Tomas levde ett destruktivt liv som missbrukare – gör succé med Stad i ljus

I samband med Lyslördag gjorde Tomas Lindström succé i sociala medier när han sjöng Stad i ljus på torget i Sundsvall. Filmen har fått 400 000 visningar och sprids ännu.

Men alla vet inte att Tomas har en mycket svart bakgrund där han kämpat med missbruk av både droger och sex.

Den som handlar på ICA Esplanad i Stenstan har säkert sett den glade butiksarbetaren Tomas Lindström mellan hyllorna eller bakom delikatessdisken. I den miljön är han sedan många år en populär profil. Många vet också att han har en av Sundsvalls starkaste sångröster. Ofta har han framträtt tillsammans med Sundsvalls kammarkör och sjungit solo.

När han fick frågan om att medverka i filmen Stad i ljus som släpptes fredagen den 20 november var det ingen tvekan, han sa ja direkt. Faktum är att han sjöng samma sång från en balkong på torget redan i samband med invigningen av gallerian 1891 år 2000.

– Men den här gången hade jag ärligt talat ingen koll alls på upplägget eller hur det skulle gå till, jag tyckte bara det lät kul och hängde på. Att det skulle bli så stort genomslag var en överraskning, säger Tomas.

Bild från inspelningen. Foto: Peter Åström.

I filmen som gjorts av Sundsvallsfilmaren Jörgen Bodesand på uppdrag av Julstaden Sundsvall och Stenstan sjunger Tomas på ett i övrigt öde torg till komp av Kjell Lönnå (piano) och Thomas Gathe (trumpet). Dessa scener blandas med inklippta åkningar längs Sundsvalls gator och hus i ett magiskt dis samtidigt som julbelysningen tänds. Och hela tiden finns kammarkören med och förstärker.

Reaktionerna blev enorma. Bara på Heja Sundsvalls facebooksida hade filmen 580 delningar. Totalt från alla kanaler där den visades har den nått 400 000 visningar. Lyriska kommentarer har strömmat in från alla håll. Du hittar filmen i slutet av artikeln.

– Fantastiskt roligt att det blev så uppskattat. Jag sedan dess fått många fina hälsningar i alla möjliga sammanhang, även från många kunder här i butiken, berättar Tomas.

Tomas skär en bit ost i delikatessdisken.

Det är dock inte helt självklart att han gör det han gör. Nu är han drogfri och mår bra, men med den historia han har bakom sig hade livet kunnat se helt annorlunda ut i dag. Och det är bara ett halvår sedan han kom ur ett återfall i drogernas värld.

För att ta det från början så flyttade Tomas i tvåårsåldern med sin familj från Sandviken i Gästrikland till Säter i närheten av Indal. Det var ingen lycklig barndom.

– Min pappa drack och var våldsam, så jag ville ju inte vara hemma. Jag har två syskon men han gav sig mest på mig och mamma. Och i skolan råkade jag också illa ut och blev mobbad. Jag kanske hade lite gamla och ärvda kläder och det räckte tydligen, berättar Tomas.

När han var tolv år började han röka hasch. En annan kille hade flyttat till Indal och han introducerade Tomas i den världen. Då bildades ett gäng som rökte på och som boffade bensin från mopedtankar.

– Vi åkte iväg till någon tjärn ute i skogen där ingen kunde se oss. Någon sport höll jag aldrig på med, men däremot sjöng jag från tidig ålder i kyrkokören. Även fast jag höll på med droger så var sången väldigt viktig för mig. Jag missade aldrig ett tv-program med Kjell Lönnås kör.

Till slut lyckades Tomas och hans mamma och syskon bli fri från sin plågoande och flyttade till en lägenhet i Bergsåker. Det var en befrielse för den då 17-årige Tomas att bli kvitt pappan, men det som hände var samtidigt att en större värld med mer droger öppnade sig.

– Jag började med amfetamin. Pengar fick jag genom att jobba inom äldreomsorgen. Sedan blev det lumpen i Sollefteå och den kan jag säga att jag söp mig igenom. Hade inga kamrater utan kände mig mobbad även där och gick ensam ut på kvällar och drack, så jag mådde väl inte så bra, säger Tomas.

Därefter följde fem år som FN-soldat i länder som Libanon, Makedonien och Bosnien, även det var år i sus och dus. Tomas säger själv att det var då han blev alkoholist.

90-talet var en svart tid för honom där han visserligen hade ett arbete, men där drogerna var i centrum och det där blev allt mer utmanande och stökigt vad gäller relationer. Han började inse att han var gay men han rörde sig också i kretsar där sex ofta handlade om prostitution.

– Det var ett hemskt liv, men jag klarade mig ändå ur det på något sätt trots att jag var oförsiktig. Jag insåg till slut att jag måste göra en ändring och kom in på Korpbergets behandlingshem. Efter det blev jag ren och levde sedan i ett förhållande med en man i 16 år, berättar Tomas.

Tomas och hans partner var 2011 det första gayparet någonsin som vigdes i GA-kyrkan. Men när det blev skilsmässa började ett destruktivt liv igen. Tomas träffade en man som utvisades från Sverige och hamnade i Lyon i Frankrike. Det blev många resor till honom och där kom drogerna tillbaka och han återupptog ett liv med många olika partners och en omfattande nätdejting.

– När polisen här hemma tog mig för drograttfylla på Bergsgatan i juli 2020 kände jag bara en stor lättnad. Jag tror poliserna räddade mitt liv, för då var det riktigt illa. Sedan har jag varit på rehab igen. Det har inte varit lätt, men sedan i somras är jag ren igen och nu är jag är singel och sökande, berättar Tomas.

Han har ett varmt leende men även en tår i ögonvrån, för det känner på att berätta om allt det jobbiga.

Den 52-årige Tomas fortsätter att vara en viktig röst i Sundsvalls kammarkör och drömmen är att få sjunga ännu mer i stora sammanhang. En gång sjöng han “You raise me up” solo i ett fullsatt Globen under evenemanget Sånger för livet. 

– Jag är glad att jag mår bra, det är det viktiga, men gärna mer såna upplevelser, säger han och skrattar.

Tomas Lindströms närmaste chef på ICA Esplanad heter Emelie Palin och hon vill gärna passa på att berömma honom: “Jag har bara positivt att säga om Tomas, en frisk fläkt som sprider glädje på arbetsplatsen”.

Mycket av hans tid annars går åt till att hålla kontakt med personer med liknande bakgrund som han själv. Det finns digitala nätverk runt hela världen där missbrukare stöttar varandra och utbyter erfarenheter.

– Jag brukar bland annat delta i anonyma narkomaners möte i Belfast, det är alltid bra möten. Men jag har viktiga vänner även i Frankrike, Italien, Spanien och många andra länder. Vi har kontakt i appar, på instagram och på andra sätt. Dessutom har jag en före detta missbrukare i USA som är min mentor och som stöttar mig hela tiden så jag kan fortsätta leva ett normalt liv, säger Tomas.

Heja Sundsvall önskar honom all lycka med den målsättningen. Heja Tomas!

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: