Cowboykåkens snickare kommer till Sundsvall

En av TV-Sveriges nya stjärnskott heter Dick Bewarp och har byggt Cowboykåken i Jämtland. Snart kommer han till Sundsvall och föreläser om sitt märkliga projekt. Räkna med att det blir halvgalet när han ska prata om livsdrömmar och om sin nya tillvaro.

SVT Plays serie Cowboykåken har blivit en dundersuccé och är ett av kanalens mest sedda program. Det handlar om hur reklamfilmaren Dick Bewarp helt utan vana av hantverksjobb, på egen hand bygger ett stort timmerhus av pampig vildmarksmodell i Mårdsjön i Jämtland.

Han filmar sig själv under flera år, googlar efter kunskap och tar även hjälp av grannar. Resultatet har överraskat även erfarna snickare.

Varför gjorde du det här?

– Jag lyssnade på hjärtat och bestämde mig för att sälja huset och bryta upp från det inrutade livet efter 40 år i Stockholm med bilar, köer och skit. Grabben är vuxen, jag hade bara mig själv att tänka på och jag behövde ett break. Varför inte fara iväg och bygga drömkåken?

Men du hade ju ingen vana alls av snickeri, hade inte ens byggt en fågelholk?

– Nej, jag kunde ingenting. Men jag kunde leta efter information om hur man gör. Jag har pluggat mycket om husbygge. Visst har det varit motigt många gånger och jag har varit nära att ge upp, men då har jag hittat ny energi och kämpat vidare.

Du kommer till Quality Hotel den 24 oktober och ska föreläsa. Vad ska du berätta om?

– Jag har aldrig föreläst tidigare, det är blir första gången. Därför är det svårt att veta hur det ska bli. Men det blir något halvgalet med positiva vibbar om att jaga drömmen. Oavsett om man ska till månen, korsa Atlanten eller bygga ett hus så har man något gemensamt och det kan jag prata om.

Husbygget då, du måste väl berätta hur du gjort?

– Jo, visst ska jag det. Jag har ju ett stort bildmaterial och en helt egen story från start till mål. Det är helt otroligt vilket intresse det finns för huset. Jag har haft så många besök av nyfikna att jag fått begränsa besöken till två timmar om dagen, det står på en skylt här.

Så nu är du kändis också?

– Jag har inget emot lovord och uppskattning, men jag har lite svårt för kändisskapet när det går in på mitt privatliv. Just nu när jag står och pratar med dig i telefon ser jag en person komma fram mot huset och ta bilder. Han har uppenbarligen inte respekterat min skylt. Det händer hela tiden. Är lite tagen på sängen av just den här effekten, har haft tusentals besök efter serien.

Vad har du på gång nu?

– SVT har varit och pratat med mig. Kanske kan det bli något nytt projekt.

Ta chansen och lyssna på honom: Quality Live Talk den 24 oktober. Biljetter här: www.tickster.com/…/x…/2017-10-24/cowboykaken-mot-dick-bewarp

TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: