Nytänd soulkung till Sundsvall

Quality Hotel i Sundsvall fortsätter att rada upp toppartister på sina scener. I september kommer den svenska soulkungen Eric Gadd som fått en nytändning och har spelat för utsålda hus i Stockholm på försommaren.

Eric Gadd har fått en musikalisk kick av att lyssna på ny musik. Det märks. Han låter nu själv mer modern än någonsin. Med sitt nya avskalade sound kommer han till Sundsvall och Quality Hotel den 22 september.

Besöket blir också en kär återkomst till Sundsvall för mannen som i år firar 30 år som artist.

Heja Sundsvall fick en fin pratstund med honom. Efter att ha lyssnat på hans nya singel Stay away från mig, går det att konstatera att ord som uppdaterat, fräscht och coolt kan användas här.

– Jag har under lång tid varit rätt ointresserad av ny musik, inte lyssnat på den. Faktiskt tyckt att den ofta varit tråkig. Men sedan hände något och jag började ta in nya influenser. Jag gjorde mina gamla låtar i nya versioner och hittade ett mer avskalat sound, säger Eric Gadd.

Överraskade sig själv

Han nämner artister som Travis Scott och Future som inspirationskällor. Det är modern, autotunad soulig rap med en del afrikanska rytmer. Travis Scott är född 1992, ett år efter att Eric Gadd släppte sin största hit Do You Believe In Me. Musiken som inspirerat den svenske “Mister Cool” är därför ovanligt färsk lyssning för hans vidkommande.

– Jag överraskade mig själv när jag började hitta det här soundet. Den förra gången jag kände samma sak var när jag gjorde Do You Believe In Me, det är känslan av att göra något oväntat man inte tror finns inom räckhåll.

Eric Gadd pratar länge och varmt om hur viktig den kreativa processen varit för honom under den senaste tiden. Det hörs helt klart hur roligt han tycker det är med skapandet igen. Även publiken har svarat på den nya musiken, det var utsålt vid två konserter på Nalen och nu rullar sommarturnén “Nu som då” ut på vägarna. Premiären på Mosebacke var också utsåld.

Nytt för Eric Gadd är också att ge ut musiken på eget bolag. Nu bestämmer han helt själv hur det ska låta, och säkert har det också gjort honom både modigare och friare.

När han kommer till Sundsvall så är det en återkomst till en stad där han uppträtt många gånger. Under epoken Gaufesten var han en av de återkommande favoriterna, och när Quality Hotel får några år sedan startade sitt koncept Meet & Greet var han premiärnamnet.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka och har med mig låtar som varit viktiga för min utveckling. Vi ses, hälsar Eric Gadd.

– Mycket roligt att få hälsa en så omtyckt och proffsig artist välkommen hit igen. Det blir ett kärt återseende och en toppkväll, säger Quality Hotels vd Ulrika Westin.

TEXT: ANDERS LÖVGREN

Lyssna på nya singeln Stay away från mig:

 

, Taggar: