Grankotten: Största julbordet lockar 90 familjer att fira julafton på Norra berget

“Vår ambition är att servera Sundsvalls största och mest varierade julbord, varmt välkomna!”

Det säger krögarparet Ulf och Mia Steringer på restaurang Grankotten som har drygt 200 olika produkter och rätter på julbordet.

På Grankotten rullas 30 000 köttbullar i förberedelserna för julbordet. Den siffran säger en hel del om hur populär en sittning är på Norra bergets topp.

– På julafton har vi 90 familjer som firar julafton här, säger Mia Steringer.

Att det stora utbudet av egenproducerat lockar gäster är helt klart.

Vi startar med inkokt lax och sill!

En av de personer i restaurangen som är allra mest involverad i produktionen av de olika rätterna till julbordet är Micke Thunholm som har en slags fri roll som kock och matinnovatör på Grankotten.

När Heja Sundsvall är på besök håller han på att röka 60 kilo renhjärta. Delikatessen ska upp till 65 grader i innertemperatur och det tar fem till sex timmar. Micke håller noga koll på röken utanför restaurangen och fyller på med rökspån.

Micke Thunholm kollar temperaturen…
… på rehjärtan i röken…
… och fyller på med spån.

Grankotten har i år förstärkt den vegetariska delen av julbordet eftersom det efterfrågas av gästerna. Annars är det de traditionella detaljerna som har störst åtgång, inte minst sill, strömming och lax.

– Jag tycker nog den delen också är viktigast på julbordet, det är där man inleder och äter med bäst aptit, säger Micke samtidigt som han övervakar produktionen av lingonketchup och Grankottens egen senap.

Ulf Steringer och Sofia Pettersson tar emot bokningar.

När vi frågar Ulf Steringer vad han tycker är utmärkande för Grankottens julbord så pekar han just på mångfalden.

– Vi vet att gästerna uppskattar att det är mycket gott att välja på. Nytt i år är att vi gör en separat vegetarisk station. Vi har också byggt ett extra kylrum och en extra diskstation eftersom det tidigare varit en akilleshäl för oss. Dessutom får vi ju alltid uppskattande ord för miljön med utsikten över stan. Den är oslagbar!

Restaurang Grankotten hade julbordspremiär den 22 november.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Mia Steringer sätter upp små skyltar som berättar vad som bjuds.
Thunholm övervakar julbordet.
Lite sött ska det också vara!
Brad Gordon fixar lingonketchup medan Micke Thunholm tar hand om Grankottens senap.
Vincent Dahl är förste köttbullschef på Grankotten och är med om att rulla de 30 000 perfekta köttbullar som går åt under november och december.
, Taggar: