Victoria arrangerar lopp i Sundsvall och tar kampen mot cancer

Den 1-3 september är Victoria Isakas en av arrangören till motionsloppet ”Lenas lopp för livet” i Sundsvall som samlar in pengar till cancerforskning.

Bakgrunden är följande: för två år sedan började Victoria få ont i magen och det konstaterades att hon drabbats av cancer i äggstockarna.

– Från början hade jag inte en tanke på att det var något allvarligt, bara att jag kanske inte tålde viss mat. Men när de till slut hittade cancern visade det sig att den hunnit sprida sig rätt mycket. Det är en sådan typ av cancer som ofta sprider sig i det tysta innan den upptäcks, berättar Victoria.

Hon kom snabbt i cellgiftsbehandling och opererade senare bort äggstockar, livmoder och delar av bukhinna, tarmar och mjälte.

– Jag är oerhört tacksam för vad sjukvården gjort för mig. Men jag har också upptäckt hur viktigt det är att träna och hålla sig i form för att orka vara sjuk, säger Victoria.

Redan innan sjukdomen så var hon intresserad av träning och är för många välkänd som ledare på Friskis & Svettis.

Äggstockscancern gjorde att Victoria fick kontakt med Lena Wäppling från Västerås som också drabbats av sjukdomen och som startat Lena Wäpplings Stiftelse, ett motionslopp som med stöd av sponsorer samlar in pengar till forskning. Hittills har en halv miljon kronor samlats in och nu kommer loppet även till Sundsvall.

– Det känns bra att kunna engagera sig för en så viktig sak och med hjälp av många andra personer är det möjligt att arrangera ett Corona-anpassat lopp, säger Victoria.

För Victoria är situationen speciell då hon tidigare i sommar fick veta att cancern kommit tillbaka. Ännu en gång blev det operation och en ny typ av behandling har också satt igång.

– Jag är glad att det blev upptäckt och enligt läkarna skedde operationen i rätt tid innan det hann påverka delar som hade krävt mycket större åtgärder. Jag mår bra efter omständigheterna och ser nu fram mot att vi ska arrangera loppet.

Den 1-3 september kan anmälda deltagare gå eller springa på valfri tid och valfri plats, men många kommer säkert att välja att vara vid Sidsjön som fungerar som en slags samlingsplats för evenemanget.

Redan är 300 personer anmälda. Flera företag är med som sponsorer och kommer att skänka pengar utifrån hur många kilometer som deltagarna går eller springer.

Anmäl dig här: https://sv.lenawfoundation.com/virtual-run-sundsvall

Pengarna som kommer in går oavkortat till forskning inom gynekologi, i huvudsak äggstockscancer. Varje år drabbas cirka 700 kvinnor av äggstockscancer och varje år är det 550 som dör.

– Vi som är engagerade i den här frågan har som mål att det ska skapas ett screeningprogram för äggstockscancer ungefär som mammografi, där kvinnor blir regelbundet undersökta för att cancer ska kunna upptäckas i ett tidigt skede så att fler överlever, säger Victoria.

Heja Sundsvall hejar på kampen mot äggstockscancer. Var med och spring!

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: