Dawid hoppar in som chef på Ikea Sundsvall: ”Jag berättar för alla om den härliga naturen”

Dawid Galka är polacken som blivit tillfällig chef för Ikea Sundsvall.

– Det är en helt fantastisk stad jag kommit till, det märkte jag redan vid min första promenad här, säger han.

När Ikea Sundsvalls ordinarie chef Liv Bengtsson gick på barnledighet så tog Dawid Galka över befälet. Han har sin bakgrund inom livsmedel och har inom Ikea haft chefsroller inom restaurangdelen i både Polen och Sydkorea.

– När jag fick frågan om att jobba i Sverige tackade jag ja direkt, det har varit en dröm att komma hit. Jag trivs dessutom väldigt bra i Ikea, de värderingar och den tillit som finns i det här stora företaget passar mig, säger 36-åringen Dawid Galka.

Starten i Sundsvall tycker han varit mycket bra. Han bor tillsammans med sin sambo i lägenhet på Norra kajen och har hunnit utforska en hel del till fots.

– Jag gillar att vara ute och gå med vår hund och tog första promenaden över bron. Det var en stark upplevelse och jag har sedan varit uppe på båda bergen och gått. Ren och klar luft och nära till naturen är jag inte så van vid och det är några av de saker jag uppskattar mest här och som jag berättar om för alla mina vänner runt om i världen. Det är inte så många i till exempel Polen som känner till norra Sverige.

Dawid Galka på Sundsvallsbron.

Han kommer att vara på plats som chef fram till september 2021 när Liv Bengtsson är tillbaka i tjänst, och har börjat plugga svenska för att underlätta kommunikationen på jobbet.

På frågan om han har några särskilda saker på att-göra-listan som chef i Sundsvall, nickar han entusiastiskt.

– Jag har erfarenheter med mig från både Polen och Sydkorea som kan komma till användning. Det handlar om att vi ska fortsätta uppfylla våra kunders förväntningar och erbjuda upplevelser och då behövs några nya lösningar i vår miljö.

  • Hur menar du då, ska ni bygga om?

– Det handlar inte om några större ingrepp, men det kommer att synas visuellt. Jag får återkomma när vi kommit lite längre i det här arbetet, men det handlar enbart om positiva förändringar kan jag lova.

Under coronaepidemin har varuhuset i Sundsvall, precis som all annan verksamhet inom handeln, påverkats. Enligt Dawid Galka har försäljningen sett ut som den brukar, men skillnaden är att fler handlar on-line och hämtar sina varor i utlämningen och besöken inne i varuhuset har minskat.

Efter några månader med stängd restaurang så är den sedan 1 augusti åter öppen, men med 40 procent färre sittplatser. 

– Vi får ofta beröm för hur vi hanterat situationen. Till exempel är en så enkelt sak som att vi har stationer för handsprit på hela 20 platser i huset en uppskattad sak, säger Dawid Galka.

Vi avslutar intervjun med att prata om mat, ett av hans stora intressen. Av svenska delikatesser så hyllar han gärna skagenröra, men ser fram mot att under kommande år utforska Sundsvalls många välrenommerade krogar på jakt efter lokala specialitter.

Heja Sundsvall önskar Dawid Galka mycket välkommen till stan, och hoppas han ska stortrivas!

TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN (Bilderna i Sundsvallsmiljö har vi lånat av Dawid)

En av favoritplatserna: Norra berget.


, Taggar: