Jenny Svedberg Freéd

Jenny som bor på Alnö är en stark inspiratör i sociala medier, och ger kraft och energi till tiotusentals följare. Men en del av hennes egen historia är mörk och innehåller depression och självmordstankar. Att kämpa sig ur det och börja må bra, har gjort att hon nu kan stötta andra.

– Jenny inspirerar kvinnor eller egentligen alla till att man ska tro på sig själv! Hon inspirerar till träning och psykiskt välmående. Hennes positiva känsla finns både i verkliga livet i den butik hon jobbar i men även på sin Instagram. Jag nominerar henne för att hon får mig att må bra. Det är så viktigt att göra det i denna tid. Hon är viktig för Sundsvall men även för hela landet, skriver 20-åriga Emilia Carlberg som nominerat Jenny. 

Som KÖNG 2020 skulle Jenny vilja påverka samhället mot att bli mer öppet och motverka ensamhet och psykisk ohälsa.

Vem är du, Jenny?

– Jag är en vanlig människa som brinner för hälsa och för att hjälpa andra att må bra. 

Jag är både sprallig och stark, men det har jag inte alltid varit. Jag har också mått dåligt, men lyckats bli frisk och kan använda mina erfarenheter för att stötta andra.

Vi återkommer till det. Hur var din uppväxt?

– Jag växte upp i Härnösand och Kramfors. Jag har alltid älskat sport. Min pappa var tyngdlyftare i svensk elit och min tränare när jag började lyfta. Men fotboll och brottning och även hockey har jag hållit på med. Jag var också en teaterapa och spelade musik. Har alltid gjort det jag tycker om och har nog uppfattats som normbrytande.

Du var inställd på en elitsatsning inom sport?

– Ja, det gick väldigt bra i fotboll fram till att jag skadade korsband och menisk i ett knä. Då blev tyngdlyftningen min räddning, när jag kämpade mig tillbaka. Det blev ingen mer fotboll, men jag utbildade mig till lyftarcoach i Stockholm och kunde börja träna barn i alla åldrar. Jag utbildade mig också till massör och personlig tränare och fick uppdrag inom det.

Men du har också mått dåligt, något hände i ditt liv?

– Mitt förflutna kom till slut ikapp mig, efter att jag var klar med de här utbildningarna. Då blev jag djupt deprimerad och hamnade i psykisk ohälsa. När det var som värst ville jag inte leva. Jag har fått ta hjälp för att komma ur det och förstå vad det berodde på. Mycket började när jag var liten med skilda föräldrar som var en turbulent och kämpig tid för mig där, samt att det var mycket andra saker som hände med oväntade missöden som spelade stor roll. Jag har också insett att jag tidigare ansträngt mig för att hela tiden behaga och prestera. Har haft helt orimliga krav på mig själv. Dessutom finns det historier med pojkvänner som inte varit snälla mot mig. Allt brast till slut och det är jag bara tacksam för i dag, för jag har kunnat gå vidare. 

Hur har du det i dag?

– Att jag tog mig ur det där mörkret har gjort mig stark, och nu använder jag erfarenheterna i föreläsningar och som inspiratör. Jag har många följare på instagram och där har jag fått en enorm respons efter att ha berättat om min psykiska ohälsa. Många har liknande upplevelser som de kämpar med, och det känns otroligt bra att jag kan hjälpa till.

39 000 följare på instagram, är det inte en press där också att alltid leverera något bra?

– Jag bryr mig inte om hur många följare det är, utan det viktiga är att jag har bra relationer med dem som är där. Jag försöker inte visa upp någon fasad, utan det är jag rätt upp och ner med fel och brister. Jag kan vara både flamsig och klumpig. Att vara öppen har gjort att jag fått många kloka och fina vänner som jag är väldig tacksam för.

Kan du ge ett bra exempel på när du hjälpt någon?

– Finns många jag skulle kunna berätta. Men ett exempel var en tjej som följt mig som jag haft en lång kontakt med sedan hon aktivt började följa mig. Hon var nere i en svår anorexia och led av psykisk ohälsa på grund av detta. Men med sporadisk kontakt tillsammans, och inspiration från mig så började hon sakta men säkert tänka om och ändra sitt dåliga mönster tack vare mina inlägg, råd och kärlek. Och en dag så bestämde jag mig för att träffa henne i verkligheten för att köra ett träningspass och hjälpa med henne med tyngdlyftning (då det var hennes dröm att få utvecklas inom) och höra hennes tankar om allt möjligt. Min roll blev en stöttepelare helt enkelt. Och nu idag, tre år senare är hon helt friskförklarad från sin anorexia och tävlar i styrkelyft, starkare än någonsin och lever ett normalt liv med en sund inställning till mat, träning och livet. Och för mig så var det här så stort att få vara en del i hennes resa, och jag blir fortfarande lika känslomässig av att prata om det, att jag har i princip räddat henne genom att tro på henne, finnas där och använt mig av följa-john metoden. Det är overkligt, men så underbart att bära med sig.

Jenny på gymmet.

Vad försörjer du dig på?

– När det inte är coronatider så åker jag runt och föreläser om både fysisk och psykisk hälsa och mycket handlar om girl power, samt jobbar som coach. Men jag jobbar också deltid i Birsta City i butiken Hunkemöller som säljer underkläder. Jag märker även där att många kunder behöver stöttning när det gäller självkänsla, och det är roligt att kunna hjälpa till.

Och så har du varit med som en av deltagarna i Bonde söker fru?

– Det var 2017, precis efter att jag mått som sämst, och var faktiskt en av de bättre grejer jag gjort. Det började med att jag träffade programledaren Linda Lindorff i ett sammanhang och blev inspirerad att söka till programmet. Bara att komma med stärkte mig, och sedan i själva programmet fick jag bevis på att jag kunde satsa på kärleken bara genom att vara mig själv. Det blev inte jag och bonden, men däremot blev det en fantastisk vänskap mellan oss tjejer som bodde på gården och det var ännu bättre. Där fick jag vänner för livet. Ett år senare träffade jag min sambo Robin som från början är från Härnösand men nu bor i Sundsvall. Jag blev kär, och det var också så jag hamnade i Sundsvall!

Vad händer i framtiden?

– Jag ska fortsätta som jag gör nu, men jag har en plan att utbilda mig till polis. Jag tror att jag kan hjälpa till i samhället och är stark och stabil både i kroppen och mentalt. 

En KÖNG förväntas ha åsikter och tankar om samhällsutveckling, vad tycker du är viktigt att påverka och förändra i Sundsvall?

– Det behövs fler bra nätverk för att bryta ensamhet. Många känner sig tyvärr ensamma och lider av psykisk ohälsa och det är det värsta som finns. Jag skulle vilja vara med och skapa mer sammanhållning. Ett sätt är att ordna träffar eller kurser på olika teman där man bara möts och pratar. Det får inte vara krångligt.

Rösta på KÖNG 2020: st.nu/kong2020

FOTO: KATARINA LÖVGREN (porträtt), INTERVJU OCH TEXT: ANDERS LÖVGREN

Namn: Jenny Svedberg Freéd

Ålder: 24

Bor: Alnö

Familj: Sambon Robin Pettersson.

Fritidsaktiviteter: Tyngdlyftning, alla slags bollar i luften och kärlek med vänner och familj.

Drömresa: Min drömresa är närmast i tiden är: Åka till Skottland och se dess historia och få uppleva deras kultur och härliga atmosfär.

Lyssnar på: Väldigt brett. Alltifrån 50-tal, R&B och musikal.

Bästa film: ”The Greatest Showman” , alla gånger om.

Förebild: Det är min farmor Monica Freéd som bor i Kramfors. Hon är 81 år gammal och en oerhört stark kvinna. Hon är min bästa vän, vi ringer varandra hela tiden och har åkt till Kreta ihop.

, Taggar: