Sökes: volontärer som kan chatta i tjejjour

Linn Törnlund, Tjejjouren Skogsrå.

Tjejjouren Skogsrå har funnits i Sundsvall sedan 2012. Verksamheten gör ett enormt viktigt jobb för att stötta unga tjejer som brottas med allt från trauman inom familj och i relationer till psykisk ohälsa. 

Nu söker de fler volontärer som kan sköta föreningens chatt. 

Linn Törnlund är samordnare på Tjejjouren Skogsrå i Sundsvall. Hennes uppgift är bland annat att se till så det finns volontärer på plats när chatten är öppen och tjejer kontaktar jouren. Behovet av stöd är stort, säger hon.

– Vi har märkt en kraftig ökning under coronapandemin, många har det extra tufft när de blivit mer isolerade i hemmet med förövare. Sexuella övergrepp, självmordstankar och nedstämdhet är tyvärr vanliga ämnen. Annan problematik som vi möter är ångest och ätstörningar, berättar Linn.

Linn Törnlund och Per Söderberg från Arkaden Bredband som sponsrar verksamheten med fritt bredband.

I dag har jouren 14 volontärer som turas om att i par jobba i chatten på lördagar. De senaste månaderna har antalet stödsökande varierat mellan 40 och 60 i månaden. Det kan vara slitsamt att prata med personer som av olika anledningar söker stöd, och det är viktigt att volontärerna själva är stabila.

– Jag brukar säga att de ska befinna sig på en bra plats i livet. Vi har också en bra organisation för att stötta varandra vilket är jätteviktigt. För många volontärer är det här uppdraget ett sätt att göra nytta men också att bredda sitt eget synfält, säger Linn.

– Som volontär kan man peppa och ge samtalsstöd, men när det behövs mer professionellt stöd så kan vi förmedla kontakter till exempelvis Ungdomsmottagningen eller Kvinnojouren, säger hon vidare.

Tjejjouren Skogsrå är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden med feministisk värdegrund och den är helt beroende av stöd, bidrag och gåvor. Det går att bli medlem i tjejjourens förening och då krävs det att man identifierar sig som tjej (kostar 200 kr per år för den som har råd och 100 kr för den som har det sämre ställt på grund av till exempel arbetslöshet, studier eller sjukskrivning). Stödmedlem för 150 kr kan vem som helst bli. Medlemskap ansöker man lättast om på hemsidan.

Det går också att stötta verksamheten med pengar på andra sätt: Swish: 123 096 05 83. Bankgiro: 5059-6980.

Ett av Heja Sundsvalls partnersföretag är Arkaden Bredband, och de har valt att stötta Tjejejouren Skogsrå med fritt bredband i deras lokal.

– Det är trist att det behövs en tjejjour. Men vi på Arkaden är imponerade av verksamheten och att tjejer går samman för att stötta varandra. Eftersom föreningen har knappa resurser så vill vi bjuda dem på bredbandet, det är också något som måste vara igång och fungera när de sköter chatten, säger Per Söderberg, vd, Arkaden Bredband.

Mer info och sökformulär för volontärer: tejjourenskogsra.se

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: