Stor arbetsglädje på tidningen Blaskan

På Rådhusgatan i Sundsvall finns en hårt arbetande men hittills ganska okänd tidningsredaktion. De 14 reportrarna som jobbar med att ge ut månadstidningen Blaskan stortrivs.

– Det är väldigt bra här och jag har nytta av det jag lärt mig i skolan, säger Joakim Hedin som redigerar tidningen.

IMG_1301

 

Blaskan startades år 2010 och hette från början Grönborgs-Blaskan eftersom redaktionen då låg i stadsdelen Grönborg väst på stan. Redaktionen drivs i kommunal regi och består av personer som har något funktionshinder.

– Det är ett helt fantastiskt gäng som jobbar med tidningen och det är många som står på kö för att komma hit. Men lokalerna räcker inte för fler, säger Anna-Lena Hedman, en av två handledare. Hennes medarbetare heter Lars Bahlenberg.

När Heja Sundsvall besöker redaktionen är sex av medarbetarna i gång med arbetet att färdigställa det första numret för 2017. Innehållet kommer garanterat att vara positivt, eftersom tidningen ända sedan starten haft som målsättning att man ska bli glad av att läsa den.

En snabb genomläsning av några nummer visar att tidningen tar upp det som intresserar medarbetarna. Vi blev naturligtvis nyfikna på alla som jobbar med Blaskan.

Mattias Laitinen: Expert på historia och språk. Lyssnar ofta på intressanta radioprogram på P1 som exempelvis Vetenskapsradion och Släktband och skriver om det han hör. Han är också den av reportrarna som är mest i farten ute på stan och gör artiklar.

IMG_1225

Mattias Laitinen.

Angelica Boström: Duktig fotograf som är intresserad av djur, bakning och matlagning. Hon får alltid med något recept i tidningen och försöker att anpassa det till årstiden. När Heja Sundsvall besöker redaktionen jobbar hon med en text om en ny målvakt i hockeylaget Modo. “Jag skriver om det mesta. Och det som är bra är att man får ta god tid på sig med artiklarna, så det inte blir stressigt”, säger hon.

IMG_1234

Angelica Boström.

Angelica Boström.

Samuel Granhammar: Redaktionens illustratör. Tecknar den egna och mycket välgjorda serien Lemurerna som alltid är med i Blaskan. Han har också gjort fina gratulationskort som går att köpa. “Jag hade förut ett jobb på en bilverkstad, men det var dålig luft där. Det här är mycket bättre”, säger han.

IMG_1221

IMG_1278

Samuel Granhammar.

Joakim Hedin: Redigerar tidningen och skriver också reportage om sina intressen. Ett av de största intressena är så kallade fight-spel på datorkonsoler. Har bland annat också intervjuat fotbollsspelaren Stefan Silva. “Jag försöker alltid utnyttja mina kontakter när jag ska hitta något att skriva om”, säger han.

IMG_1195

IMG_1254

Joakim Hedin.

Eric Nilsson: Skriver mycket filmrecensioner, men även om sport och resor. Han är en stor supporter av Timrå IK och det märks också i tidningen. Av Blaskans medarbetare finns flera som hejjar på Timrå och även en hel del som håller på Modo, vilket självklart leder till en hel del skämtsamma gliringar. “Jag har bra arbetskollegor här och det är lättsamt, jag trivs. Jag jobbar fyra dagar i veckan och på fredagar har jag bad i 34-gradigt vatten på rehab”, säger han.

IMG_1248

Eric Nilsson.

Johannes Lindholm: Har skrivit den spännande berättelsen Äventyret i världen som består av många kapitel och presenteras i tidningen. Är också intresserad av filmrecensioner. “Jag söker gärna efter film på You-tube”, säger han.

IMG_1296

Johannes Lindholm.

Blaskan är en så kallad daglig verksamhet inom Sundsvalls kommun. Det finns ytterligare tre dagliga verksamheter och alla arbetar med skapande verksamhet, till exempel musik och betonggjutning.

– För snart två år sedan fick vi möjlighet att samla de dagliga verksamheterna i det vi kallar Kulturbolaget. Där samarbetar vi i olika arrangemang, som musikcafé, konstutställningar och olika uteaktiviteter, berättar Anna-Lena Hedman.

Det Sundsvall gjort för att fler ska hitta meningsfull daglig verksamhet väcker intresse från andra kommuner. Kulturbolaget har fått många samtal från kommuner som vill göra något liknande.

Samma dag som Heja Sundsvall besöker Blaskan är det “firmafest” på kvällen. Alla som är med i de dagliga verksamheterna i Kulturbolaget är inbjudna till party på Aveny, och flera av Blaskans reportrar ser fram mot en glad kväll.

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

IMG_1317

Lars Bahlenberg och Anna-Lena Hedman jobbar som handledare på Blaskan.

IMG_1297

Många nummer har det blivit under de sju år som tidningen funnits.

IMG_1198

Mycket av arbetet på redaktionen sker här i en öppen och luftig miljö. Ingången är precis i korsningen Rådhusgatan-Skolhusallén.

 

 

, Taggar: