Uppdrag: skaffa jobb till ukrainska flyktingar

Folkuniversitetet anställer 18 personer som ska få ukrainska flyktingar att bosätta sig i Sundsvallsregionen.

– I södra Sverige finns 30 000 ukrainska flyktingar som vill etablera sig med jobb och bostad och här behöver vi arbetskraft till bland annat omsorgen och industrin. Det blir win-win, säger projektledaren Elise Backman.

Elise Backman i Sundsvall härstammar från Ukraina och har en stor del av sin släkt där. Under Rysslands krig mot Ukraina har hon på olika sätt engagerat sig för att stötta det angripna landet, och arrangerade under fjolåret bland annat en manifestation på Stora torget.

Efter att ha trappat ner på sina politiska engagemang (har haft flera roller inom Liberalerna) arbetar hon nu för Folkuniversitetet och ska leda ett EU-finansierat projekt som syftar till att få ukrainska flyktingar att bosätta sig i norra Sverige.

– Vi har kontor i flera norrländska städer, men jag ansvarar för Sundsvallsregionen och anställer 18 personer som i olika roller ska arbeta med detta, säger Elise.

VÄLKOMNAR KRIGSFLYKTINGAR: Elise Backman och Peter Högström från Folkuniversitetet startar ett projekt som ska locka ukrainska flyktingar till Sundsvallsregionen och övriga Norrland.

Hennes chef är Peter Högström, utvecklingschef och vice rektor på Folkuniversitetet. Han lyfter de utmaningar som norra Sverige står inför.

– För att klara alla satsningar inom industrin och den gröna omställningen behöver norra Sverige fylla på med 100 000 nya invånare. Det handlar inte bara om personer som har kompetens att jobba inom industrin. Vi ser redan hur arbetsmarknaden i Skellefteå förändrats efter Northvolts etablering. Anställda inom bland annat välfärden lämnar sina jobb för anställningar inom industrin, och det uppstår en brist som bland annat kan åtgärdas med hjälp av vårt projekt, säger han.

Av de ukrainska flyktingar som kommit till Sverige har en stor del kommit in i olika åtgärder för utbildning och sysselsättning, och dessa har Folkuniversitetet verktyg för att kunna nå med erbjudanden om jobb och bostad i norr.

– Många branscher i Sundsvallsregionen har kompetensbrist. För oss gäller det att i dialog med arbetsgivare identifiera var behoven är som störst och matcha dessa mot ukrainare som är beredda att bosätta sig här. Självklart kan det vara nödvändigt med validering av kompetens eller kompletterande utbildningar, men det är inga konstigheter, säger Elise Backman.

Det handlar inte bara om att hitta jobb. En stor del av flyktingarna är mammor med barn och minst lika viktigt är att hitta en trygg lösning för en hel familj, med bostad, förskola, skola och fritidsaktiviteter.

– Runt hela Norrland blir vi 87 personer inom Folkuniversitetet som ska arbeta med detta  och redan i september är målet att 150 ukrainska flyktingar ska vara på plats runt om i norr, säger Elise Backman.

TEXT: ANDERS LÖVGREN • FOTO: KATARINA LÖVGREN

Mer lokal och aktuell läsning hittar du här!



Föregående
Föregående

Elina gör rollen som Ronja på Murberget

Nästa
Nästa

Tack för talet, Kristoffer!