Satsning på Nordichallen ska dra nya mässor och event till Sundsvall

  Sundsvall har en av landets bästa anläggningar för mässor. Vi syftar förstås på Gärdehov med flaggskeppet Nordichallen som i många avseenden är helt unik. För att utveckla hallen kommer den nu att utrustas med en efterlängtad möjlighet att dela av den i olika storlekar.

– Dessutom anställs en person med uppgift att sälja och marknadsföra arenan och vi bygger fler parkeringsplatser, säger arenachefen Jennie Sahlin.

Nordichallen stod färdig och invigdes i januari 1992, och är alltså inne på sitt 27:e år. Den stora hallen är kanske mest känd som tränings- och matcharena för fotboll under vintern, men det är också Norrlands och en av hela landets största mässhallar.

– Den är inte bara känd för att vara stor, utan också för att vara den bästa. Hallen har stora portar på två sidor för infart med långtradare, det finns inga pelare som är i vägen och möjligheterna är mycket bra för till exempel tv-produktioner. Bland annat har flera omgångar av TV4:s Gladiatorerna spelats in här. Det finns en stor potential för fler arrangemang som vi kan ta vara på i Sundsvall, säger Jennie Sahlin, som har ett år bakom sig som arenachef.

För ska sanningen fram så är Nordichallen inte på långa vägar så väl använd för mässor och stora evenemang som den skulle kunna vara. När hallen var ny var både mässor och evenmang som stora dansgalor vanligare än i dag och beläggningen låg på cirka 40 procent. I dag är den nere i 20 procent, enligt Jennie Sahlin.

– Vi skulle mycket väl kunna vara uppe i en beläggningsgrad på 50 procent. Men för att kunna nå dit krävs några investeringar i hallen som efter snart 30 år är i behov av en allmän modernisering. I dag tvingas vi tacka nej till många förfrågningar på grund av att det saknas möjlighet att dela av hallen i mindre delar, säger Jennie Sahlin.

Arrangörer som tycker att det blir för stort och ödsligt att hyra hela hallen väljer alltså andra alternativ, ett exempel på en konkurrent som drar till sig arrangemang är relativt nya Göransson Arena i Sandviken.

– Det är förstås inte bra när vi vill göra Sundsvall till en ännu mer levande stad och skapa intäkter, upplevelser och PR för regionen, säger Jennie Sahlin.

Men nu är en efterlängtad investering i avdelare samt rekrytering av en anställd med uppgift att bland annat sälja och marknadsföra Gärdehov och Tonhallen inom räckhåll. Dessutom ska fler parkeringsplatser byggas. De politiska besluteten är redan tagna i kultur- och fritidsnämnden, berättar Jennie Sahlin. Hennes förhoppning är att besluten verkställs under 2019.

En rejäl investering är redan gjord, då Nordichallen utrustades med ett ballongtak för att avlasta under snörika vintermånader. Kreativa idéer finns på att takduken skulle kunna användas för att projicera reklambudskap på, men det är än så länge bara på idéstadiet.

Jennie Sahlin är chef för 16 anställda som inte bara sköter Gärdehov, utan även sex andra idrottsanläggningar i kommunen, däribland Baldershov och Idrottsparken. Hennes högra hand är Kimmo Ulander som också är den som oftast har direkt kontakt med arrangörer.

– Vi får väldigt bra återkoppling från arrangörer när det gäller service och bemötande, vilket är viktigt för att de ska återvända med nya bokningar, säger han.

Höstens stora evenemang i Nordichallen är Sundsvallsregionens Hem och Villamässa den 20-21 oktober. Det är tredje året som Maria Spring och Hasse Johansson arrangerar mässa i hallen, men de har hundratals mässor bakom sig i övriga landet. Och de har svårt att tänka sig någon bättre arena.

– Vi har sett hallar över hela landet och det finns ingen som slår Nordichallen när det gäller storlek, rymd och enkel att jobba i. Dessutom är teamet som står för support och service helt suveränt, det är viktigt för oss med engagemang när alla utställare snabbt ska komma på plats, säger Maria Spring.

När Jennie Sahlin får frågan vilken hennes drömbokning i Nordichallen är har hon några att välja på, men svarar ganska snart att det vore fantastiskt med en större tävling i hästhoppning.

– Varför inte ett SM? Hallen är som gjord för det!  

TEXT OCH FOTO: HEJA SUNDSVALL

, Taggar: