KÖNG-kandidat nr 6: Thomas Jerbo

Ålder: 61

Bor: Myre, Njurunda

SMS-rösta: Skicka KÖNG THOMAS till 72072. Du kan bara rösta en gång, det kostar inget och i prispotten för dig som röstar ligger presentkort på 1 000 kr från In:gallerian eller Birsta City.

Thomas har vigt hela sitt liv åt cirkus. Från att ha drivit ett turnerande cirkussällskap har han tillsammans med frun Ann ägnat all kraft åt Sundsvall och sett till att Norra berget varje sommar har en helt egen och alldeles fantastisk cirkusskola för barn samt en cirkusshow. Som cirkusdirektör har han också byggt upp föreningen Sundsvalls stadscirkus som lockar till sig jonglörer, lindansare och clowner i alla åldrar. Ska man tro Thomas så är meningen med cirkus att göra världen både roligare, snällare och lite klokare.

Vem är du, Thomas?

– Jag har hållit på med cirkus i 35 år. Men det började med en barndom i Botkyrka i Stockholm, innan jag som 15-åring flyttade med familjen till Sundsvall. Ganska snabbt kom jag in i musiklivet, spelade i olika band och hängde på Pipeline som då hette Musikforum. Jag är gift med Ann och vi har två söner och just nu fem hundar eftersom vi tar hand om tre stycken åt ena sonen ett tag.

Musik först, men sedan cirkus för hela slanten?

– Jo, jag älskade att stå på scen och jag räknade faktiskt ut att jag skulle få mer tid på scenen i en cirkus än i ett rockband. Men cirkusådran tror jag väcktes till liv av min farfar. Han hade fått en hjärtinfarkt när jag var liten och då jag hälsade på brukade han ta rollen som cirkusdirektör. Han låg i sängen och hittade på olika konster som jag skulle göra och vi hade roligt ihop.

Men det kan väl inte ha räckt för att bli cirkusartist och clown?

– Nej, men det bidrog. I vuxen ålder så bestämde sig jag och min blivande fru Ann för att utbilda oss på cirkusskola i Köpenhamn och det var fantastiska år som ledde till att vi fick åka till USA och jobba på cirkus. När vi kom hem till Sundsvall igen så fick vi ett kulturstipendium och jag utvecklade clownen Daff-Daff som sedan dess varit mitt alter ego.

Jag och Ann råkade köpa ett cirkustält 1990 och startade Cirkus Elvira. Vi drog ihop cirkuskompisar från hela Europa och turnerade varje sommar. 1994 var topp-året då vi hade 25 anställda, sju lastbilar och 14 cirkusvagnar. Sedan kände vi nog att vi hade gjort vårt ute på vägarna och blev mer hemmastadda här.

Och det blev mycket mer cirkus i Sundsvall i stället?

– Vår dröm var att hitta en plats där vi kunde ha sommarcirkus, och det blev Norra berget. Där är vi nu för elfte året med Cirkus Elviras sommarskoj som är gratis cirkusskola för alla barn över fyra år. De får lära sig jonglera, gå på lina och en massa andra saker. Vi gör också två föreställningar om dagen i juli månad med vår cirkusshow, och det är helt fantastiskt med den glädje och det engagemang från alla åldrar som vi möter.

Vad är meningen med cirkus?

– För mig har det alltid varit en nyfikenhet på vad som går att göra med kroppen. Cirkus är väldigt fysiskt för oss som jobbar med det. Men sedan finns det en annan dimension i vad vi kan berätta i våra cirkusnummer och vilka tankar vi kan sätta igång hos publiken. Där handlar det om att vi överför kunskap och får publiken att bli delaktig.

Ett konkret exempel på det?

– Låt oss säga att jag har en enhjuling som är busig, den gör lite som den vill och jag har svårt att cykla på den. Då kan jag visa att det inte hjälper att vara elak mot den. Jag kan vara uppfinningsrik och med lite humor visa hur jag till slut blir överens med den busiga enhjulingen. När vi märker att publiken hänger med och tar till sig av en sådan pedagogik som inte får bli för intellektuell, då är det bra cirkus!

Hur länge orkar Daff-Daff?

– Som sagt, det är väldigt fysiskt. Vi har gjort i runda tal 200 föreställningar om året i 35 år. Det är mycket bärande, kånkande och byggande av tält och scener och i manegen är det också hårda pass. Jag och Daff-Daff orkar nog ett tag till, men jag ser mer och mer att min roll ska vara att föra över erfarenhet till andra.

Som i föreningen Stadscirkus Sundsvall?

– Det är vår cirkusförening med 60 aktiva i alla åldrar och en stor lokal i Skönsberg vid norra brofästet. Det finns grupper för både barn och vuxna. Där finns nybörjare och där finns talanger som är nästan färdiga cirkusartister och jag kan dela med mig av kunskap till dem alla.

Finns det en djupare filosofi hos dig också, vad gäller värderingar kopplat till er cirkus?

– Ja, på olika sätt. En anledning till att sluta turnera i hela landet är att det inte går att motivera att köra bil i fyra timmar för 40 minuters föreställning. Det som oroar mig är att inte fler förstår det som bland andra Greta Thunberg förklarar för oss, utan folk fortsätter köpa stora suv:ar som går på diesel för att köra i stan med. Det är underhållning vi håller på med, vi vill underhålla jorden, inte förstöra. Våra tankar runt dessa frågor försöker vi få med i både liv och i föreställningarna.

Vad skulle du vilja påverka och förändra i Sundsvall?

– Jag skulle vilja att folk blev modigare och vågade mer kulturellt. Vi är alldeles för försiktiga. På andra platser säger man ̈Det där har jag aldrig sett förut, så spännande! Det ska jag kolla in ̈.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Under den här veckan presenterar Heja Sundsvall och Sundsvalls Tidning de sex kandidaterna som du kan rösta på som KÖNG 2019. Vinnaren ska vara snäll och cool, göra Sundsvall till en bättre plats och vara en bra ambassadör för vår stad. Vinnaren ska krönas på Stora torget den 9 juli i samband med Sundsvall Bjuder, får 10 000 kronor, en t-shirt med guldtryck och evig ära. Tidigare köngar är gymnasieläraren Anneli Näsberg (2015), konstnären Wejdan Derky (2016), judotränaren Wolfgang Biedron (2017) och Fredrik Hallstensson som driver stiftelsen GMIS (2018).

KÖNG-SPONSORER:

, Taggar: