Från social fobi till självförtroende och jobb

Isabelle Bergqvist led av social fobi vilket gjorde att hon fick jobbigt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Efter en utbildning hos Manpower Matchning lyckades hon förändra allt och fick jobb på Smålandsvillan.

– Jag fungerar helt annorlunda nu och trivs på jobbet, säger hon.

Isabelle Bergqvist jobbar i dag på Smålandsvillan.

 

Stödetjejen Isabelle Bergqvist läste programmet plåt och svets på gymnasiet och fick sedan säsongsjobb inom industrin. Men hela tiden var hon hämmad av sin blygsel, hon kallar den själv för social fobi.

Efter en tid av arbetslöshet fick hon möjlighet att få stöd hos något av de företag som erbjuder coachning för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Isabelle valde då Manpower Matchning.

– Det är det bästa jag gjort. För mig blev det starten på en personlig utveckling som jag är jätteglad för, berättar hon.

Programmet som deltagarna erbjuds går ut på att sätta igång en positiv förändring. Grupperna innehåller 20-25 personer och det handlar om föreläsningar och övningar och om samtal i grupp och individuellt. En del av kursen sker på schemalagda tider och en del ansvarar deltagarna för på egen tid.  

När Heja Sundsvall är med vid en träff hos Manpower är ämnet att “ta sig ut ur sin comfort zone”. Handledaren Stefan Nilsson ritar en fyrkant på tavlan och säger att vi ofta sätter upp ramar för oss själva, ramar som hindrar oss att vara den vi verkligen önskar. Och ju mer vi stannar inne i ramen, desto snävare blir den. Om detta pratar han en lång stund.

 

– Så är tillvaron ofta för den som tappat självkänslan och tron på sig själv, vilket ofta är fallet om man är utan jobb länge. Till slut skäms man över sig själv. Jag har själv varit i den situationen så jag vet precis vad jag står och pratar om, säger Stefan Nilsson.

Många av deltagarna får under träffen berätta om vad gjort den senaste veckan för att ta sig ur sina egna ramar. En del har inte gjort något utan tycks stå kvar på samma ställe som tidigare. Andra har tagit tag i sin vardag, sökt jobb eller utbildning eller satt igång och träna på gym.

Träning i att bli intervjuad. Hur kan jag visa att jag är värd chansen på arbetsmarknaden, vad efterfrågar en arbetsgivare?

Abdelrahman Mahmoud och Anna Ljungberg är med i programmet för att kunna få jobb. Abdelrahman kommer från Egypten där han studerat textilteknik. Drömmen är att få jobb inom ett tillverkande företag, gärna inom textilindustrin. Anna har tidigare jobbat på förskola och café. Nu siktar hon på att kunna studera inom området administration. ”Det är bra att få träffa andra i samma situation som en själv här”, säger hon.

Stefan Nilsson och hans kollega Angelina Akdag coachar deltagarna under tre månader och de beskriver det som en minikurs i personlig utveckling. Självklart är det väldigt individuellt hur mycket en deltagare förbättrar sina odds att få jobb, men väldigt ofta händer något positivt.

Handledarna Stefan Nilsson och Angelina Akdag.

– Under två år har vi haft 420 deltagare och 212 av dessa har kunnat gå vidare till jobb eller utbildning. Det är siffror vi själva är stolta över. Mest roligt är det förstås att få se deltagare som varit under isen ta tag i sin situation och åstadkomma en förändring, säger Stefan.

Just precis en sådan person var Isabelle Bergqvist, 23 år. När hon kom till Manpower Matchning och började kursen var hon inte en person som Manpower såg möjlighet att hyra ut till företag. Men efter kursen var hon förändrad. Först fick hon via Manpower ett jobb på Tunadals sågverk och sedan också via Manpower jobb hos Smålandsvillan där hon är just nu och kapar virke och bygger ventilation och avlopp till husen.

Nog undrar man vad det egentligen var som hände under kursen.

– Jag kände att de lyssnade på mig. Sakta men säkert började jag som tidigare varit extremt blyg och tyst prata och argumentera i samtalen. Självförtroendet började komma och efterhand insåg jag att ansvaret för mitt liv ligger hos mig själv, säger Isabelle.

Hon avslutar intervjun med att konstatera att hon aldrig i livet skulle ha ställt upp och berättat det här för två år sedan.

Vi säger heja Isabelle och heja Manpower!

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: