Kvinnligt ledarskap satte fart på Stenstans Trafikskola

När Kicki Forsmark och Maria Selling slog sina påsar ihop som ägare av Stenstans Trafikskola blev det full fart med nyanställningar. I dag har företaget 19 medarbetare varav 15 är kvinnor.

– Det kanske inte är så vanligt i en traditionellt manlig bransch, men vi är inte så traditionella, säger vd:n Maria Selling.

Kicki Forsmark och Maria Selling.

Det är inte många trafikskolor i städer av Sundsvalls storlek som kan mäta sig med Stenstans Trafikskola vad gäller antal anställda. Stadigt har nya medarbetare fyllt på en efter en, med särskilt stark ökning de senaste åren.

– Det ligger ingen särskild strategi bakom vår utveckling. Det har kommit naturligt, när antalet elever ökat så har vi anställt nya lärare. Och att antalet elever ökat ser vi som ett tecken på att vi gör ett bra jobb, säger Maria Selling.

Hon kom in i företaget som har verksamhet i både Sundsvall och Timrå på ett lite speciellt sätt. Efter att själv ha varit elev hos Stenstans Trafikskola och haft Kicki Forsmark som lärare fick hon jobb som receptionist i företaget. Ganska snart såg man i företaget att hon var redo för större uppgifter och arbetsuppgifterna blev mer och mer ansvarsfulla.

2018 klev två av företagets ägare av och då fick Maria Selling chansen att gå in som delägare tillsammans med Kicki Forsmark.

– Det var egentligen inget stort steg eftersom jag hade arbetat i ledningen i många år och varit med i utvecklingen av företaget, säger Maria Selling.

– Maria och jag kompletterar varandra jättebra. Hon är bäst på det administrativa i företaget medan jag hellre är ute i verksamheten som trafiklärare, säger Kicki Forsmark.

Att företaget haft så stark utveckling med elever och anställda tror de båda hänger samman med ett modernt sätt att arbeta. De har ett tydligt hållbarhetstänk med många elfordon och har snabbt anammat ny teknik. De erbjuder många digitala alternativ på teorikurserna, och har satsat extra på att vara ett självklart alternativ för tonåringar som ska ta körkort för moped eller epa-traktor. Dessutom tror de att det kvinnliga ledarskapet spelar en viss roll.

– Vi tycker det är viktigare att vara bra pedagoger än att kunna mycket om bilar. Traditionellt har det här varit en manlig bransch där fokus förr mer låg på fordonet. Men vi ser nu att många kvinnor söker sig till yrket, säger Kicki Forsmark.

Detta blir väldigt tydligt hos Stenstans Trafikskola där 15 av 19 medarbetare är kvinnor.

, Taggar: