Så får vi mer engagemang och samarbete på jobbet!

 

Hur skapar vi bättre samarbete och engagemang på arbetsplatser? Den frågan är viktigare än någonsin tycker Manpower och Susanne Norvell och ordnade en inspirationsträff. Heja Sundsvall var med och fångade röster från gästerna.

Susanne Norvell har en 20-årig karriär i den bransch som kallas HR, Human Resources, och som på svenska betyder personalfrågor, relationen mellan arbetsgivare och anställda. 2005 flyttade hon till Sundsvall och driver sedan 2014 företaget HR Stöd & Kompetens där hon som konsult utvecklar ledningsgrupper, individer och hela företag.

– De sista åren har frågor om engagemang hos medarbetarna och samarbete blivit allt viktigare för företagen. Här kan jag komma in och arbeta med processer som utvecklar de bitarna, säger Susanne Norvell.

Det här är ett område som rekryterings- och bemanningsföretaget Manpower i Sundsvall är mycket intresserade av, och därför anlitade de Susanne Norvell för en frukostträff för företag där hon höll en inspirationsföreläsning. Och eftersom Manpower är en av Heja Sundsvalls partners blev vi också inbjudna.

Manpower i samarbete med Susanne Norvell.

 

Susanne Norvell visade med olika bilder hur engagemang skapas och engagerade också publiken i frågan; vad som kännetecknar ett bra samarbete.

– Det vanligaste felet hos företag som misslyckas med de här bitarna är helt enkelt att man saknar kunskap om dem. Det måste först finnas hos ledningen för att sedan jobbas in i organisationen, genom varje individ, säger Susanne Norvell.

De flesta av oss önskar vara betydelsefulla, kompetenta och omtyckta. Vi är däremot rädda för att bli ignorerade, förödmjukade och avvisade. Om vi kan ha en företagskultur som får många att känna som först nämndes, är möjligheterna stora att både engagemang och samarbete kommer som på beställning.

Det som ofta hindrar oss från att kunna samarbeta är våra olika rädslor som blir våra försvarsmekanismer. Men dem kan vi lära känna och bli vän med, säger Susanne Norvell.

För Manpower (som höll träffen i samarbete med Hotell Knaust) blev morgonen en lyckad stund, där många fick en dos inspiration.

– Vi på Manpower är experter på arbetsmarknaden och dess trender, detta delar vi gärna

med oss av till våra kunder och samarbetspartner. Vi lever på en föränderlig arbetsmarknad

med fler generationer i arbetslivet än någonsin, därför vill vi skapa mötesplatser och aktiviteter för att delge kunskap till företagen, ibland i egen regi eller som just denna morgonen i ett samarbete med extern föreläsare, säger Manpowers affärsområdeschef Henrik Ling.

Här har vi också fångat några röster från gästerna (bild på dem som uttalar sig under text).

Catarina Kristmansson och Malin Åkerlund från Permobil reflekterade över hur viktigt det är att inte hela tiden vilja vinna och vara starkast, för att ett bra samarbete ska uppstå. En annan fundering handlade om de försvarssignaler vi kan känna när något är fel, och hur vi fångar upp dem.

Helena Wikman och Rasmus Larsson från CSN tyckte att träffen var givande. Vi måste lära känna oss själva, förstå att vi är olika och kunna prata om mjuka delar, säger Helena. Man måste själv fundera över sitt agerande när samarbete inte fungerar, det är ingen annan som fixar det, säger Rasmus.

– Mycket av det här känns igen från it-branschen och är något många behöver jobba med. Det handlar om dåliga projektstrukturer. Ett exempel är att personer tar på sig för många arbetsuppgifter och blir sedan stressade. Då kommer de till oss som är it-konsulter och vill att tekniken ska lösa problemen, säger Kristoffer Lahi, IT-Total.

– Jag tänker på hur tydligt det är att ett bra samarbetsklimat alltid börjar hos individen, säger Christine Modig, Härnösands stift.

– Jag jobbar själv med det här ämnet. Det viktiga tycker jag är att inse hur nödvändigt det är att ledare diskuterar de här frågorna. Det är lätt att man går och tror att det är högt i tak, medan man egentligen inte har särskilt bra koll på verkligheten, säger Anders Forslund, Ledarpotential.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

 

, Taggar: