Succé för hackathon i Sundsvall

110 personer deltar just nu i tävlingen Goodtechhack på Grönborg.

– Helt fantastiskt, det här kunde ingen tro skulle hända för några år sedan. Men det har hänt något väldigt intressant i Sundsvall, många vill nu hjälpas åt att förändra samhället, säger digitala profilen Mats Björk.

Mats Björk.

Ett hackathon är en kreativ tävling där du som deltagare tävlar mot andra under 24 timmar och löser olika samhällsutmaningar med hjälp av öppen data som ofta finns tillgänglig från myndigheter.

Inne på Grönborg har studenter, företag, forskare och entreprenörer samlats för att mellan fredag och lördag genomföra norra Sveriges största hackathon någonsin.

I grupper sitter lag och funderar fritt över hur ämnena återbruk, hållbar framtid, hållbar hälsa, hållbar teknik och trender. DJ:n Mattias Berggren står samtidigt på en hylla och håller igång ett soundtrack som ska inspirera deltagarna. Vilka idéer går att utveckla till innovativa tjänster, system eller annat som samhället kan ha nytta av? 

– Vi är överraskade av det stora intresset. När vi drog igång det här tänkte vi att det kanske skulle locka ett 20-tal personer. Nu är det 110 personer från Sundsvall, Östersund och Umeå som är här, säger Josefin Jaen Nilsson, kommunikatör, Åkroken Science Park.

Mats Björk från företaget Esatto har under många år varit en central figur och involverad i utveckling som rör digitalisering och ny teknik i Sundsvall. Han är mycket glad över det stora intresset.

– Jag ser en förändring i samhället. Tidigare var status och pengar stora drivkrafter. Det är inget fel i det, men det som hänt är att det blivit viktigt för många att samverka och jobba för något som gör skillnad och det skapar också en väldig kraft, säger han.

Att dela kunskap och information och att bjuda på sin tid i ett hackathon är något som deltagarna tycks ställa upp på med glädje.

Heja Sundsvall pratar med ett lag bestående av studenter från Umeå (bilden under). De har riktat in sig på att hitta lösningar inom området hälsa. Att många i dag drabbas av orkeslöshet ser de som ett samhällsproblem, och de kämpar med att hitta något som kan hjälpa. Runt omkring dem pågår samma febrila aktivitet vid de andra borden.

– Det roliga är att det händer i Sundsvall. Vi har en stor möjlighet att ta kommandot i hela Norden kring hur man samverkar inom digitalisering, säger Mats Björk.

Många av deltagarna kommer att sova i lokalerna på Grönborg. De bästa idéerna kommer att belönas med pris.

Huvudarrangör av eventet är Bron Innovation, som har ett tiotal samarbetspartners.

 

TEXT: ANDERS LÖVGREN

FOTO: KATARINA LÖVGREN

 

, Taggar: