Militären som blev krögare
När Sebastian Gummesson efter tio år återvände till hemstaden Sundsvall, hade han ytterst diffusa planer för framtiden.
Några år senare är han både krögare och familjefar.
– Det har bara hänt bra grejer, säger han.
På centralt belägna Sundsvallskrogen Edvalls Guld är den soliga och trevliga uteserveringen välbesökt under sommarhalvåret. Det är högt tryck på all personal med delägaren Sebastian Dummesson i spetsen.
– Under sommaren växlar vi upp och går från att vara sju fast anställda som klarar vinterhalvåret, till att bli uppemot 25 personer på lönelistan. Det är också den stora utmaningen för mig, att få ihop arbetslagen på ett bra sätt när många nya kommer in i verksamheten. Där har jag stor nytta av min tidigare karriär inom det militära, säger han.
Nu kanske det låter som om den utbildade officeren pekar med hela handen och får kockar, bartenders och serveringspersonal att lyda order. Riktigt så är det inte, men vi kommer dit. Låt oss börja i en annan ände.
Restauranglivet har Sebastian i sitt dna. Föräldrarna var säsongsarbetare inom krogbranschen och träffades på Gotland, vilket ledde till att Sebastian såg dagens ljus i Storlien. När han själv skulle välja linje på gymnasiet blev det restaurangprogrammet på Altinska i Sundsvall.
– Efter några år där jag själv jobbade säsong på olika ställen blev jag erbjuden att jobba som kock på ett av Försvarsmaktens skolfartyg och seglade några år med en skonert både i svenska men framför allt internationella vatten. Det var väldigt lärorikt att ansvara för ett eget kök och ta ansvar för representationsmiddagar, bland annat hade vi St Barths president som gäst en gång efter Atlantseglingen, berättar Sebastian.
SKEPP O’HOJ: Ombord på skonerten HMS Gladan där Sebastian tillbringade fyra år till havs.
EN OFFICER OCH GENTLEMAN: Här är Sebasian Gummensson kadett, och fortsatte sedan den militära banan med att utbilda sig till taktisk officer.
Livet inom Försvarsmakten gav mersmak och han utbildade sig till taktisk officer och arbetade inom Marinen som navigation- och sambandsofficer. Han bodde då i hamnstaden Karlskrona där han hade ett förhållande, som dock knakade i fogarna och han besökte Sundsvall för att få lite distans i tillvaron.
– Jag tror till och med att jag flydde hem till Sundsvall. Det är också ganska märkligt alltihop, hur tillfälligheter spelar stor roll i livet. Tack vare att jag en dag kom strosande över Stora torget förändrades sedan allt, säger han.
Utanför krogen Bloco stod krögaren Jonas Hamlund och spikade på en uteservering. Långt tidigare hade Jonas varit kökschef i Ramundberget när Sebastian säsongsjobbade där. Nu blev det prat, och Jonas tyckte att Sebastian borde ta chansen att hoppa in och jobba som kock på en ny restaurang som snart skulle öppna på Storgatan – med Jonas och kollegan Tord Budenberg som ägare.
– Jag bara skrattade åt tanken, men efter en tid fanns frågan fortfarande kvar i skallen och jag gillade idén mer och mer. När jag tog ett nytt möte med Jonas och Tord sa jag att jag var intresserad, och att jag skulle gå in i jobbet på allvar och med engagemang.
Precis så blev det. Det här var 2021, och ganska snart hade ryktet om Sebastians kunnande och driv nått flera krogar i stan. Han började få erbjudanden om andra jobb.
FIXAR OSTRON: Edvalls Guld har en meny som lutar mot det franska köket och fisk är en viktig del av de kulinariska konsterna. Här förbereder köksmästaren själv ostron. “Framför allt är vår inriktning att arbeta med de bästa råvarorna för säsongen”, säger Sebastian.
– Då fick jag nästa fråga från Jonas och Tord, om delägarskap. Gissningsvis hade jag väl gjort något annat i dag om inte allt landat där. Det var också en stor dröm för mig som gick i uppfyllelse, att själv vara med och driva en krog, säger köksmästare Gummesson som sedan dess är den som ansvarar för Edvalls Guld.
Det är också i denna roll han fått användning av den kunskap och erfarenhet han skaffat sig i det militära.
– Det finns många likheter mellan en grupp i det militära och en grupp som jobbar på restaurang. Jag har studerat ledarskap, planering, beslutsfattande och gruppdynamik på militärhögskolan Karlberg och lärt mig massor om hur man utvecklar en organisation, läser av en grupp och ser mönster i en verksamhet. Jag tackar ofta utbildningen för det jag fått med mig, säger han.
I praktiken innebär detta bland annat att han själv ser till att utbilda medarbetare som kan ta utökat ansvar, eftersom han ensam inte hinner leda arbetet i restaurangens alla delar.
Sebastian har inte bara hunnit vara med och starta upp Edvalls Guld efter hemkomsten till Sundsvall. Han har också bildat familj. Det gick till så att tandsköterskestudenten Julia Persson också hoppade in i servisen på systerkrogen Bloco, och de båda började heja på varandra.
– Vi fick smyga lite i början, men efter att vi varit ute och tagit en drink ihop på Rå (en annan krog i stan) började vi umgås mer och mer, berättar Sebastian.
Nu har de gemensamma dottern Milou, 1,5 år, och Julia (som nu jobbar som tandsköterska) har två barn sedan tidigare, 10 och 12 år, så det är emellanåt en stor familj i radhuset i Granloholm. På frågan vad familjen gör en ledig dag, skrattar Sebastian lite innan han svarar.
– Ja, alltså vi pratar mycket om att komma ut i skog och mark. Men det blir ärligt talat oftast bara prat. Det är full fart med vardagslivet och barnen och det är ju så det ska vara, vi gillar också att ha gäster och laga god mat.
FAMILJELIV: Sambon Julia och dottern Milou.
När vi avslutar intervjun blir det samtal om hur han upplever Sundsvall i dag, jämfört med när han lämnade stan 2009.
– Då hade det varit finanskris under några år och jag upplevde stan som helt död. Den stora skillnaden i dag är att alla duktiga krogar satt fart på stan och nöjeslivet. Ser vi till hur det är i norra Sverige så är det Sundsvall och Umeå som har det klart starkaste restaurangutbudet, och det är roligt att få bidra till det.
TEXT: ANDERS LÖVGREN
FOTO: KATARINA LÖVGREN, JOJJE SRDANOVIC, PRIVAT
Fakta
Namn: Sebastian Gummesson
Ålder: 35
Bor: Radhus i Granloholm
Familj: sambon Julia Persson, gemensamma dottern Milou och Julias barn Milton och Millie.
Gör: Köksmästare, verksamhetschef och delägare i Edvalls Guld
Favoriträtt: På restaurang Steak frites, hemma spagetti med köttfärssås.
Drömresa: Att få uppleva Sarek hade varit häftigt.
Bästa bok eller film: Officiellt så är det Miyazakis Spirited away, magisk film! När ingen annan ser så är det alla filmer från 90 talet med Hugh Grant; Fyra bröllop och en begravning, Notting Hill etc. Underbara feelgood filmer! Allt som Ruben Östlund rör vid blir också guld.
Förebild: Inom restaurangvärlden; Björn Franzén för hans driv och Daneil Crespi för hans kamp för hedonism och matfilosofen Magnus Nilsson för det han gjorde med Fäviken och för att han så idédriven.
Okänd talang: Kan både göra råbandsknop, pålstek samt skotstek med förbundna ögon och bakom ryggen sekundsnabbt. Får jag 10 sekunder till skulle jag nog fortfarande kunna lösa det också med en hand.