Stans unge barchef vill bygga trädgård

Rasmus Bouvin har tagit över ansvaret som barchef på qbar. Och därmed är 26-åringen också en av de klart yngsta i Sundsvall i den rollen.

– Det känns väldigt roligt och inspirerande. Jag har många idéer om hur vi ska utveckla verksamheten, säger han till Heja Sundsvall.

Rasmus Bouvin grillas under intervjun av Heja Sundsvall.

 

Heja Sundsvalls partner Quality Hotel har under de senaste åren vuxit fram som en ledande kraft i nöjesstaden Sundsvall. De många starka akterna med livemusik är en av förklaringarna till det, men den populära, charmiga och välkomnande hotellbaren qbar är också en mycket bidragande anledning.

Nu ska den nye unge barchefen ta hand om rodret bakom bardisken. Men för Rasmus Bouvin är det ingen ny plats att vara på.

– Jag började med att plocka disk här när jag var 16 år. Då kunde man få hoppa in i baren också ifall någon av bartenders hade rast. Det såg svårt ut, men det var det roligaste jag visste och då fick jag smak på det här jobbet, berättar Rasmus.

Rasmus skojar med sin närmaste chef, hotellets nöjeschef Perra Gissberg.

När han var 18 år så jobbade han i baren och kände tidigt att det var kul att leverera drinkar och han gillade att möta människor.

– Jag har alltid trivts allra bäst när det är lite stressigt och mycket att göra. Att då samtidigt känna att det är bra stämning i baren är det bästa med jobbet.

Det fortsatte sedan med jobb på några andra krogar i Sundsvall, som Rå, Udda Tapas och En liten krog. Det blev också en sväng till den grekiska ön Skiathos där han både byggde upp och jobbade på Anderssons bar. Men han har också haft andra jobb i Sundsvall, som elevassistent och på ett försäkringsbolag.

– Nu gör Quality Hotel en nysatsning på qbar och när jag fick frågan om det här jobbet så tackade jag ja direkt. Min ambition är att fler ska komma hit för att vi har så schyssta drinkar, vi ska verkligen försöka bjuda på nya spännande upplevelser. Sedan gillar jag själva atmosfären i en hotellbar. Här är alltid folk i rörelse, Sundsvallsbor som tittar in eller hotellgäster som äter och dricker något gott, säger Rasmus.

Full fart i qbar.

Rasmus blandar en av sina fem nya drinkar som hamnat på listan.

När Heja Sundsvall frågar vad som är hemligheten bakom en bra drink, kommer svaret snabbt.

– En bra bartender måste ha stor passion, mycket motivation och fantasi att prova nya smakkombinationer. Dessutom krävs råvaror av högsta klass!

Den här bilden har blivit fototapet och sitter i entrén till Aveny. Sundsvallskonstnären har tolkat livet på qbar.

Den nye barchefen anser att drinkar ännu är ett relativt outforskat område. Redan i starten i den nya rollen har han lanserat fem drinkar som han komponerat.

Vad inspirerar dig?

– Jag får mycket inspiration av andra bartenders i stan. Vi är ett bra gäng i ungefär samma ålder från krogarna i stan som umgås. Men av barer jag varit i så gillar jag Tjoget på Hornstull i Stockholm mest. Sedan finns det en del bra ställen i Las Vegas och San Fransisco också!

Vad är viktigt för att du ska trivas i en bar?

– En välkomnande känsla, man ska inte vilja gå därifrån. Det ska gå lätt att umgås ett gäng och därför får inte ljudnivån vara alltför hög.

Har du några drömmar för det här jobbet?

– Jag skulle vilja glasa in en uteplats på hotellets tak och odla egna kryddor till drinkarna. Jag vill utveckla en ekologisk bar, varför inte i en skybar där uppe! Men lite mer kortsiktigt är det att öka trycket här i qbar. Vi har ofta livemusik och tar ingen entré, det konceptet ska vi bygga vidare på.

Tillsammans med arbetskamraterna Johan, Johanna, Moa och Linda ser Rasmus fram mot en skön vårsäsong på qbar.

Heja Rasmus och qbar, säger vi!  

FOTO: KATARINA LÖVGREN OCH QUALITY HOTEL

TEXT: ANDERS LÖVGREN

, Taggar: