Sidsjö Hotell & Konferens lyfte hälsofrågor

Stress och psykisk ohälsa i arbetslivet är ett problem som engagerar. Det märktes när Sidsjö Hotell & Konferens bjöd in till frukost på det temat och hade anlitat Malin Bonde som föreläsare.

– Viktiga frågor som man aldrig blir fullärd på, sa en av deltagarna.

 

Sidsjö Hotell & Konferens arrangerar med jämna mellanrum event med intressanta teman.

– Vi vill gärna vara en arena för viktiga möten, det här är ett ställe att mötas på. Stress och psykisk ohälsa är ett viktigt och aktuellt ämne, som vi gärna är med och lyfter, säger Maria Nybäck som ansvarar för anläggningens konferenser.

Heja Sundsvall var med på den välbesökta frukosten där Malin Bonde från Nima Hälsoutveckling föreläste kring hur företag kan vara aktiva och på olika sätt motverka sjukskrivningar och ohälsa.

– Ett företags viktigaste resurs är ofta personalen. Då är det rätt tänkt att också satsa på hållbarhet, säger Malin Bonde.

Hennes föreläsning som bygger på egna erfarenheter från uppdrag i många företag i Sundsvallsregionen handlar om vad företag kan göra i förebyggande syfte och leder fram till en ekonomisk kalkyl.

– Det brukar vara den som företagen är mest intresserade av. Jag kan visa svart på vitt i siffror hur mycket det lönar sig för ett företag som lyckas minska sjukfrånvaron och höja produktiviteten, vilket på samma gång brukar ge friskare anställda och nöjdare kunder. Alltså bara vinster, säger Malin Bonde.

Heja Sundsvall passade på att prata med några av de som kom till frukosten för att lyssna.

Anna-Lena Frisk, Regina Larsson, Kicki Unger och Angelique Grampix från Lucksta förskola (ovan) tycker ämnet är viktigt och kräver en ständigt pågående process. För en arbetsgivare som vill vara attraktiv, tror dessa fyra att det blir allt viktigare att ta frågor om ohälsa på allvar.

Linn Eklund och Malin Granzell från SCA (ovan) har stor erfarenhet av att arbeta med HR-frågor inom det stora företaget och har just genomfört en stor hälsoundersökning bland de anställda. Att det finns stora pengar att spara på att jobba förebyggande och på rätt sätt, är något de kan bekräfta.

Linda Gullman och Karin Nordling (ovan) från Försäkringskassans it-avdelning arbetar med hälsa och hållbarhet för cirka tusen medarbetare i deras organisation. ”Stress och dålig sömn är inte ovanliga problem. Utmaningen för oss är att nå ut till alla i organisationen som behöver hjälp och stöd och kanske förändra dåliga vanor”, säger de.

Föreläsningen innehöll även olika övningar som ”fick igång” åhörarna.

Malin Bonde bjuder även på en del oväntade inslag i sin föreläsning, ovan gör hon till exempel en liknelse med om kroppen vore en bil och skulle tas om hand av en bilmekaniker.

Föreläsaren Malin Bonde, flankerad av Malin Wermelin och Maria Nybäck från Sidsjö Hotell & Konferens.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

 

, Taggar: