KÖNG-kandidat nr 1: Anna Lönneborg

Ålder: 60

Bor: Granloholm

SMS-rösta: Skicka KÖNG ANNA till 72072. Du kan bara rösta en gång, det kostar inget och i prispotten för dig som röstar ligger presentkort på 1 000 kr från In:gallerian eller Birsta City.


Anna kom som liten adopterad till familjen Lönneborg i Sundsvall, hälften svensk och hälften iransk. I  40 år har hon stöttat andra i sitt jobb som diakon, och hon är ett välkänt ansikte när Vuxna på stan gör sina kvällsvandringar på fredagar. Där har hon varit i farten i 20 år och mött såväl skötsamma som stökiga ungdomar och oroliga föräldrar. Hennes filosofi är att bemöta andra som hon själv vill bli bemött och göra en insats genom att lyssna.

10 frågor till Anna Lönneborg:

Vem är du, Anna?

– Jag är en Sundsvallstjej, uppväxt i Haga med en stor familj. Mamma och pappa fick en biologisk son men sedan adopterade de två barn från Korea, två från Etiopien, två från Sverige, ett från Guatemala och så jag som är svensk-iransk.  Vi är nio syskon och dessutom hade vi flera sommarbarn, så man kan säga att det var liv och rörelse hemma. Det var som att leva lägerliv hela tiden. Jag har haft med mig den uppväxten i livet, och trivts med mångfald.

Vad hände sedan, när du skulle ut i yrkeslivet?

– Min mamma tipsade mig om diakon-yrket och tyckte att jag skulle passa som det, så jag följde hennes råd och det har jag inte ångrat en sekund. Sedan 1980, i snart 40 år, har jag arbetat inom kyrkan, Först tre år i Umeå och sedan i Sundsvall. Det är ett fantastiskt jobb på många sätt. Jag träffar alla åldrar och har många personliga samtal. Har också utbildat mig för att kunna arbeta inom Polisen där jag kan ge stöd åt poliser vid debriefing eller följa med när dödsbud ska ges.

En viktig del av ditt arbete har handlat om Vuxna på stan, berätta!

-– För 20 år sedan var det extra stökigt med ungdomar och fylla på stan och Ulf Andersson som hade McDonalds på Storgatan drog ihop en massa människor från bland annat Polisen, Socialtjänsten och även jag för att få till en lösning på problemen. Då startade Vuxna på stan där föräldrar som bjudits in sedan dess träffats på fredagskvällar och varit synliga och vandrat på stan.

Och du har varit med i alla år?

– Ja, jag har varit med alla åren och är den som tar emot föräldrarna i Kyrkans Hus i källaren och inleder kvällen. Varje gång är även ett yttre polisbefäl och någon från Räddningstjänsten med. Det är 16 fredagar på hösten och 13 på våren som vi vandrar och jag är alltid med. Nu kallas jag samordnare för Vuxna på stan och verksamheten är i dag en förening.

Det har inte alltid varit lätt att få föräldrar att ställa upp?

– Det har gått upp och ner, visst är det så. I dag är det lite lättare eftersom vi främst vänder oss till ungdomsföreningar som får ett litet bidrag för att föräldrar i klubben ställer upp.

Vad har arbetet med Vuxna på stan gett dig?

– Framför allt har det gett mig många möten och samtal med unga och med oroliga föräldrar. Och det jag kunnat ge är främst att kunna lyssna och vara synlig som vuxen. Vuxna på stan har blivit en stor del av mitt liv. Det känns bra att Sundsvalls församling, min arbetsgivare, är med i detta viktiga arbete, kyrkan ska också finnas i samhället och det gör vi bland annat genom Vuxna på stan.

På vilket sätt tror du ni gjort nytta?

– Mycket, vi har gula västar på oss. Den gula västen kan förhindra förstörelse, misshandel, våldtäkt och annat. Västen gör en stor skillnad. De som deltar på en vandring med Vuxna på stan gör skillnad för vår stad Sundsvall.

Vilken är din svåraste motgång i livet?

– Jag mötte mitt livs kärlek tack vare de samarbeten som kyrkan och kommunen har, det var KG Karlsson från socialtjänsten i Sundsvall som också var med och startade upp verksamheten. Vi blev sambos 2012, men 2017 dog han i akut hjärtsvikt. Det har varit en jobbig tid men jag har stort stöd av mina syskon, vänner, arbetskamrater och släktingar på KG:s sida. Jag har fått en erfarenhet genom detta som jag kan använda i mitt yrke.

Har du någon filosofi i livet?

– Ja, den är enkel. Att möta andra som jag själv vill bli bemött!

Vad i Sundsvall skulle du vilja påverka eller förändra?

– Mer liv och rörelse i själva stadskärnan.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Under den här veckan presenterar Heja Sundsvall och Sundsvalls Tidning de sex kandidaterna som du kan rösta på som KÖNG 2019. Vinnaren ska vara snäll och cool, göra Sundsvall till en bättre plats och vara en bra ambassadör för vår stad. Vinnaren ska krönas på Stora torget den 9 juli i samband med Sundsvall Bjuder, får 10 000 kronor, en t-shirt med guldtryck och evig ära. Tidigare köngar är gymnasieläraren Anneli Näsberg (2015), konstnären Wejdan Derky (2016), judotränaren Wolfgang Biedron (2017) och Fredrik Hallstensson som driver stiftelsen GMIS (2018).

KÖNG-SPONSORER:

, Taggar: