Adrian från Alnö spöar de flesta i schack

Det finns bara ett enda barn i Sundsvallsregionen som tävlar i schack. Han heter Adrian Söderström och går tufft fram vid brädet. Många vuxna spelare får se sig besegrade av tioåringen som tog brons i distriktsmästerskapet.

– Men jag skulle önska att fler i min ålder spelade, säger han.

En ung schackkung.

Alnökillen Adrian Söderström började spela schack för fem år sedan när hans mamma lärde honom grunderna. Nu är han 10 år och tillhör de bästa i regionen, oavsett ålder.

– Första åren fick jag ha en bilbarnstol med mig för att nå upp till bordet. Då förlorade jag parti efter parti, men jag fortsatte att spela och har hela tiden blivit bättre. Det som fascinerar mig med schack är de oändliga möjligheterna, säger Adrian som för länge sedan har skrotat bilbarnstolen.

En bra start för unga som vill spela är barn- och ungdomsschacket för nybörjare som regelbundet ordnas på Kulturmagasinet, i regi av Fagervik schackklubb och Medelpads schackförbund. Även om det kommer unga på dessa träffar, så är det trots allt bara Adrian som gått vidare till tävling.

– Varför det är så vet jag inte. Jag tycker man försöker så gott det går från klubben att göra reklam för schack, men det hjälper inte. Fast i södra Sverige och även norrut är schack populärt bland unga, säger Adrian.

Favoritplatsen, vid schackbrädet.

Han lägger upp till tre eller fyra timmar om dagen på sitt spelande och använder schack-appar i både ipad och mobiltelefon, när han inte sitter vid det fysiska brädet. I en av apparna går det att spela partier mot världsmästaren Magnus Carlsen från Norge. Man kan välja vilken ålder som den skicklige motståndaren ska ha i partierna.

– Han är lite bättre än mig i min ålder, men många partier slutar i remi. Det är kul att möta honom, han är min stora idol. Vi tänker på samma sätt och beter oss ganska lika vid bordet.

Adrian Söderström tävlar mot vuxna. Inga andra barn tävlar i schack i Medelpad. Vid DM tog han brons! (Foto: Fagerviks SK)

Adrian siktar närmast på snabbschacks-SM för knattar som spelas i Lund och sedan på att försöka bli norrländsk juniormästare i Kalix 29 april.

Vid den här intervjun blev det också en träningsmatch inne på biblioteket i Kulturmagasinet, mellan Adrian och Heja Sundsvalls reporter. Utan att avslöja exakt hur det gick ber Heja Sundsvall att få tacka för lektionen.

Vi säger heja Adrian!

TEXT OCH FOTO: ANDERS LÖVGREN

Heja Sundsvall under hård press av Adrian.

, Taggar: