KÖNG-kandidat nr 2: HG Rådström

Ålder: 48

Bor: Stenstan

SMS-rösta: Skicka KÖNG HG till 72072. Du kan bara rösta en gång, det kostar inget och i prispotten för dig som röstar ligger presentkort på 1 000 kr från In:gallerian eller Birsta City.

HG är basketprofilen som bytte elitlaget mot att bli ledare för laget Blue Heroes som består av spelare med intellektuella funktionsvariationer. Omvittnat är hans stora engagemang för alla som behöver stöttning, både i sportens värld och utanför. När han inte är den glada och positiva baskettränaren så stöttar han arbetssökande eller bjuder på ett varmt välkomnande i dörrarna till stadens krogar.

Tio frågor till HG Rådström:

Vem är du, HG?

– Jag kommer från Hälsingland, flyttade till Luleå och gick basketgymnasiet i slutet av 80-talet. Kom till Sundsvall 1990 och spelade med KFUM Sundsvall som blev Sundsvall Dragons. Blev klubben trogen i 25 år och var med och vinna SM-guld som ledare, tills allt rasade samman i klubbens ekonomiska krasch. Klubben har varit väldigt viktig för mig både som spelare och ledare och det var väldigt tufft när det hände.

Hur blev du engagerad i Blue Heroes?

– Mamman till min dotter arbetade med handikappade och jag började för många år sedan att engagera mig i deras fritidsaktiviteter, blev kontaktperson och var det i tolv år och när Kometerna anordnade turneringar så var jag en hängiven supporter. När Dragons kraschade 2016 och lades ner så fick jag frågan om jag ville bli ledare för Kometerna, laget som i dag heter KFUM Sundsvall Blue Heroes. Steget var kort för mig och jag har inte ångrat det en sekund!

Hur är det här tränaruppdraget?

– Det är det roligaste jag vet. Att vinna SM-guld med Dragons var stort, men det går inte att jämföra med glädjen att träna det här laget och få se utvecklingen hos spelarna. Varje träning är som att vinna SM!

– Att vara ledare i Blue Heroes är en ära, plus att man får möta och vara med människor där omtanke och inkludering är en självklarhet. När man får träffa en förälder som får se sitt barn passa in i en gemenskap där alla tar hand om varandra och ger kärlek och omtanke naturligt, det är stort för mig. Jag har fått se spelare utvecklas att göra saker som ingen nåt år innan trodde var möjligt. Jag tycker det är helt underbart att se glädjen och stoltheten hos en person fått en Blue Heroeströja.

Vad händer kring laget?

– Massor! Vi spelar i SJ Basketligan Special, en liga som vi vunnit en gång med vårt fantastiska lag. Vi tränar två gånger i veckan och i mitten av november kommer 24 spelare och fem ledare att åka till Barcelona och både se basket och spela match. Just nu pågår sponsorjakt.

Berätta om ditt jobb!

– Jag har alltid gillat att jobba med människor, och nu har jag ett arbete som passar mig jättebra. Jag jobbar på EQ Arena i Skönsberg och får arbetsträna personer som kämpar sig tillbaka till arbetsmarknaden. Det är ett jobb som kan kräva mycket av en och det är inte enkelt alla gånger, men jag trivs när jag får hjälpa människor.

Vad är din tuffaste motgång i livet?

– För 15 år sedan frontalkrockade jag med en lastbil och höll på att stryka med. Efter det hade jag en jobbig tid med migrän, dålig sömn och destruktivt leverne. Det har jag tagit mig ur och även om jag fortfarande kan ha huvudvärk rätt ofta så hanterar jag det. Följden av att ha den här erfarenheten är att när jag träffar människor som varit med om tuffa grejer så kan jag sätta mig in i det.

Du är känd som HG, men vad heter du egentligen?

– Hans Gunnar, eller Herre Gud… (skratt)

Vad är det bästa du gjort?

Min fantastiska dotter Alva!

Hur lever du privat?

– Bor mitt i stan och är sambo med Mirja. Har 20-åriga dottern från ett tidigare förhållande, och hon bor i Barcelona. Jag kanske också måste nämna att jag i 14 år jobbat som entrévärd på många av krogarna i stan, nu senast på Ping-Pong.

Vad skulle du helst vilja förändra eller påverka i Sundsvall?

– Jag skulle vilja ändra så att ingen hamnar i utanförskap och att psykisk ohälsa utrotas!

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Under den här veckan presenterar Heja Sundsvall och Sundsvalls Tidning de sex kandidaterna som du kan rösta på som KÖNG 2019. Vinnaren ska vara snäll och cool, göra Sundsvall till en bättre plats och vara en bra ambassadör för vår stad. Vinnaren ska krönas på Stora torget den 9 juli i samband med Sundsvall Bjuder, får 10 000 kronor, en t-shirt med guldtryck och evig ära. Tidigare köngar är gymnasieläraren Anneli Näsberg (2015), konstnären Wejdan Derky (2016), judotränaren Wolfgang Biedron (2017) och Fredrik Hallstensson som driver stiftelsen GMIS (2018).

KÖNG-SPONSORER:


, Taggar: