Prästen Petra önskar God Jul och går in i kyrkans mest intensiva vecka

Julen är intensiv, varm och välkomnande i våra kyrkor. Den som söker julstämning kan ofta finna den just där. Heja Sundsvall träffar prästen Petra Hamnström i Sundsvalls församling som håller i bland annat både famljegudstjänst (Samling vid krubban) på julafton och julotta på juldagen.

Hon har varit präst i Sundsvall sedan 2011 och tycker att just julen är en av höjdpunkterna i jobbet.

– Det har hänt att jag på väg till julottan har sett rådjur nästan mitt i stan. För mig är en sådan upplevelse speciell när det är jul och jag vet att för alla oss som jobbar i församlingen är det ofta fina stunder i kyrkan under julen.

• Julen är en helg som både kan vara stämningsfull och varm, men samtidigt stressig och svår. Märker du det i ditt jobb?

– Ja, vilken dubbelhet det är att vi säger att julens budskap är frid och fred och att alla ska få känna julefrid. Det är mycket som ska hinnas med och många känner att julen är stressig. Visst känner också vi som arbetar i kyrkan en viss stress i december månad för det är mycket som ska hinnas med. Men vi känner också en stor glädje över att så många besöker oss i kyrkan till advent, Lucia, konserter och gudstjänster och får sitta ner och njuta och få en stund av ro.

• Många kanske glömmer bort varför vi firar jul. Vad tänker du om det?

– Vid jul är många extra snälla, generösa och tänker på andra. Det ger hopp om att det finns godhet, medmänsklighet och kärlek i världen.

• Vad vill du hälsa till Heja Sundsvalls följare?

– Vi från Sundsvalls församling vill önska alla en välsignad jul och ett gott nytt år!

GA-kyrkan i en vacker vinterskrud som vi hoppas att vi får se snart!

Här är allt som händer i Sundsvalls församling i jul: https://www.svenskakyrkan.se/sundsvall/kalender/program

Sundsvalls församling stöttar flera verksamheter som är öppna för dem som kan behöva någonstans att gå under jul för att slippa vara ensamma.

EFS-kyrkan på Köpmangatan har öppet med gemenskap och mat på julafton fram till kl 17. Verdandi på Södermalm har öppet mellan kl 14-20 på juldagen och bjuder på gröt och skinkmacka. Slink In på Norra Järnvägsgatan och Soppavagnen på Storgatan är andra verksamheter som kan erbjuda värme och gemenskap.

TEXT: ANDERS LÖVGREN

FOTO: ANDERS LÖVGREN (bilden på Petra) och SUNDSVALLS FÖRSAMLING (kyrkan).

, Taggar: