Nacksta park är invigd och skapar glädje

Ett jättelikt tomrum mellan husen i Nacksta har blivit en aktivitetspark och en mötesplats.

Heja Sundsvall var med på den festliga invigningen av Nacksta park – Sundsvalls nya häng!

2014 påbörjade arbetet med att förvandla 50 000 kvadratmeter mark mitt i Nacksta till en park. Nu är arbetet klart och förutom en stor lekplats, två utegym, grillplats och en boulebana har det planterats 40 körsbärsträd och ett oräkneligt antal blommor och växter.

I samband med Nackstakarnevalen så invigdes parken, och trots ett ihållande regn så var hundratals personer i alla åldrar på plats och tog del av festligheterna.

– Det har blivit en välkomnande, trygg och säker mötesplats. Här kan man mötas över alla gränser oavsett ålder och bakgrund, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Hedenius som höll invigningstalet.

Det många inblandade i projektet särskilt lyfter fram är att det ända från start varit viktigt med dialogen med de boende i Nacksta, för att utformningen ska bli lokalt förankrad.

– På många olika sätt har föreningar och privatpersoner kunnat komma med synpunkter och påverka projektet. Från början fanns tre förslag på parker och en omröstning gjorde det här förslaget till vinnare. Det stora engagemanget från Nackstaborna har varit mycket roligt att se, säger Anders Hedenius som gärna kopierar den demokratiska modellen till andra projekt.

Heja Sundsvall var på plats under invigningen som sammanföll med femte upplagan av Nackstakarnevalen. Här kommer ett axplock av vad som hände under lördagskvällen (1 juni).

POLISEN PÅ PLATS: Trygga och trevliga miljöer i bostadsområden gillar även Polisen som var på plats och träffade Nackstabor i alla åldrar. “En park som lockar till aktiviteter och möten är jättebra. Här blir det extra bra med ett bad och en fotbollsplan alldeles intill. Vill dock påminna om att det även är viktigt med bra naturliga mötesplatser, som inte är skapade, där man leker eller träffas. Kombon mellan de typerna av platser i ett område är bra”, säger polisen Morgan Norman (till vänster).
FESTFINA: Felipa Chipana Pumapillo och Farhixo Abukar gillar att det satsas på Nacksta och hade klätt upp sig för karneval och invigning.
SKÖNA RYTMER: Bra sväng med Mendez och Nando som även bjöd upp alla (!) som ville på scenen för en gemensam avslutningslåt på sitt framträdande.
Stjärnan Renaida uppbackad av dansare bjöd på skönt groove och publiken fick höra både hits som ”All the feels” och helt nya tongångar.
SKAPA MED SKRÄP: I tältet som delades av Svenska kyrkan och St Olofsskolan kunde barnen skapa med skräp, det vill säga vara kreativa med material som är på väg på tippen. Och skapar man så får man också räkna med att få färg på fingrarna.
Stadsbyggnadskontoret hade fullt upp med att dela ut ballonger. Kön var lååång.
SCHYSST GÄNG: Föreningen Sadaka har startat Team Schyssting som går ut på att unga tjejer tillsammans stöttar schyssta värderingar, schyssta aktiviteter och schyssta kompisar. På bilden ovan: Linda, Filsan, Sowda, Hafsa, Sowda och Jennifer. “Det kan till exempel vara så att tjejerna ser att syskon eller föräldrar behöver lite stöd och då hjälps vi åt”, säger Linda Karlsson (till vänster). Shyssting är en figur som skapats av Timråentreprenören Christer Hult och som nu kommer väl till pass genom att användas som symbol i det här sammanhanget.
BRA STÄLLE: Nasra Warsame (ovan) berättar att hon bott i Nacksta i sju år och att satsningen på en park är efterlängtad. Hon har barn som är glada över lekparken och hon kommer själv att använda utegymmet.
Konferencieren Veronica Ekeke tillsammans med glada karnevalbesökare. Ett tack riktades till många som bidragit till att parken blivit verklighet. Boverket har gått in med 2,5 miljoner kronor av de cirka 8 miljoner som parken kostat Sundsvalls kommun. Andra som invigningstalaren Anders Hedenius tackade från scenen var Forza Nacksta 2.0, Mitthem. Trygghetsrådet, Sadaka, Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, idrottsföreningar, fritidsgården, Coop, Ica och äldreboendet Kristinelund. Även förskolorna Vreten, Rågen, Midälva och Regnbågen samt skolorna Kristna skolan Oasen och St Olofskolan fick varma tack.
Sofi Källner och Cecilia Andersson från Stadsbyggnadskontoret har delat på jobbet som projektledare för bygget av Nacksta park. De är mest glada över att området får sådan stor uppskattning från Nackstaborna, särskilt från alla barn, nu när det mesta är på plats. När de 40 körsbärsträden om några år dessutom sätter färg på parken blir det ännu bättre, lovar de.
Nina Staaf från Mitthem träffade besökare som fick ta en fiktiv dusch där det gick ut på att försöka ”duscha” i exakt en minut, utan att se eller höra sin omgivning. Mitthem driver framgångsrikt projektet Hållbara tillsammans som bland annat inspirerar till vattenbesparande åtgärder i vardagen.
80 sångare från körerna Sound of Nacksta kören, Samklang, och Tors Hammarkör samlades till vacker sång under ledning av Yamandu Pontvik och Ingela Andersson.
Ini deltog i firandet och såg ut att gilla aktiviteterna.
Ulrika Sjöberg, kommunikatör på Stadsbyggnadskontoret, ser tillsammans med barn från Nacksta till att bandet blir klippt.
Agnes Schön och Jonas Nyman pluggade estetprogrammet ihop på Hedbergska för några år sedan och spelade och sjöng ihop där. Nu är de arbetskamrater på St Olofskolan och har kommit igång som tonsäker duo igen.
Nackstatalanger dansar och bjuder på show.
Sundsvalls paradorkester (på bilden delar av den) gav invigningen och karnevalen en fin inledning.
Massor med roliga påhitt för alla deltagare när Nacksta park invigdes.
De båda Nackstaprofilerna Berit Karlsson och Yamandu Pontvik ser nya möjligheter när Nacksta park nu är invigd.

FOTO: KATARINA LÖVGREN, TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: