KÖNG-kandidat nr 4: Magnus Svensson

Ålder: 45

Bor: Stenstan

SMS-rösta: Skicka KÖNG MAGNUS till 72072. Du kan bara rösta en gång, det kostar inget och i prispotten för dig som röstar ligger presentkort på 1 000 kr från In:gallerian eller Birsta City.

Magnus klev bort från livet som elittränare i innebandy och började engagera sig för barnen och de boende i Skönsberg. Nu har han verksamhet varje vardag i föreningen SKB Sundsvall, där upp till 60 barn sportar, leker och härjar i idrottshallen. Dessutom välkomnar han områdets kvinnor till träningspass där män är portförbjudna.

10 frågor till Magnus:

Vem är du, Magnus?

– Jag är en kille som ägnat en stor del av livet åt innebandy. Kom som spelare upp till högsta serien, men var ändå aldrig någon stjärna. Blev sedan professionell tränare i 15 år och har jobbat över hela Sverige och i Schweiz. Efter 20 år på resande fot flyttade jag tillbaka till Sundsvall och engagerade mig i Granlo BK, fram till klubbens konkurs.

Hur kommer det sig att du nu är ledare för barn som vill sporta i Skönsberg?

– Det var tuffa år med Granlo BK. För mig blev arbetet som pågick samtidigt i det sociala projektet Back2Basic en ljuspunkt i tillvaron. Att få komma till Skönsbergs Idrottshall och leka och sporta med barnen var något jag såg fram emot varje dag. Allt eftersom har mitt engagemang för hela Skönsberg vuxit och idag känner jag nästan alla barn och unga i stadsdelen och många av deras föräldrar. Jag trivs verkligen i Skönsberg.

Hur ser verksamheten ut nu?

– Hallen är öppen för alla som vill komma och min filosofi är att erbjuda vad jag kallar ”organiserad spontanidrott”. Barnen får göra vad de vill, ja inom vissa gränser, men det är allt från bollsport till att bygga kojor med redskap eller spela badminton. En del kommer hit för att bara sitta och snacka och det är helt okej. Från början var det här ett projekt, men nu har vi gått vidare och gjort bildat föreningen SKB Sundsvall av det hela.

Och där jobbar du?

– Ja, det här känns som min stadsdel nu och att driva det här är är det mest meningsfulla jag gjort. Vissa dagar kan det komma 60 barn på våra eftermiddagspass. Sedan två år tillbaka så har vi också träning för mammorna en dag i veckan och det har blivit jättepopulärt. Cirka 30 kvinnor utgör en motiverad och engagerad kärntrupp. Det är träning för kvinnor av kvinnor och inga män är tillåtna, inte ens jag.

Vad betyder SKB?

– Det kommer från att barnen här brukar ropa “SKB, SKB” som ett slags hejaramsa och det står för Skönsberg. Så klubben heter ju egentligen Skönsberg Sundsvall.

Vad tycker du att klubben gör för nytta?

– Jag tror den är viktig för många familjer i Skönsberg. Här kan man träffas och ha kul, vilket är det allra viktigaste, oberoende av religion eller bakgrund. Klubben är en källa till stolthet och motivation. Att polisens rapporter visar att skadegörelsen minskar i Skönsberg tror jag till en viss del beror på att vi och andra föreningar och aktörer samverkar på ett bra sätt. Jag önskar att det går att göra någon mer vetenskaplig undersökning kring vad vår verksamhet spelar för roll.

Hur har det här förändrat dig?

– Jag har levt ett ganska egoistiskt liv, som det ofta är inom elitidrotten. Att vara engagerad i barnens framtid i Skönsberg har gjort att jag prioriterar annorlunda. Nu tar jag med mig barnen när jag går på idrottsevent, jag firar min födelsedag med dem och spenderar loven med att hitta på något för dem som annars skulle sitta hemma och inte ha något att göra.

Vilken är din största motgång i livet?

– Som så många andra som haft lyckan att leva och växa upp i Sverige och Sundsvall kan jag inte säga att jag upplevt något verkligt svårt i livet. Men jag får kämpa med mig själv varje dag och det är väl min största utmaning.

Hur ser ditt privata liv ut?

– Jag ägnar väldigt mycket tid åt människorna i Skönsberg och det har blivit så att många helger och kvällar tillbringats i den här härliga verksamheten. På sista tiden har lusten för innebandy börjat komma tillbaka efter en tuff avslutning med Granlo BK, så jag hoppas stå på golvet med en taktiktavla och en pipa snart igen.

Vad skulle du vilja påverka eller förändra i Sundsvall?

– Det politiska klimatet. Högerextremism, nationalism, främlingsfientlighet, egoism och skräckpropaganda börjar växa sig allt starkare i vardagsspråket. Det börjar bli accepterat att sprida vilken hatisk åsikt som helst, oavsett hur ogrundad i fakta den är. Det är dags för oss alla att börja säga ifrån!

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Under den här veckan presenterar Heja Sundsvall och Sundsvalls Tidning de sex kandidaterna som du kan rösta på som KÖNG 2019. Vinnaren ska vara snäll och cool, göra Sundsvall till en bättre plats och vara en bra ambassadör för vår stad. Vinnaren ska krönas på Stora torget den 9 juli i samband med Sundsvall Bjuder, får 10 000 kronor, en t-shirt med guldtryck och evig ära. Tidigare köngar är gymnasieläraren Anneli Näsberg (2015), konstnären Wejdan Derky (2016), judotränaren Wolfgang Biedron (2017) och Fredrik Hallstensson som driver stiftelsen GMIS (2018).

KÖNG-SPONSORER:

, Taggar: