Ikeas veteran har haft drömjobbet i 44 år

Eva Näsberg började jobba på Ikea i Sundsvall 1974. 44 år senare tycker hon arbetet är lika kul.

– Jag skulle aldrig vilja byta, säger hon bestämt.

Eva skojar med kollegor på besök från ett annat varuhus i landet.

 

När Timråtjejen Eva Näsberg växte upp drömde hon om att bli gymnastiklärare eller skådespelare. Men ödet ville annorlunda. När hon skulle praktisera på högstadiet fick hon tipset att söka till Ikeas reklamavdelning, “hon som var så bra på att rita”.

Det sådde ett frö hos henne och på gymnasiet i Sundsvall läste hon på dåvarande dekoratörskolan, en utbildning som tog in 16 elever vartannat år.

– Och efter det fick jag börja jobba på Ikea direkt, mycket tack vare att de kände till mig, berättar Eva.

De första åren jobbade hon med allt möjligt i varuhuset, på lampavdelningen, med textilierna, satt i växeln och inne på kontoret. Eva var inte främmande för några sysslor alls. Men en dag blev hon inkallad till chefen och fick frågan om hon ville börja som dekoratör, som efter utbildningen var drömjobbet för henne.

– Det var fantastiskt roligt och jag fick åka till Älmhult och gå Ikeas egen utbildning till dekoratör. Året var 1976 och jag var 17 år gammal, minns Eva.

Sedan dess har det bara rullat på för henne. Titeln som dekoratör ändrades sedan till det mer moderna butiksinredare. Uppgiften har enkelt uttryckt varit att planera butiksytor, få alla varor snyggt exponerade och se till att belysning och skyltning är rätt gjort.

Eva jobbar i ett team med andra butiksinredare och ibland får hon åka till andra Ikea-varuhus i landet för att hjälpa till med förändringsarbeten.

– Det är nog det roligaste, tänk att jag efter 44 år i bolaget fortfarande får chansen att göra en massa spännande saker. Flera gånger har jag varit på vidareutbildningar och det är jag djupt tacksam för, säger Eva.

Det är egentligen bara en gång som hon tvekat över jobbet och nästan varit på väg att sluta. Det var när arbetet för några år sedan digitaliserades och hon insåg att hennes kunskaper i cad-program var otillräckliga.

Eva Näsbergs och hela IKEA Sundsvalls chef Johanna Gbenplay dyker upp när vi vandrar runt i varuhuset.

– Jag kände mig på efterkälken och klarade inte den nya tekniken. Men min fantastiska kollega Georges 

bestämde sig för att med stort tålamod lära mig programmet och efter några veckors hårdträning på kvällstid föll bitarna på plats. Då blev det roligt igen!

Den som tror att butiksinredning är ett lättsamt pyssel där man går runt och puffar på några kuddar kan dock glömma den bilden. Eva understryker att det är ett tungt och fysiskt krävande jobb där man lyfter, bär och klättrar för att få allt på plats.

– Nu ska jag snart fylla 60 år, men åldern har inte varit något hinder för mig. Kroppen kanske inte är som förr men så länge jag känner att jag orkar så tänker jag jobba på, här blir de inte av med mig i första taget, skrattar hon.

På frågan om hon själv är en inredningsfanatiker skakar hon på huvudet.

– Nej, jag tror de unga här på jobbet ägnar betydligt mer tid åt sina hem än vad jag gör. Men jag gillar att bli inspirerad av alla tv-program om inredning och jag letar mycket tips i andra butiker och i blomsteraffärer.

En sak som förändrats sedan hon började är att Ikea på den tiden var relativt ensamma som stor folklig aktör på området heminredning. I dag är utbudet och flödet av trendsättare och heminredningsproffs som bekant närmast oändligt.

– Men fortfarande märker vi att många ser det som ett drömjobb att jobba med inredning och styling här på Ikea. Och jag kan inte säga annat än att de har rätt, säger Eva och försvinner iväg för att hjälpa till med belysning på textilavdelningen.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

 

 

  

, Taggar: