Hurra för Filmstaden, 30 år!

Filmstaden i Sundsvall fyller 30 år! Hurra!

200 000 besökare varje år skvallrar om att verksamheten är viktig och populär. Läs storyn om hur Filmstaden blev verklighet. Vi har träffat John-Eric Westin som en gång kallades biografmördare när han skapade det nya biopalatset.

img_8759

John-Eric Westin och Elisabeth Eng Åkerlund pratar roliga biominnen.

 

I början av 1960-talet flyttade John-Eric Westin till Sundsvall från Junsele. Där hade han varit aktiv inom både djurparken och i Folkets Hus-rörelsen och fått rykte om sig att få saker och ting gjorda.

I Sundsvall fick han jobbet som föreståndare för Folkets Hus som då var inrymt i fastigheten på Nybrogatan där Grand Hotel ligger i dag. Där drev Folkets Hus biografen China och visade film i samarbete med dåvarande Europafilm. Andra biografer vid den tidpunkten i Sundsvall var Röda Kvarn, Konsert, Saga och Svea.

img_8901

– Det var självklart hård konkurrens mellan biograferna, för oss inte minst mot Saga och Svea som ägdes av SF. Men jag hade många idéer om hur vi skulle utveckla oss, säger John-Eric Westin, nu snart 80 år.

China byggdes om till en biograf med tre salonger. Dessutom köptes Europafilm upp av SF, vilket redan då gjorde att Folkets Hus i Sundsvall fick igång sitt sedan dess unika samarbete med Sveriges ledande filmdistributör.  

När Folkets Hus sedan byggdes på Esplanaden där det fortfarande ligger döptes den nya biografsalongen till Folkan. Fortfarande fanns biograferna Svea, Saga, Konsert och även Sandrews i stan.

img_7165

I dag sköts all filmvisning digitalt. Men några gamla ”museiföremål” står ännu kvar i Filmstadens inre.

– Det var under 1980-talet som SF på andra håll i landet öppnade Filmstaden-anläggningar och fick framgång. Då kom också tankarna på att göra det i Sundsvall. Frågan var bara var. Jag hade mycket goda kontakter inom SF och våra diskussioner blev intensiva. Kanske kunde Folkets Hus vara en partner i satsningen, berättar John-Eric Westin.

Så blev det. Folkets Hus hade då en squashhall som hyresgäst, vilken gick med förlust och man hade svårt att betala hyror. Det gick att hitta en lösning där man helt enkelt fick in fem nya salonger där man tidigare spelat squash och vips hade Sundsvall också sitt Filmstaden där Folkets Hus stod för driften och SF planerade programmet och skickade ut filmerna. Vinsten delade man på.

Invigningen 1986 var pampig och de flesta ur Sundsvalls kändiselit och etablissemang var på plats för att skåla och lyckönska. För John-Eric Westin var det en stor dag, men i tidningen Dagbladet blev han kallad “biografmördare”. För det var ju trots allt så att när Filmstaden byggdes försvann de andra SF-biograferna i stan, ja kvar blev bara Filmstaden.

– Alla uträkningar hade tydligt talat om vilka besparingar som gick att göra i driftskostnader när SF gick från enskilda biografer till filmstäder. Den här rationaliseringen gick inte att stoppa, säger John-Eric Westin.

Sedan dess har Filmstaden fått ytterligare två salonger och har i dag åtta salonger med totalt 1000 platser. Antalet besökare har de senaste åren legat stadigt på runt imponerande 200 000 personer. För Filmstadens chef Elisabeth Eng Åkerlund, som basat för verksamheten sedan 2014, är det inget tvivel om att film är bäst på bio.

img_8884

Filmstaden har cirka 200 000 besökare om året.

– Vår verksamhet har både breddats och vuxit. Varje dag går tre föreställningar i varje salong. Vår position som den som förmedlar stor underhållning och samtidigt en social upplevelse är viktig. Jag tror de allra flesta har en speciell känsla när man satt sig tillrätta i fåtöljen och SF:s signatur hörs, säger Elisabeth Eng Åkerlund.

De filmer som under senare år gått allra bäst är “En man som heter Ove” och “100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Elisabeth Eng Åkerlund medger att Filmstadens framgångar hänger mycket på vilka filmer som kommer. Stora och uppmärksammade svenska produktioner får köer att ringla. Men oavsett om filmer blir publikfavoriter eller inte, så drömmer biochefen om att öppna upp för mer samtal kring film.

img_7134

En av de stora händelserna på senare år var premiären för Miraklet i Viskan då bland andra skådespelarna Rolf Lassgård och Lia Boysen var på plats i Sundsvall.

– Min vision är att vi ska kunna ha ett kafé där besökare i någon form bjuds in att reflektera över filmer de sett. Film görs av berättare, underhållare och samhällskritiker och ibland sätter filmerna igång tankar som vi vill dela med oss av, säger hon.

För alla som älskar film i Sundsvall, finns egentligen bara en sak att säga. Heja Filmstaden!

FOTO: KATARINA LÖVGREN

TEXT: ANDERS LÖVGREN

FAKTA: Vill du läsa mer om Sundsvalls biografhistoria, se här.

img_8920

Jonas Holm och Björn Dahlberg går gärna på bio och ser thrillers. Dagtid passar bra då småbarn och oregelbundna arbetstider inte alltid gör att kvällar är bäst för bio.

img_8886

Monica Larsson ska se klassikern ”Singing in the rain”, ”Bara jag tar mig iväg så är det jättetrevligt att gå på bio”, säger hon.

img_8889

”Man har hur många möjligheter som helst att se film hemma, men det är ändå något särskilt med bio”, säger Leif Bolin som nyligen gick och såg Den allvarsamma leken.

img_7143

Vid festligare tillfällen tar biodirektören Elisabeth Eng Åkerlund på sig den här munderingen och hälsar premiärgäster välkomna.

img_8796

Så sant som det är sagt! Elisabeth Eng Åkerlund och John-Eric Westin slår huvudet på spiken.

, Taggar: