Angelica tog över pappas bilskrot  – Nu får hon affärerna att blomstra

Angelica Åkesson växte upp i familjeföretaget som drev bilskrot. Men att hon en gång i framtiden själv skulle ta vara på alla trötta vrak, det hade hon inte en tanke på. 

Trots det driver hon i dag tillsammans med sin man Sundsvallsregionens enda bildemontering och har växlat upp från 5 till 15 anställda. Nyligen fick hon också ta emot priset Årets unga företagare i Sundsvall. 

Inne hos Sundsvalls Bildemontering pågår ett ständigt sökande efter bildelar som duger för att sälja vidare. Dessa skruvas loss från skrotade fordon och chassin pressas ihop och säljs som metallskrot. 

Här bland topplock, stänkskärmar och kardanaxlar hade Angelica Åkesson definitivt inga planer på att landa i yrkeslivet. 

– Ha ha, nej i mitt huvud var jag långt ifrån den här världen när jag var yngre. Jag utbildade mig inom foto och flyttade till Los Angeles för att leva ett helt annat liv. Men nu är jag här tillsammans med min man och har det hur bra som helst, säger Angelica. 

Allt började med att Angelicas farfar Gunnar Åkesson startade en bilskrot i Sundsvall 1935. Den låg på Norra vägen i Bydalen och övertogs sedan av sonen Lars Åkesson. 

– När jag växte upp kretsade det mesta av familjelivet kring skroten. Pappa gjorde ärligt talat inte mycket annat än att arbeta, och det gjorde att familjen blev väldigt involverad. Min mamma, min äldre syster och jag fick vara med och hjälpa till. Det starkaste minnet är att jag och syrran for runt på skroten och letade efter roliga grejer som folk lämnat kvar i sina bilar. Många lever sina liv i bilen och många prylar blir kvar, berättar Angelica. 

Hennes kreativa ådra gjorde dock att foto på den tiden lockade mer än vad oljiga motorer och mer eller mindre rostig plåt gjorde. Så efter att ha läst Hedbergska gymnasiets fotolinje åkte hon till den amerikanska västkusten, hittade boende i den glassiga staden Los Angeles, och fortsatte ta fotokurser. 

– Det bästa var att jag träffade min man Eric där. Han är född och uppvuxen i Los Angeles, men har armenisk bakgrund, vi möttes på en kurs där vi läste engelska. Det som inte var bra var hela livsstilen, det är väldigt tufft där. Man måste ha vassa armbågar och en hård attityd om man ska ta sig fram och det passade inte oss, säger Angelica. 

När hennes pappa för runt tio år sedan började visa tecken på att åldern och livet som företagare tog ut sin rätt, då gick frågan till Angelica och Eric ifall de var intresserade av att ta över verksamheten. 

Det som tidigare varit otänkbart, hade nu hamnat i ett annat ljus.  

– Vi drömde om ett annat liv än det vi hade i USA, en enklare tillvaro där vi kunde bo närmare naturen. Att vi på den tiden saknade några djupare kunskaper om branschen var inget som stoppade oss, så vi flyttade hem hit och klev in i företaget 2016. Då var vi fem medarbetare, i dag är vi femton anställda, säger Angelica. 

Det är inte bara antalet anställda som förändrats. Affärerna har också tagit fart och fått en modernare inriktning. 2022 gjorde företaget sitt bästa år någonsin och omsatte drygt 12 miljoner kronor med en vinst på 2,3 miljoner.  

– Min pappa lever ju inte i dag, men det var i ärlighetens namn inte så enkelt att ta över ett företag som han drivit på sitt sätt hela livet. Diskussionerna blev många, men om inte jag och Eric hade fått arbeta med förnyelse på vårt sätt så hade vi inte fortsatt heller, säger Angelica och fortsätter: 

FIN UTMÄRKELSE: Angelica Åkesson blev i år utsedd till Årets unga företagare i Sundsvall, ett pris som delas ut av Företagarna Sundsvall och Nordea. “Det känns fantastiskt roligt, ett erkännande att vi jobbar i rätt riktning”, säger hon. 

– Det svänger lite upp och ner beroende på världspriserna på metallskrot. När vi fått som mest betalt för de karosser vi skrotar och säljer har det legat på runt 3 000 kronor per ton, men i nuläget är det till exempel bara hälften så mycket. Det som påverkar är efterfrågan, och det är hemskt att konstatera att när det är krig i världen och många vapen ska tillverkas så är efterfrågan på metallskrot hög. 

För att göra företagets intäkter mindre beroende av priset på metallskrot, har Sundsvalls Bildemontering försökt att öka sin försäljning av begagnade bildelar.  

– Här finns några utmaningar för oss. Efter att skrotningspremien på 1 500 kronor togs bort är det inte lika attraktivt att lämna en gammal eller en krockskadad bil till oss och den kan bli stående på en bakgård eller hamna ute i skogen. Man räknar med att det står 100 000 skrotfärdiga bilar runt om i landet. Det finns över en miljon avställda fordon, varav många är skrot. Begagnatmarknaden har också hård konkurrens av billiga nytillverkade delar från exempelvis Kina. Men för oss är det väldigt viktigt att profilera oss som ett hållbarhetsföretag, vi säljer produkter som har lång livslängd kvar i sig även fast de redan har suttit i ett fordon, säger Angelica. 

LÅNGA RADER AV BEGAGNAT: Tusentals och åter tusentals produkter ryms i lagerlokalerna. Ett enkelt riktmärke i prissättningen för företaget är att en vara av god kvalitet ändå ska ligga under halva nypriset. 

ÅTERBRUK: Här polerar Sundsvalls Bildemonterings medarbetare Ludwig Westin en strålkastare som tagits tillvara från en skrotad bil och som nu ska få en ny ägare. Merparten av de bildelar som företaget säljer säljs i webbshopen. 

GAMMAL SKOLA: Sundsvalls Bildemontering har sedan tidigt 90-tal huserat i den gamla skolan i Fillan, ett par stenkast från Alnöbron. 

I stället för att misströsta över att för få bilar skrotas försöker Angelica och Eric förnya branschen. De är just i färd med att lansera en app som privatpersoner och företag kan använda för att boka en hämtning och få betalt för sitt fordon.  

– Man kan säga att vi vill återinföra skrotningspremien. I appen blir det tydligt vad premien blir för en bil och det gör det förstås mer intressant att lämna in den, och vi har tre bärgningsbilar som åker runt och hämtar fordon. För oss blir det en kostnad med premien, men vi räknar med att ta igen det på ökad försäljning av delar, säger Angelica. 

Livet är dock inte bara jobb. Angelica och Eric köpte 2022 en gård i lantligt läge i Bölom nära Lucksta. De älskar att ha nära till naturen, vintertid blir det många skoterturer, och de tycker att de hamnat helt rätt i tillvaron. 

– Det är mycket som varit en stor omställning. Visserligen ägde jag en Ford Mustang från -68 redan som 12-åring och var ofta hos en kusin som hade bilverkstad, men att komma in i den här verkligheten i Sundsvall var något helt nytt. Från början kände jag mig nog lite tveksam till jobbet som först bara var ett sätt att får något att göra. Men efter ett tag var det som jag sögs in i ett svart hål och jag började tänka på bilskrot varje vaken stund. Nu känns det helt självklart att fortsätta utveckla företaget tillsammans med våra anställda, säger Eric. 

ÖKNING AV DÄCK: Ett av de områden där Sundsvalls Bildemontering haft starkast utveckling är däck. I en nyrenoverad lokal har de öppnat däckhotell och säljer både nya och begagnade däck.  

NATURÄLSKARE: Efter en dag bland skrotbilar pustar Angelica och Eric gärna ut i skog och mark och gör utflykter. På vintern blir det med skoter.

Personfakta: 

Namn: Angelica Åkesson 

Ålder: 33 

Familj: Maken Eric Ohanians, samojedhunden Sasha och katterna Cheese och Olive 

Bor: Hus i Bölom, nära Lucksta 

Uppväxt: Bosvedjan 

Favoriträtt: Pizza, funkar till frukost, lunch och middag 

Ser på TV: Just nu rullar Peaky Blinders 

Drömresa: De norska fjordarna 

Förebild: Hunden Sasha som lever i nuet 

TEXT: ANDERS LÖVGREN • FOTO: KATARINA LÖVGREN (utom bilden på Angelica och Eric på utflykt som är privat)

Mer lokal läsning om Sundsvall och Timrå hittar du här:

Föregående
Föregående

Tuff batalj väntar för Otto

Nästa
Nästa

Tess kämpar sig tillbaka efter hjärnskadan– nu dags att sjunga för publik igen