Novacura fixar samverkan mellan studenter och IT-bransch i Sundsvall 

HEJA FLOWATHON: Dags för ett nytt IT-event för  Andreas Lindqvist, Novacura och Janet Ståhl, GDM (bakre raden) samt Reza Moossavi, Bron Innovation och studenterna Johanna Näsholm som läser industriell ekonomi och Klara Rubin som läser teknisk design.


För andra gången går de tre IT-aktörerna Novacura, GDM och Bron samman för att arrangera innovativa eventet Flowathon i Sundsvall.

– Förutom att hitta nya lösningar på problem så får studenter en chans att hänga med en potentiell arbetsgivare, säger Andreas Lindqvist hos initiativtagaren Novacura.

Den 18 november kommer ett 20-tal studenter från Miun att delta i Flowathon som arrangeras i GDM:s lokaler på Södra Järnvägsgatan.

Eventet går ut på att studenterna (som bjuds in via linjeföreningen Mytec) delas in i grupper och får försöka lösa uppdrag från olika företag. 

– Förmågan att lyckas med snabb problemlösning är en framgångsfaktor. Den här gången är det företagen Sveab och Svensk markservice som levererar uppdragen, säger Andreas Lindqvist.

Novacura har ett egenutvecklat verktyg med namnet Flow, som hjälper företag att både förenkla och snabba på den digitala utvecklingsprocessen, och det är förstås det verktyget som används för att lösa uppdragen.

Studenterna Johanna Näsholm och Klara Rubin var med på eventet i fjol och är klara för en omgång Flowathon även nu. Båda är överens om att det var en intressant upplevelse att få testa Flow i ett uppdrag.

– Verktyget är överraskande enkelt att jobba med det vilket var kul, ser fram mot att göra det igen, säger Klara Rubin.

– En bra sak med Flowathon är att vi får se hur en riktig arbetsplats på ett företag ser ut och får den kontakten, säger Johanna Näsholm.

Bild från fjolårets Flowathon, med kreativ stämning i GDM:s lokaler.
Ett Flowathon innehåller inte bara skärmtid utan även tid för eftersnack.

Även för GDM som en av arrangörerna och bidrar med lokal och teknisk plattform finns en poäng med att delta.

– Vi har ett löpande behov av rekrytering. Att samarbeta med Miun i ett event som detta gör att vi får chans att visa upp oss som en attraktiv arbetsgivare, säger Janet Ståhl, GDM.

Reza Moossavi är projektledare hos IT-klustret Bron Innovation och ser även han en direkt och bra koppling mellan studenter och näringsliv.

– Kompetensförsörjning är en viktig fråga för alla våra medlemsföretag och ett event som Flowathon kan skapa viktiga möten. Jag ser också en poäng med att eventet kan bidra till att vi får fler företag som utvecklar tjänster och produkter, den typen av företag ser vi gärna fler av i Sundsvall, säger han.

För två år sedan etablerade sig IT-företaget Novacura i Sundsvall. Internationellt är bolaget en stor aktör med 145 medarbetare i tio länder. I Sundsvall har den lokalt ansvarige Andreas Lindqvist startat evenemanget Flowathon för att profilera företaget.

– Vi har en komplex produkt men den är otroligt enkel att använda, och det vill vi visa upp för både kunder och studenter. Det här är ett riktigt bra sätt att göra det, säger han.

Det som är speciellt med Flow och andra så kallade Low-Code-verktyg är att det är ett helt nytt sätt att arbeta med utveckling. Enkelt uttryckt blir gamla tiders kod-knackande ett minne blott då Low-Code är mer inriktad mot att ge utvecklarna ett grafiskt stöd än att bara skriva kodrader.

TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN

Fotnot: Novacura är partner med Heja Sundsvall och vi kommer självklart att fortsätta rapportera om eventet Flowathon.

, Taggar: