Mitthem sponsrar läxhjälp för niondeklassare

På Höglundaskolan har 15 niondeklassare möjlighet att två gånger i veckan få läxhjälp av studenter från Miun. Syftet är att de ska kunna nå gymnasiebehörighet.

Heja Sundsvall har träffat eleverna som berättar om vilken stor förändring det blivit för dem att delta i läxhjälpen som sponsras av bland annat Mitthem.

Två gånger i veckan erbjuds 15 elever läxhjälp i tretimmarspass, vilket i praktiken innebär att de får 25 procent mer skola än den som inte har läxhjälp.

Klockan har passerat 17 en onsdag och klassrummet på Höglundaskolan fylls av elever som går i nian. Det är utanför den vanliga skoldagen, men eleverna har återvänt för att få extra stöd i undervisningen. Det är ett erbjudande som ges på fyra högstadieskolor i Sundsvall, varav Höglunda är en.

Skolans biträdande rektor heter Thomas Wiman, och han understryker hur viktig läxhjälpen är.

– De elever som får erbjudande att vara med är de som riskerar att inte nå behörighet till gymnasiet. I fjol nådde 14 av 15 deltagare målen efter att ha varit med. Det här är något som hjälper dem att läsa upp betygen så det är en väldigt viktig verksamhet. Jag vill också betona att den är frivillig, och därför blir jag rörd av att se alla elever här, säger han.

Läxhjälparen Banchiamlak Habtemariam byter några ord med Höglundaskolans biträdande rektor, Thomas Wiman.

Framgången för läxhjälpen beror till stor del på att det finns tre läxhjälpare på plats. På Höglunda är det studenter från civilingenjörsprogrammet, och för dem betyder uppdraget en extra inkomst även om de lyfter fram andra skäl till att de engagerar sig i läxhjälpen.

– Jag minns hur det var på högstadiet då jag hade det tufft och hade själv behövt förebilder. Nu har jag kommit vidare och hjälper också kompisar att plugga på fritiden, säger Banchiamlak Habtemariam.

– Jag är intresserad av ledarskap och gillar att inspirera andra och här får jag göra det. Själv är jag ett praktexempel på en person som hållit med allt möjligt, och den gemensamma nämnaren är att det handlar om personlig utveckling, säger Fredrik Lindholm.

– Det blir ett avbrott från det egna plugget och så är det min storebror som också gjorde det här som har inspirerat mig, säger Busara Supree.

Banchiamlak Habtemariam, Fredrik Lindholm och Busara Supree är läxhjälpare. Tvåa från vänster står Nina Staaf, hållbarhetsstrateg hos Mitthem. Bakom verksamheten som finns på fyra skolor i Sundsvall står den icke vinstdrivande organisationen Stiftelsen Läxhjälpen.

Ingen av eleverna vill vara med på bild, men det är okej att vi tar bilder på ryggar. Prata är det dock några som gärna ställer upp på.

– Om man har svårt med ett ämne så får man mer gjort här än i klassrummet, det är stor skillnad. För mig är det engelskan som är svår och därför tackade jag ja till erbjudandet att vara med. Jag hoppas komma in på samhälle eller fordon, säger Ahmed.

– Jag har haft F i matte i två år, men efter att jag började här har jag höjt till E som är godkänt. Jag blir stressad på vanliga lektioner men här är det lugnare och jag fick tillbaka motivation, berättar Matilda som hoppas komma in på Drottning Blankas gymnasieskola.

För Mitthem är det här ett sätt att engagera sig i bostadsområdet Nacksta, där de flesta eleverna som får läxhjälp bor.

– Vi vill jobba för ökad social hållbarhet och stöttar en rad initiativ som handlar om framtiden för de som bor i Nacksta. Jag blir glad att se hur läxhjälpen gör skillnad, säger Nina Staaf, hållbarhetsstrateg i Mitthem.

Busara Supree skriver upp kvällens plan för läxhjälp.
Fredrik Lindholm är intresserad av ledarskap och ser extraknäcket som läxhjälpare som ett sätt att utvecklas på det området.

Stiftelsen Läxhjälpen är en icke vinstdrivande stiftelse som bedriver läxhjälpsprogram för högstadieelever som riskerar att inte klara skolan, så att de når gymnasiebehörighet med självförtroende inför framtiden. I samverkan med näringsliv, stiftelser och kommuner erbjuds läxhjälpsprogrammet från Malmö i söder till Umeå i norr, i 50 skolor med resultat som ligger under rikssnittet och i områden där behovet är som störst.

Heja Sundsvall hejar på!

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN


, Taggar: