Medborgarskolan fixar Skivor till kaffet för de äldre på Lindgården

De äldre som bor på Lindgården har fått en ny aktivitet att se fram emot i vintermörkret.

Medborgarskolan har nämligen dragit igång träffar en gång i veckan med teman som till exempel ”Skivor till kaffet” och ”Kladdkakans dag”.

Siv är en i gänget som trivs när det är ”Skivor till kaffet”.

När Heja Sundsvall besöker Lindgården en torsdag eftermiddag hörs svängiga toner från ett rum på bottenvåningen. Där sitter cirka 15 av de boende och har ”Skivor till kaffet” tillsammans med Linda Tynér och Marie Jonsson, verksamhetsansvarig från Medborgarskolan.

Några av deltagarna har lite dåligt minne, men gamla minnen visar sig sitta kvar hos de flesta när det är frågesport. Att det var Tage Erlander som var Sveriges statsminister på 1950-talet och att den vardagsuppfinning som slog igenom var reflexen är sånt som många klarade av.

Och rätt som det är blir det en svängom också, när den dansvänliga musiken lockar till det.

– Jättebra, det här är något som behövs. Och för oss som jobbar på avdelningarna finns sällan tid att hitta på något extra för de boende, säger Hava Alij från Lindgårdens personal.

Hava Alij är en av de anställda på Lindgården som hjälper till när Medborgarskolan är på besök.

Medborgarskolan är ett studieförbund som engagerar sig på många sätt för att motarbeta utanförskap och stötta dem som bäst behöver. Så när Sundsvallsavdelningen fick möjlighet att anställa en projektledare för att aktivera äldre så nappade man direkt på den möjligheten.

– Det är ett fantastiskt projekt för oss där vi kan göra skillnad, sedan gällde det att hitta ett äldreboende att samarbeta med och det lyckades vi med också. Men vi fick förklara allt en extra gång innan de insåg att det inte kostar något och att vi kommer och sköter allt, berättar aktivitetshandledaren Linda Tynér.

Trivsel på Lindgården.

Projektet har pågått under senhösten och fortsätter till årsskiftet. Medborgarskolan har förhoppningar om att de ska kunna få fram nya medel för att fortsätta med träffarna även under 2020.

– Kanske finns andra verksamheter inom äldreomsorgen i Sundsvall som vill få besök av oss, säger Marie och Linda.

– Vi tycker det är väldigt bra och är glada att de kommer hit, säger Lindgårdens Britt-Marie Öhman.

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN

– Vill du höra någon särskild låt nu när det är Skivor till kaffet, undrar Marie Jonsson.
Får jag lov? Tack, gärna!
Projektledaren Linda Tynér har till sin hjälp ett material när hon planerar och håller i träffarna. En gång hade man ”Hattens dag” och fick låna hattar av Erikshjälpen. Just den här gången är det frågesport om svunna tider. En av damerna har dock problem att höra frågorna och konstaterar att batteriet lagt av i hörapparaten. Kanske hade hon annars kunnat svara på frågan, hur många semesterveckor svenskarna hade 1951. Visste du det? Tre!
Vi hjälps åt: Marie Jonsson och Linda Tynér från Medborgarskolan med Hava Alij från Lindgården.
, Taggar: