Digitala talanger fångas upp av Flowathon

När IT-staden Sundsvall ska attrahera arbetskraft gäller det att visa upp sig – trots pandemi.

Novacura, GDM och Bron Innovation arrangerade det digitala eventet Flowathon för studenter för att få kontakter och testa nya idéer.

Studenterna Mathias Amrén, Erik Ljung, André Nordlund, Ellen Danielsson och Rebecca Larsen ger sig i kast med en digital utmaning. 

I en studentlägenhet i Nacksta sitter fem studenter från Mittuniversitetet. De pluggar på något av de tekniska programmen och är blivande industridesigners och civilingenjörer.

Den här dagen har de samlats för att samarbeta och lösa ett uppdrag från företaget Anticimex. Uppdraget går ut på att bygga en app som hjälper Anticimex att få in information från medarbetare som är ute på uppdrag.

Övningen ingår i eventet Flowathon som är utformat som både en workshop och en tävling, totalt fyra lag kämpar om att hitta den bästa lösningen och göra den bästa presentationen i slutet av dagen.

– För att bygga appen får vi använda ett verktyg som vi inte provat tidigare, så det är spännande. Det roligaste är nog ändå att vi får samarbeta och lösa en uppgift, säger Ellen Danielsson som är en av studenterna i gruppen.

Ingen av de fem har byggt en app tidigare och dagen kommer av allt att döma bjuda på en rejäl utmaning. När LokalAktuellt lämnar gruppen i fred efter en kort intervju studsar redan goda idéer mellan gruppens medlemmar.

I normala fall hade Flowathon arrangerats som ett fysiskt event av it-företagen Novacura och GDM samt it-klustret Bron Innovation, något som gjorts en gång tidigare. Nu får lagen jobba på distans och pitcha sina lösningar via en videouppkoppling. Juryn för dagen är erfarna strateger och IT-utvecklare som bedömer hur de lyckats och utser två vinnare i kategorierna Bästa koncept och Bästa tekniska lösning.

– För oss tre arrangörer är det enormt viktigt att visa studenterna att det finns intressanta företag i regionen. Dessutom är det alltid spännande att se hur vårt verktyg som heter Flow används av de unga talangerna. Vi och våra kunder är användare av det i vardagen och bygger applikationer, men nu blir förutsättningarna hela nya, säger Novacuras platschef Andreas Lindqvist.

Flowathon som är en variant av ett hackathon är ett initiativ av företaget Novacura med platschefen Andreas Lindqvist (till höger). Här samråder juryn där även Reza Moossavi, Bron Innovation samt Peter Ronnestig och William Eriksson från Novacura ingick. Företaget GDM ställde upp med teknisk infrastruktur för eventet.

De fem studenterna i lägenheten i Nacksta, alla är hitflyttade för att studera, tycks överens om att det som styr framtida bostadsort är utbudet av intressanta arbetstillfällen. Så med andra ord är det strategiskt helt rätt av arrangörerna i det här fallet att visa upp sig.

TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN


, Taggar: