Hem & Villamässan lyfter Sundsvallsregionen

– Sundsvallsregionen har en enorm potential. Ibland tror vi inte att invånarna själva inser hur bra det är här!

Det säger Maria Spring och Hasse Johansson som har arrangerat över 400 mässor runt om i Sverige. Sedan tre år är de ansvariga för Sundsvallsregionens Hem & Villamässa i Gärdehov och vill hjälpa till att få regionen att växa.

Hur kommer det sig att två mässgeneraler som bor i Orsa engagerar sig i Sundsvallsregionen?

Hasse: Jag växte upp i Fränsta och har band som är starka till den här regionen. Nu när vi är här och jobbar med mässor så bor vi gärna inåt jämtgränsen om vi inte bor på hotell i Sundsvall. Vi håller också utkik efter hus inåt landet, gärna kring Holmsjön.

Vad vill ni med mässan?

Maria: Hem & Villamässan är ett samarbete mellan oss och flera av kommunerna i Sundsvallsregionen. Kommunerna och näringslivet har som gemensamt mål att skapa attraktiva platser att bo på, och mässan vill med kreativitet, glädje och kunskap lyfta fram allt som har att göra med hem och villa. Vare sig du tänker på hem som hyreslägenhet, bostadsrätt, slott, koja eller fritidshus så finns mässan till för dig. Kan vi inspirera till att förbättra sitt befintliga boende, till att hitta något nytt och bättre eller till att flytta hit så har vi lyckats.

Ni har gjort 400 mässor sedan 1983. Vad är speciellt med den här mässan?

Hasse: Hem & Villamässan finns på tre andra orter, men det här är den enda i norra Sverige. Speciellt är faktiskt att Sundsvallsregionen har en enorm potential som märkligt nog är är lite oupptäckt. Ibland tror vi inte att invånarna själva inser hur bra det är här. Speciellt är också att Gärdehov är en av de absolut bästa mässhallar vi varit i. Där finns 10 000 kvadratmeter golv utan några stolpar, el i golvet och portar stora så långtradare kan göra in och lasta av. Det är faktiskt mycket ovanligt!

På vilket sätt menar ni att vi som bor här inte inser hur bra det är?

Maria: Jämfört med många andra regioner så är det enkelt att få ihop ett liv med mycket innehåll här. Inom bara någon timmes restid kan en familj ha sitt fasta boende, fritidsintressen, fritidshus och arbete i en annan kommun. Dessutom är det ofta enkelt att ta sig ut i naturen och det finns både hav, skog och fjäll inom räckhåll.

Hasse: Glöm inte att det finns ett universitet, en flygplats och att snabbtåg till Stockholm för den som reser mycket.

Vad kan vi vänta oss av årets mässa den 20-21 oktober?

Hasse: Vad du än är ute efter inom hem och villa så finns det på mässan, från kniv och gaffel till att köpa ett helt hus. Du kan inte hitta Foppa-tofflor (inget ont om dem!) för 50 kronor, men du kan träffa experter på heminredning och bostadsplanering, du kan träffa de olika kommunernas stadsbyggnadskontor och inflyttningslotsar och en lång rad utställare med allt som behövs för renovering är självklara på vår mässa. Kort sagt så sätter vi en kvalitetsstämpel på innehållet, det ska höra ihop med hem och villa på ett seriöst sätt.

Maria: Dessutom ser det riktigt fint ut på bokningsfronten med utställare. Det blir en stark mässa igen!

Något som sticker ut lite extra?

Maria: Vi är jätteglada att TV-kocken Tareq Taylor medverkar. Förutom att han är supertrevlig så bjuder han på massor av roliga tips för köket och matlagningen.

Vilka trender är heta på mässor, ni som arrangerar så många?

Maria: Det har helt klart svängt över från att besökare vill köpa billiga produkter till att besökarna söker efter inspiration och kunskap. Det har vi haft med oss hela tiden med mässan, att jobba med att erbjuda aktiva montrar, workshops och föreläsningar. I en aktiv monter kan ett företag till exempel lära ut hur man gjuter med betong eller fixar färgsättning av ett rum. Man får inte glömma att en mässa kan ha 500 personal ute på golvet, jämför det med ett varuhus där det kanske bara finns ett tiotal personer att kontakta och ställa frågor till.

Vi förstår att ni gillar Sundsvallsregionen, det hörs, men vad saknas här, vad är inte bra?

Hasse: Vi tycker att kommunerna ska jobba mer med att ta fram utsiktstomter och sjönära tomter. Det är alldeles för ont om dem. Uppmärksamheten när den typen av tomter börjar säljas och bebyggas är stor och effekten blir att intresset för hela regionen ökar och priserna stiger.

Det sägs från vissa tyckare att det redan finns så många mässor. Behövs den här mässan?

Hasse: Den behövs verkligen! Vi får så många signaler från våra utställare, från besökare och från samarbetspartners att vi lyfter de ämnen på mässan som ger lite mer till regionen än bara ytterligare en marknadsplats för diverse varor.

Avslutningsvis – ni arrangerar också Trädgårdsmässan i Timrå ishall på våren. Ska ni inte slå ihop era mässor?

Maria: Ha-ha, nej, Hem & Villamässan ligger perfekt på hösten och Trädgårdsmässan ska ju vara på våren när folk är sugna på att dra igång ute i rabatterna. Men det är väldigt kul att vi har två starka mässor här uppe i regionen och många utställare tycker att de kompletterar varandra. Två mässar att arrangera gör förstås att vi också blir extra intresserade av att skaffa oss en gård här.

Sundsvallsregionens Hem & Villamässa är partner med Heja Sundsvall. Vi kommer inför mässan den 20-21 oktober att presentera nyheter och innehåll. Heja på, säger vi!

TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: