta in under kommande vinter.

TEXT: ANDERS LÖVGREN

FOTO: KATARINA LÖVGREN

FAKTA: Merlo slott uppfördes 1883–1885 i Timrå av Fredrik Bünsow, tysken som blev Sundsvalls mest framgångsrika sågverkspatron och jämte Alfred Nobel rikast i landet. Arkitekter var Isak Gustaf Clason och Fritz Eckert. Arkitekturen utmärks av ett flertal tornutsprång och uppskjutande gavelpartier, vilket för tankarna till norra Europas slott och borgar. Huset har tre våningar och 18 rum; på andra våningen finns en sal med 7,5 m takhöjd som ska påminna om en medeltida riddarsal. Inredningen har paneler, dörrar och takinlägg gjorda i ek. Slottet övergick under tidigt 1900-tal i SCA:s ägo och användes fram till 1951 som boende av chefer, för att sedan bli bolagets centralarkiv och hade en tid fyra anställda.

Ekonomibyggnad för uthyrning.

I dessa kistor förvarades en gång i tiden lönerna till Fredrik Bünsows anställda.

På spaning mot ny framtid för Merlo slott.

Föregående
Föregående

Moneybrother laddar för hårt sväng i Sundsvall

Nästa
Nästa

140 filmer på fem dagar