Nominerad till KÖNG 2021: Anna-Karin Johansson

Anna-Karin Johansson följde sina drömmar, och sprider nu sina bisamhällen i Sundsvallsregionen. Ett mer hållbart samhälle där naturen får en chans att möta staden är hennes drivkraft.

Vem är du?

– Jag kommer från en liten by utanför Råneå i Norrbotten och hamnade sedan i Sandviken i Gästrikland. Där bestämde jag och min man oss för att livet skulle bli bättre och roligare på alla sätt, vi sade upp oss från jobben, sålde huset och flyttade vi till Sundsvall 2011. Sedan dess har det också blivit som vi hoppades, i våra jobb och på fritiden. 2019 startade jag Beehappy och en stark anledning är att jag har tre barnbarn som jag vill ska växa upp i en mer hållbar värld.

Berätta vad du brinner för!

– Jag har nästan alltid jobbat med hållbarhet på något sätt och brinner för lärandet. Jag lär mig själv nya saker och jag vill dela med mig av kunskaperna till andra. Det bästa jag vet är när jag är på ett företag som hyr mina bikupor och jag får berätta om betydelsen av ett bisamhälle se hur ljus tänds i ögonen på medarbetarna som börjar diskutera hållbarhet på ett nytt sätt. 

Vad är du mest stolt över?

–  Att jag vågade ta steget och starta Beehappy. Jag var rädd men jag gjorde det. Jag fick idén när jag satt på tåget och läste i tidningen Kupé om urban biodling och blev nyfiken på mötet mellan stad och natur. Först hade jag inte en tanke på att bli företagare, men när jag lärde mig mer om ekosystem i stadsmiljö så föddes idén att samarbeta med företag och hyra ut bikupor. I dag har jag tio kunder, Lilium Fastigheter och SCA var först, och de abonnerar på tjänsten samtidigt som de får egenproducerad honung. Det tar fart nu och jag vill gärna expandera längs Norrlandskusten.

Vad är det bästa med Sundsvall?

– Vi har en otrolig stadskärna med vacker arkitektur och runt om finns berg och hav. Det är lätt att bli hemmablind, men jag njuter mycket av att ha allt bra inom räckhåll och tar vara på aktiviteter i naturen.

Vad skulle du vilja påverka i Sundsvall – med köngens makt?

– Skapa förutsättningar för biologisk mångfald, och samtidigt ta tillvara fastigheternas tak. Där kan man skapa gröna ytor med växtlighet som attraherar pollinatörer. Bisamhällen är en bra början, men det stannar inte där. Vi kan främja hållbarhet i staden på många olika sätt. Tänk multifunktionella tak! Människor trivs i grön miljö, känna närhet och sammanhang till naturen.  

Namn: Anna-Karin Johansson

Ålder: 58

Bor: Alnö

Familj: Maken Joakim, tre barn, två katter

Det visste du inte om Anna-Karin: Ett stort intresse är kampsporten aikido, där hon har svart bälte.

Rösta på Anna-Karin: Skicka ett sms med texten Anna-Karin till 070-682 75 23. Skriv också ditt namn.

, Taggar:

Anna-Karin Johansson följde sina drömmar, och sprider nu sina bisamhällen i Sundsvallsregionen. Ett mer hållbart samhälle där naturen får en chans att möta staden är hennes drivkraft.

Vem är du?

– Jag kommer från en liten by utanför Råneå i Norrbotten och hamnade sedan i Sandviken i Gästrikland. Där bestämde jag och min man oss för att livet skulle bli bättre och roligare på alla sätt, vi sade upp oss från jobben, sålde huset och flyttade vi till Sundsvall 2011. Sedan dess har det också blivit som vi hoppades, i våra jobb och på fritiden. 2019 startade jag Beehappy och en stark anledning är att jag har tre barnbarn som jag vill ska växa upp i en mer hållbar värld.

Berätta vad du brinner för!

– Jag har nästan alltid jobbat med hållbarhet på något sätt och brinner för lärandet. Jag lär mig själv nya saker och jag vill dela med mig av kunskaperna till andra. Det bästa jag vet är när jag är på ett företag som hyr mina bikupor och jag får berätta om betydelsen av ett bisamhälle se hur ljus tänds i ögonen på medarbetarna som börjar diskutera hållbarhet på ett nytt sätt. 

Vad är du mest stolt över?

–  Att jag vågade ta steget och starta Beehappy. Jag var rädd men jag gjorde det. Jag fick idén när jag satt på tåget och läste i tidningen Kupé om urban biodling och blev nyfiken på mötet mellan stad och natur. Först hade jag inte en tanke på att bli företagare, men när jag lärde mig mer om ekosystem i stadsmiljö så föddes idén att samarbeta med företag och hyra ut bikupor. I dag har jag tio kunder, Lilium Fastigheter och SCA var först, och de abonnerar på tjänsten samtidigt som de får egenproducerad honung. Det tar fart nu och jag vill gärna expandera längs Norrlandskusten.

Vad är det bästa med Sundsvall?

– Vi har en otrolig stadskärna med vacker arkitektur och runt om finns berg och hav. Det är lätt att bli hemmablind, men jag njuter mycket av att ha allt bra inom räckhåll och tar vara på aktiviteter i naturen.

Vad skulle du vilja påverka i Sundsvall – med köngens makt?

– Skapa förutsättningar för biologisk mångfald, och samtidigt ta tillvara fastigheternas tak. Där kan man skapa gröna ytor med växtlighet som attraherar pollinatörer. Bisamhällen är en bra början, men det stannar inte där. Vi kan främja hållbarhet i staden på många olika sätt. Tänk multifunktionella tak! Människor trivs i grön miljö, känna närhet och sammanhang till naturen.  

Namn: Anna-Karin Johansson

Ålder: 58

Bor: Alnö

Familj: Maken Joakim, tre barn, två katter

Det visste du inte om Anna-Karin: Ett stort intresse är kampsporten aikido, där hon har svart bälte.

Rösta på Anna-Karin: Skicka ett sms med texten Anna-Karin till 070-682 75 23. Skriv också ditt namn.