Historiska Selånger gör comeback – ångslupen orsakade Sundsvallsbranden

För 135 år sedan var det en gnista från ångslupen Selånger som gjorde att hela stadskärnan i Sundsvall brann ned. Båten som legat på en sjöbotten har efter många turer nu hamnat på Alnö där den rustas upp.

– Vår dröm är att den ska vara med under Sundsvalls 400-årsfirande. Hur det än är, att vi har Stenstan i Sundsvall beror på denna båt, säger Gunnar Smedh.

Båten som står på Carlsvikspiren på Alnö ser inte mycket ut för världen. Solen lyser genom rosthålen i stålskrovet och det är inte att tänka på att åter igen få den sjöduglig. Men den har ett stort historiskt värde och får nu mycket kärlek av en grupp entusiaster som vill se den som ett minnesmonument för Sundsvallsbranden.

– Det är väldigt mycket arbete med att renovera den, men historiken är fascinerande och dess betydelse för Sundsvall är stor och därför vill vi gärna visa upp den i ett så fint skick som möjligt, säger Gunnar Smedh.

En ångslup är ett litet fartyg som drivs av en ångmaskin. Ångslupen med namnet Selånger användes på 1880-talet för transporter på Selångersån. Den 25 juni 1888 gjorde en gnista från båten att staden som var byggd av trä började brinna. Efter nio timmar var det bara ruiner kvar, fem dog och 9 000 personer blev hemlösa. Det är den största branden någonsin i Sverige.

Efter det togs beslutet att bygga en stad av sten som kunde stå emot brand. Eftersom Sundsvall var en mycket rik stad på den tiden, centrum för världens sågverkstätaste region, fanns det gott om pengar och en av vårt lands pampigaste stadskärnor växte fram.

Den 12,5 meter långa båten såldes senare till Malung i Dalarna och hamnade efter en tid på Insjöns botten, där den låg och rostade i flera decennier innan den bärgades 1992 och drogs upp på land. 

– Den låg där inne i en skog och samlade damm och kallades för “Mordbrännaren” med tanke på sin historia. Till slut var det nära att den skickades på skroten, men några Sundsvallsbor började rota i historien och kontaktade mig, berättar Gunnar.

Han är efter en lång karriär som företagare i dag pensionär, men står bakom upprustningen av Carlsvikspiren på Alnö, har intresse för båtar och stor initiativförmåga. 

– Vi for ner några stycken och hämtade båten med en kranbil och har hjälpts åt att skrapa, slipa, måla och även bygga ett tak. Mycket jobb återstår men till Sundsvalls 400-årsjubileum under nästa år ska den vara färdig, slår Gunnar fast.

RENOVERINGSOBJEKT: Ångslupen Selånger har återvänt till Sundsvall, där båten 1888 orsakade branden som ödelade staden. Gunnar Smedh och en grupp entusiaster i en ideell förening arbetar nu med upprustningen.

Det uppges finnas visst intresse från Sundsvalls kommuns och Sundsvalls museums sida att den upprustade ångslupen ska få stå någonstans längs Selångersån, men om det inte skulle bli så har Gunnar gott om plats på Carlsvikspiren.

– Självklart vill vi att båten ska bli ett besöksmål, vi ska se till att dess historia går att läsa på en skylt på platsen.


TEXT: ANDERS LÖVGREN • FOTO: KATARINA LÖVGREN

Mer lokal läsning här:

Föregående
Föregående

Njurundaföretagarna hade 25-årsfest med prisutdelningar

Nästa
Nästa

Madridtjejen Birgit blev stjärnkock och hamnade i Norrlindsjö