Nominerad till KÖNG 2021: Yamandu Pontvik

Yamandu Pontvik arrangerar Sundsvalls Gitarrfestival och är konstnärlig ledare för Sundsvalls Kammarmusikfestival. Han är en av initiativtagarna till föreningen Nacksta Kultur och till Nackstakarnevalen och leder kyrkokören Samklang, med mera. Med stor energi engagerar han sig för att det ska bli kulturkramar istället för kulturkrockar.

Vem är du?

– Jag föddes i byn Colonia Valdense i Uruguay, med en svensk mamma. När jag var 19 år kom jag till Sverige för att hälsa på min mormor och blev kvar. Sedan utbildade jag mig bland annat till sångpedagog och blev sundsvallsbo efter att ha träffat min sambo Titti från Stöde. Nu är jag körledare, kompositör, arrangör och konstnärlig ledare för två musikfestivaler. Jag har ett stort hjärta för kultur och har särskilt engagerat mig i föreningar och aktiviteter i Nacksta.

Berätta vad du brinner för!

– Jag blir både rörd och engagerad när jag ser barn och ungdomar vara kreativa och intresserade av kultur. Om jag då kan vara med och stötta och inspirera så betyder det mycket för mig. Jag brinner för att använda kulturen som en positiv kraft till förändring.  

Vad är du mest stolt över?

– Jag brukar säga att Gud har skapat oss att vara kreativa människor, det gör oss lyckliga. Jag är stolt att jag har fått kraften att vara kreativ. Den har jag mycket att vara tacksam för, den gör mig lycklig och jag vet att den kan inspirera andra. Det gäller att se möjligheter och skapa mötesplatser för kultur, och väldigt viktigt är att våga tänka stort vilket också är en egenskap jag tror jag har. Man gör alltid hälften det man har tänkt sig! Om du har en idé och tänker litet och det bara blir hälften av vad du tänkt, då blir det inte mycket kvar. 

Vad är det bästa med Sundsvall?

– Att Sundsvall tagit emot mig med öppna armar. Det är möjligt att en del såg mig som tokig när jag kom hit och startade kulturföreningen Almamia på Rådhusgatan, men jag har jobbat på med kultur och jag känner i dag att jag har ett mycket stort nätverk och är på en bra plats.

Vad skulle du vilja påverka i Sundsvall – med köngens makt?

– Det behövs fler kulturaktiviteter som lyfter fram våra bostadsområden och mötesplatser som skapar gemenskap i dem. Jag skulle vilja kraftsamla på det här området för att skapa ett Sundsvall som med hjälp av kultur håller ihop.

Namn: Yamandu Pontvik

Ålder: 54

Bor: Östra Långgatan

Familj: Sambo med Titti, son från tidigare äktenskap, två bonusbarn.

Det visste du inte om Yamandu:  Med Kulturpriset som Yamandu fick 2019 av SCA och Sundsvalls Tidning startade han en barndomsdröm i byn Colonia Valdense i Uruguay, en orkester där barn och ungdomar har möjlighet att med lärare musicera tillsammans.

Rösta på Yamandu: Skicka ett sms med texten Yamandu till 070-682 75 23. Skriv också ditt namn.

, Taggar:

Yamandu Pontvik arrangerar Sundsvalls Gitarrfestival och är konstnärlig ledare för Sundsvalls Kammarmusikfestival. Han är en av initiativtagarna till föreningen Nacksta Kultur och till Nackstakarnevalen och leder kyrkokören Samklang, med mera. Med stor energi engagerar han sig för att det ska bli kulturkramar istället för kulturkrockar.

Vem är du?

– Jag föddes i byn Colonia Valdense i Uruguay, med en svensk mamma. När jag var 19 år kom jag till Sverige för att hälsa på min mormor och blev kvar. Sedan utbildade jag mig bland annat till sångpedagog och blev sundsvallsbo efter att ha träffat min sambo Titti från Stöde. Nu är jag körledare, kompositör, arrangör och konstnärlig ledare för två musikfestivaler. Jag har ett stort hjärta för kultur och har särskilt engagerat mig i föreningar och aktiviteter i Nacksta.

Berätta vad du brinner för!

– Jag blir både rörd och engagerad när jag ser barn och ungdomar vara kreativa och intresserade av kultur. Om jag då kan vara med och stötta och inspirera så betyder det mycket för mig. Jag brinner för att använda kulturen som en positiv kraft till förändring.  

Vad är du mest stolt över?

– Jag brukar säga att Gud har skapat oss att vara kreativa människor, det gör oss lyckliga. Jag är stolt att jag har fått kraften att vara kreativ. Den har jag mycket att vara tacksam för, den gör mig lycklig och jag vet att den kan inspirera andra. Det gäller att se möjligheter och skapa mötesplatser för kultur, och väldigt viktigt är att våga tänka stort vilket också är en egenskap jag tror jag har. Man gör alltid hälften det man har tänkt sig! Om du har en idé och tänker litet och det bara blir hälften av vad du tänkt, då blir det inte mycket kvar. 

Vad är det bästa med Sundsvall?

– Att Sundsvall tagit emot mig med öppna armar. Det är möjligt att en del såg mig som tokig när jag kom hit och startade kulturföreningen Almamia på Rådhusgatan, men jag har jobbat på med kultur och jag känner i dag att jag har ett mycket stort nätverk och är på en bra plats.

Vad skulle du vilja påverka i Sundsvall – med köngens makt?

– Det behövs fler kulturaktiviteter som lyfter fram våra bostadsområden och mötesplatser som skapar gemenskap i dem. Jag skulle vilja kraftsamla på det här området för att skapa ett Sundsvall som med hjälp av kultur håller ihop.

Namn: Yamandu Pontvik

Ålder: 54

Bor: Östra Långgatan

Familj: Sambo med Titti, son från tidigare äktenskap, två bonusbarn.

Det visste du inte om Yamandu:  Med Kulturpriset som Yamandu fick 2019 av SCA och Sundsvalls Tidning startade han en barndomsdröm i byn Colonia Valdense i Uruguay, en orkester där barn och ungdomar har möjlighet att med lärare musicera tillsammans.

Rösta på Yamandu: Skicka ett sms med texten Yamandu till 070-682 75 23. Skriv också ditt namn.