Caroline tar 400-åringen in i framtiden

Caroline Durango håller i trådarna under året när Sundsvall firar 400 år som stad.

– Vi ska göra allt för att alla som bor i Sundsvalls kommun ska få ett bra firande, säger hon.

Sundsvalls 12 månader långa jubileumskalas är i full gång, och den som projektleder festligheterna är en infödd Sundsvallsbo med massor av erfarenhet av stora evenemang runt om i landet.

För Caroline Durango känns det dock lite extra känslosamt när det gäller att fira sin egen hemstad.

– Det känns jättestort att vara med och skapa ett firande som ska komma alla inom Sundsvalls kommun till del, och som ska vara både värdigt och lustfyllt. Som tur är är vi flera som hjälps åt och allt ligger inte på mina axlar, säger hon.

När Caroline växte upp fattade hon intresse för mediabranschen och pluggade den då treåriga gymnasieutbildningen med inriktning mot media som fanns på Hedbergska. Den är sedan länge skrotad, men Caroline hann under de åren få med sig det hon sedan haft mest nytta av i yrkeslivet.

– Lärarna var fantastiska. Jag minns till exempel Christer Sander som tillsammans med de andra lärarna var väldigt tydliga med en sak. Hade man en uppgift som skulle vara klar till en deadline och man missade den, då var det kört. Det gick inte att få någon dag till på sig, sorry. I allt jag gjort senare har jag haft enorm nytta av den lärdomen, att helt enkelt få saker gjorda i tid, säger Caroline.

Redan som 16-åring började hon jobba med lokala evenemang i Sundsvall, som så kallad “runner” där hon hjälpte till med allt möjligt. När Sundsvall var värd för en deltävling i Melodifestivalen var hon chaufför och körde runt folk mellan olika adresser och när det var konserter skulle mat och dryck fixas till artister samtidigt som stora lådor med utrustning behövde fraktas hit och dit.

– Jag var nyfiken och ville jobba mer, men hade ingen susning om hur jag skulle komma längre in i branschen. Ett råd jag fick en gång var att vara envis med att skicka mejl till de stora artistbolagen och arrangörerna, då skulle de i alla fall inte glömma mig. Så jag mejlade och mejlade och mejlade och till slut hade jag tjatat in mig på EMA Telstar och fick åka med på en turné med GES. Jag hjälpte till som produktionsledare och riggade scen, ljud och ljus, men hade ärligt talat väldigt lite erfarenhet. Tack vare många schyssta arbetskamrater skolades jag in i jobbet, och förstod snart att jag hamnat helt rätt, berättar Caroline.

Efter det avlöste uppdragen varandra. Caroline kom in i tv-världen och jobbade med casting till bland annat Gladiatorerna och dejtningprogrammet Singeljakten. Parallellt försörjde hon sig med inhopp i butiker och på förskolor.

– Någon rak väg har det aldrig varit, men tv passade mig inte alls. Jag märkte snabbt hur tråkigt det var att jobba med främst unga tjejer som var beredda att gå över lik för att ta sig uppåt i karriären. Jag trivdes mycket bättre med svartklädda tekniker och arbetade åt några bolag i Stockholm med artistbokningar och som teknisk projektledare för event och konserter, säger Caroline som även hann med några år med projektledning och logistik av både Idrottsgalan och Gatufesten hemma i Sundsvall.

Det blev många turnéer runt om i landet, konserter och evenemang i en enda lång rad. På en av arbetsplatserna i Stockholm träffade hon Sören som hon nu är gift med.

– Det började bli dags att komma hemöver kände jag. Jag sa att Sören skulle få en fyrhjuling ifall han följde med mig och det nappade han på. I och för sig fick han köpa den själv, men något måste jag ju locka med, skrattar Caroline.

När Sundsvalls kommun 2016 tog över ansvaret för drift och bokning av evenemangsarenorna Tonhallen, Sundsvalls Teater, Sveateatern, Kulturmagasinet och Hedbergska paradvåningen så startades enheten Scenservice inom Kultur- och fritidsförvaltningen. Caroline Durango sökte tjänsten som dess chef, ett jobb hon haft sedan dess.

PROJEKTTEAMET: Här är gruppen som arbetar med 400-årsjubileumet; Caroline Durango, Niklas Sundström, Tomas Rex, Emma Bergström och Madelene Norén-Linder.

– Det är arrangemang sju dagar i veckan. Vi har 650 bokningar på dessa scener och lokaler under ett år, och har gått från fem medarbetare till 13 under de här åren samt att vi har ett 30-tal publik- och kafévärdar. Jag trivs jättebra med hela vårt fantastiska gäng, sammanfattar Caroline.

Det är också så att en lugnare vardag passar henne bra i dag, jämfört med när hon som hon uttrycker det “åkte land och rike runt med olika cirkussällskap”. Nu får hon tid med familjen där sjuåriga dottern My är en central punkt.

När Sundsvalls kommun började planera för att fira 400-årsjubileum föll det sig naturligt att projektledningen hamnade hos Caroline och enheten Scenservice, som nu driver projektet med stöd från kommunens centrala kommunikationsavdelning.

– Ett riktigt roligt uppdrag för oss. Vi har gedigen erfarenhet av arrangemang och kommer att göra allt för att alla som bor i Sundsvalls kommun ska få ett bra firande. Det är utan tvekan en av de större grejer som gjorts i Sundsvall, med tanke på att det pågår ett helt år. Många delprojekt ska synkas ihop så det känns som en helhet, och vi har massor med roliga saker att se fram mot, konstaterar Caroline när det ännu bara gått två månader av jubileumsåret.

Vi frågar förstås vad hon ser fram emot mest.

– Det är jubileumsveckan i september. Jag tror det är då vi hittar rätta festkänslan och det kommer att synas på många sätt i stadskärnan att vi hyllar historien, men på många sätt också nuet och framtiden.

– Detta kanske är den största utmaningen för oss, att på ett bra sätt få med nuet och framtiden. Det är lätt att tänka att 400-årsfirandet går ut på att minnas historiska händelser, men det är ju snarare så att vi som bor här nu ska känna en stolthet som ger oss en bra känsla framåt.

TEXT: ANDERS LÖVGREN • FOTO: KATARINA LÖVGREN, EMMA BERGSTRÖM OCH PRIVAT

Caroline med maken Sören och dottern My.

Namn: Caroline Durango

Ålder: 41

Bor: Bydalen

Familj: Maken Sören, dottern My, 7, samt bonusbarnen Jack, 17, och Nadja, 28. 

Gör: Enhetschef för Scenservice på Sundsvalls kommun, projektledare för Sundsvall 400

Paradrätt i köket: Överlåter köket till Sören men äter helst skaldjur.

Världens bästa låt: Oj, svår fråga. Men Careless whisper betyder mycket för mig.

Ser helst på tv: Något som är spännande från första minuten.

Favoritplats: Klipporna vid Vindhem där vi bor på sommaren

Förebild: En turnéledare som heter Agneta Christiernin. Henne har jag haft som min stora förebild sen min första turné.

DELTAR I JUBILEUMET: Kungaparet kommer till Sundsvall för att fira.

Fakta om Sundsvall 400 år

En spektakulär fasadprojicering på Stora torget vid tolvslaget på nyårsafton inledde firandet. Andra fasta punkter i programmet blir:

15 april: Dagen när Gustav II Adolf skrev under privilegiebrevet som gav Sundsvall status som stad 1624.

6 juni: Nationaldagsfirande med jubileumstouch

Vecka 36: Jubileumsveckan då Storgatan förvandlas till en historisk tidslinje över Sundsvall. Det svenska kungaparet har anmält deltagande under veckan.

16 november: Lyslördag med jubileumstouch

December: Avslutet på året

Under året kommer 400 olika evenemang och aktiviteter att ingå i firandet, och kunna marknadsföra sig som en del av jubileumsåret. Dessutom har 28 aktörer fått dela på en miljon kronor för att arrangera event som får officiell jubileumsstatus. Till denna jubileumspott kom 197 ansökningar in. Mer info: sundsvall400.se

Här hittar du mer lokal och aktuell läsning:

Föregående
Föregående

Sebastian Falk

Nästa
Nästa

Dags för Stadsvision 2.0