Erika och KFX gör Sundsvall mer hälsosamt

Sundsvallsföretaget KFX HR-partner hjälper kunder med rekrytering, bemanning och karriärrådgivning. Men KFX är också ett av de företag i regionen som är mest engagerade i frågor om hälsa. Regionchefen Pernilla Wedin (till vänster) är mycket glad över att ha medarbetaren Erika Hällström (till höger) i sitt team. Tillsammans ordnar de nätverksträffar och inspirerar andra företag att träna mer och äta mer hälsosamt. 

Heja Sundsvall har intervjuat hälsovägledaren Erika om hennes specialintresse – hälsosam kost – och hon bjuder också på receptet på Shakshuka!

 

Det visas allt fler matprogram i tv och allt fler kockar ger ut kokböcker, samtidigt som vi renoverar kök som aldrig förr. Ändå tycks det som att vi äter fel och blir sjuka av det vi stoppar i oss. Hur hänger det ihop?

– Jag tror att vi gör det svårare än vad det behöver vara. Vi maxar och vill göra allt på en gång när vi vill bli ”mer hälsosamma” och blir då besvikna när vi faller för frestelsen och ger upp helt istället. Många vet vad vi mår bra av och vice versa men sätter för höga förväntningar på sig själv och har alldeles för bråttom för att ett resultat ska visa sig direkt.

Vad är ”enklast och viktigast” att tänka på för att äta mer hälsosamt?

– Addera istället för uteslut! Fundera på hur du kan göra varje måltid lite nyttigare. Är det en grönsak på mackan, bär och frön i yoghurten eller varför inte en grön smoothie två gånger i veckan? Våga också låta grönsakerna ta huvudrollen på tallriken ibland och lägg sedan till protein med mera.

Vilket är ditt bästa tips på en god och hälsosam lunch?

– Jag skulle då propsa för alla typer av soppor och grytor! Perfekt sätt att få i sig massa med grönsaker, som håller vår förbränningslåga igång och värmer bra i kylan! Passa på att göra en stor omgång och frys in i matlådor, så har du sparat in lite äta-ute-lunchpengar och har en bra lösning när du inte har planerat middagen!

Varför engagerar sig KFX HR-partner i hälsosam kost?

– Vi brinner för hälsa helt enkelt och ser det som en naturlig del att spinna vidare på i vår verksamhet, både mot kund och anställd konsult. Som arbetsgivare vill vi inspirera vår personal till att själv skapa förutsättningarna för att må så bra som möjligt.

Hur blev du själv intresserad av ämnet?

– Jag har hållit på mycket med idrott och blev tidigt nyfiken på hur jag kunde påverka min prestation med hjälp av kosten. Vår kropp är till exempel magnifik på att läka sig själv och vi har extremt mycket kvar att upptäcka, så bara att följa den forskningen gör att jag vill lära mig mer och mer!

Har du haft kontakt med någon kund eller samarbetspartner som du inspirerat? Hur?

– Vet inte riktigt hur jag ska svara på denna fråga men ett av de roligare hälsouppdragen jag har haft är när jag fick jobba med hälsa på ett företag under sex månader. Jag var där ett par timmar i veckan och fick långsamt så små frön hos personalen genom föreläsningar, träningspass, pausgympa, ryggmassage och så vidare. Det finns alltid dem som inte vill vara med från början och tycker att hälsa är tramsigt, men på slutet så är det just dessa som tycker tiden har gått alldeles för fort och hade önskat att man var kvar ett tag till. Jag tror att jag är bra på att få med folk för att de ser att jag brinner för det jag gör och då börjar de ställa frågor och vill veta mer och på så sätt landar de sedan i sin alldeles egna hälsoresa.

Nu Erika, behöver vi ett inspirerande recept!

– Ok, då blir det Shakshuka!

 • 2 klyftor vitlök
 • 1 st gul lök
 • 1 st röd paprika
 • 1 tsk olivolja
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk paprikakrydda
 • 2 krm chiliflakes
 • 400 gram konserverade körsbärstomater
 • 1 dl vatten
 • 2 msk tomatpuré
 • 0,5 msk grönsaksbuljong
 • 1 msk basilika, fryst
 • 1 krm salt, fint
 • 1 krm svartpeppar, malen
 • 150 gram fetaost
 • 6 st ägg

1. Sätt ugnen på 175 grader. Använd en stekpanna som tål ugnsvärme.
2. Skala och finhacka vitlök och skala och strimla löken. Skölj och strimla paprikan.
3. Fräs vitlök, lök och paprika mjuk i oljan. Tillsätt spiskummin, paprikapulver och chiliflakes och låt det steka ihop 1 min. Tillsätt körsbärstomater, vatten, tomatpuré, buljong och basilika och låt såsen puttra ihop 5 min.
4. Smaka av med salt och peppar. Smula över fetaost, blanda om och knäck försiktigt äggen över. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda ca 5-7 min.
5. Servera med ett gott valnötsbröd från närmsta bageri och ät direkt från stekpannan!

Heja Sundsvall hejar på KFX och Erika, fortsätt vara en inspiratör inom träning, kost och hälsa!

FOTO: KATARINA LÖVGREN (bild på Pernilla och Erika)

TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: