Wolfgang är ny köng i Sundsvall!

Ingen är coolare och snällare än Wolfgang Biedron.

Nu är det klart judotränaren som satsar på lekfull träning är utsedd till KÖNG 2017.

– Det känns bra, en mycket fin utmärkelse för mig, säger Wolfgang till Heja Sundsvall.

Wolfgang Biedron har ägnat hela sitt liv åt judo. Han har själv tävlat för Sverige i OS, VM och EM. I EM blev han den förste svensk att ta medalj. Men det som är extra betydelsefullt och som gör att 66-åringen får priset KÖNG 2017 är hans enorma engagemang för unga.

– Här får alla vara med. Den som kommer hit och tränar måste inte bli bra, men jag vill att de hela tiden ska bli bättre, säger Wolfgang.

Han växte upp i Tyskland där han i unga år började träna judo och bland annat kom med i den tyska försvarsmaktens judopluton. Efter att ha sedan ha flyttat till Sverige och Uppsala, kom han 1987 till Sundsvall.

Varför Sundsvall? Jo, Wolfgang letade helt enkelt efter en större svensk stad som saknade en judoförening. Här har han nu i 30 år varit Mister Judo. Många är berättelserna om hur han lyckats få barn och unga som i skolan haft svårt att koncentrera sig, sitta still och ta instruktioner, att plötsligt göra detta på judoträningarna. Ord som ordning, disciplin och respektfullt bemötande mellan alla i föreningen är återkommande beskrivning av hur det går till.

– Vi har tagit emot många från barn- och ungdomspsykiatrin som haft svåra problem. Personalen där tipsar föräldrar att låta barnen prova judo. Att skicka ut dem på tävling i kampsport går inte, då blir de kanonmat. Man får börja med att bygga upp dem med lekfull träning så de börjar känna sin kropp och tycka det är roligt, säger Wolfgang.

Folkets jubel när Sundsvall får en ny köng.

Samuel Sandelius och Joel Norberg gav köngen en fanfar.

 

När någon uppträder störande i gruppen, så väntar Wolfgang med att prata tills det blir tyst. Han menar att det då fungerar så att gruppen fostrar sig själv. De som kommit för att träna ser helt enkelt till att det blir tyst.

I dag har föreningen 500 medlemmar, varav 70 som tävlar. Det gör föreningen till en av de största i landet. Inriktningen på lek är central i Judo Sundsvall. Träningar kan ofta vara “kull-lekar” där smidighet, styrka och ett och annat kast ingår som en naturlig del.

Wolfgang kan räkna upp massor av saker man lär sig genom lek och han har tagit fram ett utbildningsmaterial som heter Lek genom idrott. Från andra länder gör man studiebesök för att lära sig hur man kan skapa glädje i verksamheten.

– En stor klubb från Bad Godesberg i Tyskland ändrade hela sitt system efter att ha studerat oss, från elitinriktat till mer lekfullt, berättar Wolfgang.

Wolfgang leder träning i lokalen på Björneborgsgatan.

 

Wolfgang har gett instruktioner på Sundsvalls judomattor i 30 år.

Han är mycket skeptisk till elitsatsningar inom idrotten. Toppningar av lag fnyser han åt, liksom föräldrars överdrivna krav på medaljer. Klubbar inom hockey och fotboll som vill ha råd av honom, får höra mycket om lekens betydelse.Judohallen som ligger på Björneborgsgatan är både träningslokal och fritidsgård. Många unga hänger med kompisar i hallen direkt efter skolan i väntan på träningspass. I den miljön är Wolfgang ett självklart inslag. Han sitter sällan hemma i soffan, utan hänger i lokalen han också.

Den som blir utsedd till KÖNG är alltså snällast och coolast i Sundsvall. I år kom drygt 80 nomineringar till Heja Sundsvall som arrangerar utmärkelsen. Många väldigt starka kandidater föll bort när juryn till slut valde Wolfgang Biedron som vinner 10 000 kronor och en t-shirt med guldtryck som han är helt ensam om.

Grattis och heja Wolfgang!

 

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

 

FAKTA: Priset KÖNG arrangeras av Heja Sundsvall i samarbete med partners och delas ut årligen till den som är coolast och snällast i Sundsvall. Tidigare köngar är gymnasieläraren Anneli Näsberg (2015) och konstnären Wejdan Derky (2016). I juryn 2017: Quality Hotel, Sundsvall Bjuder, Skandia, ICA Maxi Birsta, Inredningshuset Kinnarps, Arkaden Bredband, Manpower, In-gallerian, Mitthem, Casino Cosmopol, Bilbolaget, Birsta City, KFX HR-partner, Sidsjö Hotell & Konferens, Heja Sundsvall.

MOTIVERING TILL PRISET: Sundsvalls nye köng har i 30 år arbetat för att ge unga en fin och positiv upplevelse av idrott. Köngen fnyser åt toppning av lag och åt föräldrar som försöker pressa fram resultat. I stället förespråkar vår köng mera lek i träningen. Detta i kombination med ordning och disciplin har gjort att inte minst barn som haft svårt att passa in i andra idrotter, hittat sin sport här. Det finns därför ingen annan som är så cool och snäll i Sundsvall. Till KÖNG 2017 utses judotränaren Wolfgang Biedron!

 

, Taggar: