Mitthems vd om mänskliga möten, bostadsbyggande och varför hon lägger pussel.

Mitthems nya vd Lotta Björklund har ett bra trick för att komma in i jobbet.

– Jag träffar alla 51 anställda och jobbar eller pratar en stund med dem!

Möt henne i Heja Sundsvalls intervju.

En av Lotta Björklunds viktigaste drivkrafter i jobbet är att möta människor, helst i alla möjliga sammanhang så att det blir en mix av möten. Förmodligen är det också därför hon med glädje startar det nya uppdraget med att jobba en stund med alla anställda.

– Det är viktigt att ta sig den här tiden i början. Det gör att det blir mycket enklare sedan när någon vill diskutera saker med mig, då har vi redan en kontakt. Dessutom är det många som känner mig sedan tidigare och många som inte inte gör det, nu får vi en bra start tillsammans allihopa, säger hon.

– Men mänskliga möten är också att få skäll av en farbror i en trappuppgång eller beröm av familj man träffar ute på gården!

Lotta Björklund är ny på vd-stolen i bostadsbolaget Mitthem, men hon är inte ny i Mitthem. Efter fem år som vd hos “grannen” Timråbo återvänder hon nämligen till bolaget där hon var bland annat fastighetschef mellan år 2000–2012.

– Det är en rolig utmaning att komma tillbaka. Jag bor själv i Sundsvall och det känns bra att lära mig mer om kommunen, förstå det som händer och även kunna påverka.

Dessutom har det hänt mycket medan du varit borta!

– Ja, det har varit en expansiv tid de senaste åren. När jag jobbade här sist handlade det mest om förvaltning och vi hade i början av min tid ca 100 tomma lägenheter. Den nyproduktion som skett är fantastisk, inte minst husen på Norra kajen. I dag handlar mycket om att ta hand om vår bostadskö, många vill hyra av oss.

Vad vill du göra som ny vd?

– Vi fortsätter vara en viktig aktör när det gäller utveckling i Sundsvall och ha fokus på nybyggnation, men vi har också 5 800 lägenheter i redan befintliga områden. Där gäller det att vi också utvecklas. Just den här biten är intressant att diskutera med de anställda när jag är ute och träffar dem. Många för på tal, hur viktigt det är att vårda det vi har. Det tyder på stolthet och jag gillar verkligen att man att man bryr sig, både om varandra och hyresgästerna.

Något mer du tycker är viktigt för Mitthem?

– Att vi fortsätter satsa på hållbarhet i alla dess former, som miljö och integration. Ett exempel är att vi byggt ett nytt modernt miljörum i Nacksta. Ett annat att vi har genom EU projektet Hållbara Tillsammans ger nya hyresgäster kunskap i boendefrågor, till exempel sånt som är bra att veta om man inte bott i ett svenskt bostadsområde tidigare.

Vad händer just nu på byggfronten?

– Lägenheterna i projektet Hermes på Branta vägen släpps för bokning i februari och det är inflyttning i augusti. I Byhöjden, Bosvedjan, har markarbetet påbörjats för två hus. I Njurundabommen vill vi också bygga men där har vi ingen detaljplan ännu.

Klarar ni målet som sattes upp för några år sedan att bygga 500 bostäder innan 2021?

Det gör vi. Ägaren vill gärna att vi bygger i ytterområdena och som sagt är det på gång i Njurundabommen. Utmaningen är att det även här ska finnas en marknad för nyproducerade bostäder som av naturliga skäl kostar lite mer.

Bostadsbyggandet i Sundsvall tycks ha stannat upp lite efter en väldig boom, vad tror du det beror på?

– Ja, det är lugnare nu. Vi växer i befolkning och det är positivt, men vi växer inte alls lika snabbt som jämförbara kommuner. Jag tror helt enkelt att arbetsmarknadsregionen inte riktigt räcker till för mer inflyttning just nu.  

Vad gör du när du inte jobbar, på fritiden?

– Jag bor på Södermalm med sambo och en son på 13 år. Jag gymmar och spelar tennis två gånger i veckan med en granne. Vi har ett fritidshus på den lilla ön Hörningsholme utanför Alnö. Dessutom är vi kontaktfamilj för en liten kille. Kan också avslöja att jag bygger en del pussel, mest för att jag behöver träna på att varva ner och inte hela tiden göra något någon nytta.

Din dialekt avslöjar ditt finska ursprung, var i Finland kommer du ifrån?

– Jag är född i Helsingfors och hann bo i både Stockholm och Oslo som barn. Flyttade efter gymnasiet till Sverige för att plugga till fastighetsekonom. Och via det stora allmännyttiga bolaget Öbo i Örebro så hamnade jag här uppe. Jag har aldrig bott någonstans så lång tid som här, så jag är helt Sundsvallfierad!

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

 

, Taggar: mitthem, Sundsvall,