Nya sporten padel igång i Sundsvall

Den snabbt växande sporten padel har kommit till Sundsvall. Ett gäng idrottsprofiler med bland andra GIF Sundsvalls Dennis Olsson vill locka en bred målgrupp att motionera och tävla på de blå banorna i Nacksta industriområde.

– Det är ganska enkelt att spela, jag tycker det är kul, säger GIF-stjärnan Stefan Silva som vi träffade i hallen.

etta

Katharina Engebo, Diös Fastigheter och Dennis Olsson, Padel Sundsvall.

Padel är en sport som Sundsvallsborna inte haft möjlighet att bekanta sig med tidigare. Men nu blir det ändring på det, sedan sportprofilerna Dennis Olsson (GIF Sundsvall), Emil Berglund (Timrå IK) och Cevin Dotson (IFK Timrå) startat Sundsvall Padel.

Verksamheten har varit igång några veckor i en stor fastighet i Nacksta industriområde som hyrs ut av Diös Fastigheter.

– Det krävs runt sju meter i takhöjd och när vi såg den här lediga lokalen var det perfekt för oss. Vi får gott och väl plats med fyra banor, har en reception och bra utrymmen för omklädning och dusch, säger Dennis Olsson.

img_6754

APA-krögaren Tord Budenberg spelar match med ett gäng.

img_6744

Racketen är lite kortare än i tennis och har en tät slagyta med många hål.

Han och kompisarna har haft planer på en padelanläggning under några år, men det var inte förrän i våras som det gick att få ihop alla pusselbitar. Inte minst lokalerna var som sagt en viktig detalj!

– Här har det varit en glasfirma tidigare. Det är riktigt skoj för oss att nu få hyra ut till en sportig verksamhet som är ny i Sundsvall och som drivs av unga killar med framåtanda, säger Katharina Engebo, Diös Fastigheter.

Att sporten är ny i Sundsvall må vara, men söderut är den etablerad. I Stockholm har inte helt obekanta Måns Zelmerlöv och Jonas Björkman med flera en anläggning som fått mycket publicitet. Och i Spanien uppges sporten vara den näst största efter en raketutveckling.

Vad är det då som är så speciellt med padel?

– Likheterna med både squash och tennis gör att många känner igen delar av spelet. Jag tror förklaringen till att den blivit populär är att det är en lite enklare sport än dessa om man är nybörjare, säger Dennis Olsson.

Banan som är i en glasbur där väggarna används i spelet är 10×20 meter, man spelar dubbel och räknesättet är detsamma som i tennis. Underlaget är konstgräs blandat med sand. Fler regler går att hitta på pdlcenter.se för den som vill fördjupa sig innan spel.

Ordinarie pris för en bana en timme är 260 kronor på dagtid och 360 kronor på kvällstid. Bokning sker över nätet och så fort ett nytt låssystem är installerat kommer man även att kunna spela på obemannade tider. Bokningsbara tider kommer då att vara 06-23.

På frågan varför Dennis Olsson valde att hoppa på detta entreprenörskap kommer svaret snabbt:

– Rastlöshet är ett bra ord. Ända sedan gymnasiet har jag haft en önskan att kunna göra något mer än bara idrott. Att det blev padel är nog lite av en slump. Jag har följt utvecklingen för padel i sociala medier under några år och det känns helt rätt att starta något som är på väg upp, säger han.

Dennis Olsson har förstås koll på att alla tänkbara sportstjärnor förknippats med sporten. Zlatan har spelat, liksom “Foppa” och Tomas Brolin. Och Olof Mellberg tillhör de bästa i landet. Man kan lätt göra jämförelser med en sport som golf som lockar till sig sportutövare och som inte är så extremt krävande.

Det är därför inte så förvånande att Dennis Olssons lagkamrater i GIF Sundsvall dyker upp i hallen när vi gör den här intervjun. Noah Sonko Sundberg, Marcus Danielsson, Stefan Silva, Jonathan Malmberg, Eric Larsson, Mauricio Albornoz, Kristinn Steindorsson och Peter Wilson kommer in och ska spela matcher, för att de tycker det är kul.

Heja Sundsvall önskar stort lycka till med satsningen på en ny sport i Sundsvall.

Heja padel!

Text och foto: Anders Lövgren

Här kan man boka tider.

 

img_6795

Stefan Silva och Marcus Danielsson är några av GIF-spelarna som kommer till hallen för att spela.

img_6758

Volley och pang när dessa herrar gör upp i en tät kamp. Det är dock långt från bara privatpersoner som är nyfikna på padel. Gymnasieskolan Prolympia kommer att ha specialidrott i hallen!

 

img_6764

Dennis Olsson berättar för Heja Sundsvall att de första veckorna varit mycket bra och att man fått stor uppmärksamhet för sin satsning. Nu hoppas han att företag vill börja prova sporten som friskvård.

 

img_6784

Spelet böljar fram och åter, och är omväxlande då väggar används precis som i squash.

 

img_6769

Bollen är något mjukare än en vanlig tennisboll. Underlaget är konstgräs och sand.

, Taggar: