Ulrika Westin fick nytändning efter tuff tvist

Heja Sundsvall gratulerar Quality Hotel som firar femårsjubileum i veckan. Hotelldirektören Ulrika Westins vardag har pendlat mellan att boka toppartister och att slåss i rätten. I den här intervjun skickar hon också en passning till alla som marknadsför Sundsvall, pratar om sina förebilder och avslöjar drömresemålet.

Om du sammanfattar de fem åren, vad är du mest stolt över?

– Oj, det är mycket, men måste jag välja så är det hur vi stod pall för de tuffa åren när den som drev hotell här innan oss försökte sänka oss (se kommentar i slutet av texten). Hotellet ägs av Folkets Hus Sundsvall som valde att ta fighten, så tack till en modig ägare och tack till alla fantastiska medarbetare som fortsatte utveckla verksamheten fast det blåste motvind ett tag. Alla anställda ska ha en stor eloge för sin inställning och för sitt bidrag som medarbetare.

Jag är också väldigt stolt över allt vi lyckats etablera men enskilt förstås Sverigeunika Meet & Greet. Så många unika artister som jag träffat, bland andra Bo Sundström som är min husgud med Bo Kaspers och den fina vän i vår “programledare”Titti Schultz som jag fick på köpet.

Titti Shultz leder hotellets Meet & Greet-kvällar, en gång med Bo Sundström som artist.

Vad har varit jobbigast?

– Det är utan tvekan tvisten med med den tidigare hyresgästen. Jag och många andra har lagt väldigt mycket tid och energi på den, men en sådan lång process gör också att man hittar drivkrafter, svetsas samman och bygger en passion för vårt hotell. När kampen var över kände jag en plötslig tomhet och hade svårt att hitta fokus, vad skulle jag nu brinna för? Men det har gått över, nu är jag mig själv och fylld av energi igen!

Hur gjorde du för att få tillbaka gnistan?

Det handlade helt om att ändra mindset från kamp för överlevnad till fullt fokus framåt.

Visionären.

Tänkaren.

Vad gör ni som skiljer er från de andra hotellen i stan?

– En tydlig skillnad är att vi är en del av folkrörelsen. Det ger oss ett naturligt engagemang i samhällsfrågor, som allas lika värde och att vi tar ställning för de som bäst behöver det. Att få mixa den inställningen med att samtidigt göra bra affärer är intressant. Vi skiljer oss en del också genom att ha det största utbudet av nöjen och har till och med Filmstaden med samma ägare i huset.

Du nämner bra affärer, gör ni bra affärer?

Som för många andra när man startar nytt är de första åren tuffa men nu 2018 är vi desto mer optimistiska, det ser ut att bli det bästa året hittills med svarta siffror. Det hänger mycket på vilka avtalskunder vi kan knyta till oss för boende och konferens, och där vill jag särskilt lyfta fram vår stjärna Jeanette Lind som blivit utsedd till bästa säljare i Scandinavien inom Choice-kedjan.  

Konceptet Meet & Greet med stjärnartister som uppträder i intim miljö för gäster som serveras trerätters middagar, har blivit något av din signatur. Berätta något som du aldrig glömmer från de kvällarna!

– Vi har haft 13 kvällar och varje gång har jag sagt att just den kvällen varit den bästa. För mig är det fullt pådrag hela dagen med artisterna och jag ger allt som personlig värd för att de ska känna sig välkomna. Men mest minns jag första bokningen, med Eric Gadd. Jag hade ingen vana av att boka stora artister och var lite darrig, jag har alltid varit ett stort fan av honom dessutom. Jag blev så glad när han i telefon svarar utan att tveka att “äntligen ska någon göra detta, som jag har längtat”. Det var också speciellt när Nik Kershaw kom flygande från England och klev ur taxin ute på gatan med ett gitarrfodral i näven. Har vi gjort detta och fått hit honom, tänkte jag.

Drömmer om att ta emot Petter Stordalen som gäst och att bli etta på Tripadvisor.

Drömgästen på hotellet?

– Måste ju vara Petter Stordalen. Vi ägs av Folkets Hus och Park men ingår som franchisehotell i Nordic Choice som ägs av Petter. Han har ännu inte varit här och hälsat på, men det vore minst sagt ett roligt besök.

På tal om drömmar, vilka drömmar har du?

– Som jag berättade så hade jag en liten dipp efter att den juridiska tvisten var avslutad 2016. Då funderade jag kring vilka saker jag vill engagera mig i och brinna för. Nu har jag några sådana saker som jag drömmer om men det är lite tidigt att nämna dem här. En liten dröm är dock att Quality Hotel i Sundsvall ska bli etta i stan på Tripadvisor. Just nu ligger vi trea.

Färska nyheten i hotellobbyn: shuffleboard.

Vilka förebilder har du själv som ledare?

– Då säger jag Petter Stordalen igen. Han är en sådan stark personlighet och en sådan superentreprenör. Det finns flera saker jag beundrar och försöker härma hos honom, som hans mod och passion och hur han tar för sig. Hela Nordic Choice har en ledning som inspirerar, även vd:n Torgeir Silseth har gjort intryck på mig. En sak jag imponeras av med Nordic Choice är att man satt i system att hitta nya talanger som rekryteras.

Hur tycker du Sundsvall sköter sig för att hålla stilen som attraktivt besöksmål?

– Vi kommer definitivt att uppleva några år av hårdnande konkurrens inom hotellnäringen, jag gissar att minst tre nya större hotell är på gång att byggas. Det visar att besöksnäringen är stark, men det kommer med stor sannolikhet att bli lite tuffare för oss alla i branschen. Jag känner mig ändå positiv till att ökad etablering också kommer ge ökat antal inresande till stan, se bara på alla restauranger som sista åren etablerats, vi går ut och äter som aldrig förr så de farhågorna att det skulle bli tufft för restauranger var inte rätt.

– Det jag tycker Sundsvall kan bli bättre på är att lyfta fram det vi är riktigt bra på. Just nu är vi en restaurangstad med rykte om sig att vara bäst i norra Sverige. Hit åker man från många städer för att äta och roa sig, och då tycker jag att det borde få större utrymme när vi marknadsför staden.

Var finns ditt eget drömresemål och boende?

– På julafton i år fyller jag 50 år. Då ser jag fram mot att vara på Mauritius. där jag aldrig varit. Jag vaknar på morgonen vid en kritvit strand, får spela golf på dagen.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

KOMMENTAR: Den tvist som Ulrika Westin refererar till är följande: 2010 sade Folkets Hus Sundsvall upp avtalet med hotellkedjan Scandic som då drev hotellet i fastigheten, när detta gick ut. I stället har Folkets Hus Sundsvall sedan 2013 själva drivit hotell, nu i en franschiselösning under namnet Quality Hotel som ingår i Nordic Choice. Efter en lång och utdragen tvist kring huruvida Scandic endera tvingats stänga verksamheten eller flytta den, och kring hur mycket pengar de förlorat på detta nåddes ett avslut hösten 2016 där Folkets Hus Sundsvall betalade 65 miljoner kronor i skadestånd.

Delar av personalen som får hotellet att snurra helg som vardag.

 

Barchefen Rasmus Bouvin och nöjesgeneralen Perra Gissberg.

 

Huset har många hjärtan, köket är ett av dem.

, Taggar: