Mjölken från Njurunda gör succé i Birsta

Solberg Lantbruk i Njurunda vågade satsa på produktion av egen mjölk. Det gillar ICA Maxi Birsta som ser försäljningen av den lokalproducerade mjölken öka.

– Solberg gör ett jättebra jobb. Vi ser gärna att fler producenter av livsmedel följer efter i vår region. Närproducerat är efterfrågat, säger Hans Andersson, ICA Maxi Birsta.

Hans Andersson, ICA Maxi Birsta, och Christian Borthney, Solberg Lantbruk.

 

På Solbergs Lantbruk har man producerat mjölk i nio generationer. Därmed tillhör man de gårdar i regionen som varit uthålligast och som ännu är i drift. Solbergs nöjer sig dock inte bara med att leverera mjölken till storköparen Arla, man har också investerat i ett eget mejeri och skapat ett eget varumärke.

– Lokalproducerat ligger rätt i tiden. Vi tycker dessutom det är mycket roligare att vårt familjeföretag kan arbeta med en helt egen produkt än att bara producera för den stora mjölkjätten, säger Christian Borthney.

Här är gänget som arbetar på Solberg Lantbruk. Från vänster: Christian Borthney, Roberth Borthney, Daniel Nordlund, Eva Borthney, Kjell Borthney, Malin Söderberg, Lars-Göran Welinder.

Christian har vuxit upp på gården och arbetat med lantbruk hela sitt liv. Att dra igång ett mejeri har varit en stor utmaning, det sticker han inte under stolen med.

– Det är skillnad på att få mjölken hämtad på gården av en bil, och att själv bygga upp den logistik som krävs för att leverera till många butiker. Att dessutom hålla i hela kedjan från start till mål har satt oss på intressanta prov. Saker som förpackningsdesign och marknadsföring har vi inte hållit på med tidigare.

Gårdens satsning är färsk. De första leveranserna kom igång i november 2016 och i dag finns Solbergs mjölk förutom hos ICA Maxi Birsta hos ICA i Njurundabommen och i Kvissleby, samt hos Coop i Birsta.

På gården arbetar två personer i mejeriet. Den mjölk som de 84 kossorna producerar delas 50-50 mellan Arla och det egna mejeriet. På sikt finns tankar på att också ta fram en egen youghurt och kanske även andra mejeriprodukter.

– Den stora utmaningen för oss är att hinna med och få logistiken med transporter att fungera, säger Christian.

ICA-kunden Eva Andersson vill prova mjölken från Njurunda och får dessutom ett trevligt samtal med bonden själv.

 

Med jämna mellanrum är Christian på plats i butikerna som säljer deras mjölk. Han brukar stå och demonstrera produkten för kunderna och får positiva reaktioner.

– Det är många som säger att vi har den godaste mjölken. Helt klart är att den inte alls smakar som man kanske är van vid. Det är helt enkelt mer smak och fetthalten ligger mellan 2,5 och 3,5 procent, säger han.

Hans Andersson som är butikschef på ICA Maxi Birsta applåderar det nära samarbete som butiken har med Solberg.

– Vår filosofi är att ge chansen till lokala producenter att leverera. Förhoppningsvis kan Solberg inspirera andra att följa efter, för helt klart finns efterfrågan hos kunderna. Försäljningen av den här mjölken har stadigt ökat sedan vi tog in den, säger han.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: