Gibrish släpper platta om Ådalen och spelar på qbar – nu med reservtrumpet

– Jag håller i Sveriges genom tiderna viktigaste musikinstrument. Det säger Christer Suneson i bandet Gibrish. Och trumpeten han talar om är densamma som blåste eld upphör vid dödsskjutningarna i Ådalen 1931. Nu släpper bandet ny skiva och spelar på qbar i Sundsvall.

När sångaren och låtskrivaren Christer Suneson pratar om den trumpet som hamnade hos bandet Gibrish under några månader fylls han av stora känslor. Trumpeten är huvudrollsinnehavare i låten med titeln Trumpetaren som fått stor uppmärksamhet.

– I vanliga fall gör vi låtar som gärna innehåller en klackspark och lite svart humor, men i det här fallet gick inte det. Det som hände i Ådalen när svensk militär sköt ihjäl demonstranter är bara sorgligt och fruktansvärt och får aldrig glömmas bort, säger han. 

Den historiska trumpeten som hörs på albumet Ådalsbanan som kommer ut 24 september.

I den här historien har flera märkliga tillfälligheter hakat i varandra. I fjol började Gibrish arbetet med ett nytt album och Christer Suneson som har rötterna i Ådalen skrev en låt om järnvägen mellan Sundsvall och Kramfors. 

Då berättade trummisen Erik Barthold att hans pappas morbror, Tore Andersson, ingick i en lokal musikkår och var med vid Skotten i Ådalen 1931. Han var den som ur demonstranternas led som hade sinnesnärvaro att blåsa eld upphör under skottlossningen, men då hade ändå fem personer skjutits ihjäl. 

Här insåg Gibrish att de hade ett frö till något större än bara en ny låt. Ådalen är tema i albumet Ådalsbanan som släpps den 24 september och självklart skulle de börja med att jaga rätt på trumpeten. Christer Suneson agerade detektiv och spårade instrumentet som på krokiga vägar hamnat i Köpenhamn och sedan hos Arbetarrörelsens arkiv i Stockholm. Där var man beredda att låna ut trumpeten för att den skulle kunna tjänstgöra i Gibrish Studio.

– Det var en mycket speciell känsla när jag hade hämtat den och tog med den hit till Sundsvall, berättar Christer. 

Gibrish redo för gig på qbar den 2 oktober.

Tore Andersson drev under en tid musikaffär i Sundsvall och var även ledare för Sundsvalls Blåsorkester. Han hade då bytt efternamn till Alespong och släktingar till honom har vittnat om att han aldrig pratade om händelserna i Ådalen. Han tvingades till och med stå åtalad för att med sin trumpet tagit kommando över militärerna, men blev friad. 

– När trumpeten skulle få en nödvändig genomgång så gjordes den av Thomas Gathe som nu är den som leder Sundsvalls Blåsorkester. Ju mer vi arbetar med det här desto mer intressanta saker och sammanträffanden dyker upp, säger Christer Suneson. Låten och historien har uppmärksammats av bland andra P1 Kultur, TV4:s Nyhetsmorgon, SVT Kultur och Sundsvalls Tidnings kulturredaktör Susanne Holmlund. 

– Det är jätteroligt med all fin uppmärksamhet. Någon kanske tycker det är lite märkligt att vi som Sundsvallsband berättar historier om Ådalen. Men eftersom det inte gjorts och vi är intresserade har det blivit så, konstaterar Christer Suneson.

Självklart ställer Heja Sundsvall frågan om Ådalstrumpeten är med på scenen på qbar den 2 oktober. Det är den inte, utan den är tryggt förvar där den hör hemma hos Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Stockholm. En reservtrumpet tjänstgör i stället.

TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: