Lomtjärn ett besöksmål i förvandling

När pandemin var ett faktum störtdök affärerna för Njurundaföretaget Lomtjärn Retreat & Konferens. Ägarna Lena Krantz och Roger Kangas var inte förvånade, de var inte direkt ensamma om den upplevelsen bland kollegor i branschen.

Lena Krantz och Roger Kangas med Elvis.

– Det har varit tufft, men efter tag började vi söka nya vägar och nu känns det positivt och vi har framtidstro igen, säger Lena Krantz.

De nya vägarna för Lomtjärn är att rikta in verksamheten mer på upplevelser inom mat och kultur. Företagens sug efter konferenser i deras unika och avkopplande miljö kommer säkert tillbaka, men som ett viktigt komplement ska de arrangera smakvandringar och kulturevent.

Annorlunda konferenslokal.

– Vi har alltid lagat mycket mat själva på anläggningen, men det har vi sett som något av en parantes till det vi egentligen håller på med. Nu vill vi vända på det och bygga aktiviteter och upplevelser kring mat och smak, säger Lena Krantz.

Besökare kommer att kunna gå korta vandringar i naturen kring Lomtjärn, där den lokala historien och smakupplevelser är det bärande temat.

– Vi kommer att erbjuda olika smakvandringar. För en del kan det räcka att få en korg med något att äta och dricka och själva gå en snitslad tur. Sedan har vi mer genomarbetade vandringar där vi har guide och medarbetare efter vägen som spelar rollerna av kolare och flottare. Det vi äter är kopplat till historien, till exempel så bjuder kolaren på kolbulle med tillbehör och berättar om sitt arbete, säger Roger Kangas.

Kultur blir också ett givet område att utveckla upplevelser inom. Den 7-8 augusti är anläggningen med i Njurundas konstrunda, och innan dess (24 juli) kommer konstnären Wejdan Derky att livemåla på bryggan. Det är garanterat en mycket annorlunda kulturupplevelse.

Lena Krantz och Roger Kangas har ägt Lomtjärn sedan 2003. Kurserna i yoga, stresshantering och personlig utveckling har varit en viktig del i verksamheten och passat mycket bra i den natursköna miljön. Den inriktningen fortsätter och när de får frågan om hur deras vision för framtiden ser ut har de mycket att säga.

– Lomtjärn ska vara ett naturligt kulturcenter, en mötesplats för människor som vill utvecklas och vara kreativa, sammanfattar Lena Krantz.

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN

Lena i det sköna växthuset.
, Taggar: