Efter lång sjukskrivning vågar Cecilia tro på arbetslivet igen

När Cecilia Karlsson gick in i väggen väntade många års sjukskrivning och vägen tillbaka har varit lång. Nu har hon blivit frisk nog att klara av arbetsträning hos tvätteriet Elis Textil Service AB (tidigare Berendsen) i Skönsberg och ser åter ljust på framtiden.

– Det betyder otroligt mycket för mig att kunna arbeta, men jag måste skynda långsamt, säger Cecilia.

Cecilia Karlsson (till höger) med arbetskamraten Susanne Olsson går igenom arbetsuppgifter.

När Heja Sundsvall träffar Cecilia Karlsson på kontoret hos Elis håller hon på att scanna kundavtal som ska läggas in i företagets affärssystem. Hon stortrivs med de administrativa uppgifter som läggs på henne och känner att hon gör nytta och har på kort tid blivit en i gänget. 

– Skillnaden mot att gå sjukskriven och må dåligt är enorm. Nu arbetar jag 25 procent av en heltid och får en rytm i tillvaron och dessutom trivs jag jättebra. Jag skulle helst av allt jobba mer, men det gäller att ta det försiktigt så det inte blir ett bakslag för mig, säger hon.

Tidigare jobbade hon inom vården men drabbades av utmattningssyndrom och ångest, vilket gjorde att hon var sjukskriven i fem år. 

– Under den tiden har jag gjort försök att komma tillbaka, men det har inte gått så bra. Jag har också haft hjälp från vården och till slut fått bra verktyg som hjälper mig, berättar Cecilia.

När hon via Försäkringskassan i samarbete med arbetsförmedlingen fick kontakt med utbildningsföretaget Iris Hadar, kom möjligheten att prova arbetsträning hos Elis.

– Jag kände mig välkommen och visste redan vid första besöket att jag det skulle bli bra, säger Cecilia.

För företaget Elis är det inte första gången man öppnar sin dörr för någon som av olika anledningar behöver hjälp att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

– Vi tycker det är vår skyldighet att hjälpa till, vem som helst av oss kan bli långtidssjukskriven eller hamna i en situation där det behövs stöd för att komma tillbaka, säger platschefen Johan Linderdahl.

Han poängterar att för Cecilias handledare på jobbet gäller det att inte lägga på henne för mycket jobb.

– Fick hon själv bestämma så skulle hon jobba längre dagar och hinna mer, men vi vill verkligen att hon ska ta det försiktigt och att det blir en hållbar återgång till arbetslivet, säger Johan.

För företag som tar emot en personer i arbetsträning från Iris Hadar innebär det ingen kostnad, lönen betalas via försäkringskassan. Från Iris Hadars sida, kan handledaren Ida Bäckström dock berätta att det under pandemin blivit svårare att hitta företag som tar emot personer med behov av arbetsträning.

Johan Linderdahl, platschef på Elis Textil Service AB och Ida Bäckström från Iris Hadar önskar att fler företag erbjuder plats för arbetsträning.

– Vi är jätteglada att företag som Elis Textil Service är med och engagerar sig, men det behövs fler. Jag tar därför chansen att efterlysa företag som är intresserade av att samarbeta med oss, säger Ida.

Att Elis betytt mycket för Cecilia går inte att ta miste på.

– Nu kan jag äntligen våga drömma om att ha ett jobb igen, säger hon.

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: