Fredrika från Sundsvall har cyklat 3 000 mil

Fredrika Ek från Sundsvall har varit ute i världen ensam på sin cykel i 20 månader och cyklat 3 000 mil. Just nu är hon i trakten av staden Wanaka på Nya Zeelands södra ö. Heja Sundsvall imponeras av hennes mod och vilja och har nått henne för att få svar på hur hon haft det och vad som väntar henne härnäst. Se också de fantastiska bilderna som Fredrika bjussar på!
 1
Vad har varit bäst och sämst hittills?
– Jag är hopplöst förälskad i mäktiga landskap. Vad gäller naturupplevelser finns ingenting som mäter sig med Pamir-bergen i Tadzjikistan (bilden ovan) och den tibetanska högplatån i Kina. Båda är höga, tomma, och råa bergskedjor där jag spenderat upp till en månad i sträck på över 4 000 meters höjd. Aldrig förr har jag känt mig så liten, samtidigt som det varit som att ha precis hela världen för sig själv där uppe.
– Men att runt om i världen bli inbjuden hem till lokalbor och för att under en eller några dagar få ta del av deras vardag lämnar de starkaste minnena hos mig. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att få lära mig om nya kulturer och få perspektiv på mitt eget liv. Vad gäller mötet med människor har Iran och Uzbekistan varit mina abosluta höjdpunker.
– Under en resa av den här typen kommer olika utmaningar komma och gå med tiden, precis som de gör i livet hemma. Hettan i öknen. Kylan i bergen. Språkförbistringar, och luriga kulturskillnader. På 20 månader hinner man fastna i allt från tyska orkaner till uzbekisk korruption, men att jag fortfarande rullar är beviset på att jag inte stött på något hinder för stort för att ta sig förbi. För mig är det största svårigheten att alltid ha mina nära och kära så långt borta.
2
Hur ser planen ut nu och när återvänder du till Sundsvall igen?
– Snart sätter jag mig på flyget som tar mig till Buenos Aires och resans fjärde kontinent Sydamerika. Ännu är inte planerna spikade, men på ett eller annat vis tar jag mig norrut. Via Centralamerika och USA flyger jag så småningom tillbaka mot Europa för att påbörja spurten hem mot Sverige och Sundsvall. Jag hoppas på att vara tillbaka för att få fira jul hemma nästa år.
3
Varför gör du det här?
En kombination av stark upptäckarglädje och en vilja att testa och flytta mina egna gränser är grunden till varför jag gör detta. Jag har alltid älskat både fysiska och mentala utmaningar, och har en outtörstlig vilja till att uppleva och försöka förstå allt vad världen omkring mig har att erbjuda. Cykeln ger mig allt detta, och ännu mer därtill.
4
De flesta skulle tänka ”farligt, svårt, omöjligt, krävande, smärtsamt”. Gör inte du det (också)?
– Hade jag gjort det hade jag aldrig tagit mig dit jag är idag, förmodligen inte ens ut genom ytterdörren. Jag tror att det är viktigt vilka ord vi använder för att beskriva våra liv. I min värld är ’utmanande’ en betydligt mer inspirerande tanke än ’svårt och smärtsamt’. I regel tror jag att vi gör gott i att ta oss an våra drömmar och mål med en viss dos naivitet, även om det absolut är en balansgång att fortsätta testa och flytta gränser, utan att kliva över dem fullständigt.Vem är du, vad gjorde du i Sundsvall innan du for iväg?
– Jag är en vanlig 25-åring från Sundsvall. Uppväxt på Baldershovs tennisbanor har jag nu bytt ut boll och racket mot en välpackad cykel som jag sakta men säkert försöker trampa jorden runt.

Heja Sundsvall önskar Fredrika all lycka på färden och hejar på så mycket det går.

Följ Fredrikas äventyr:

Facebook: The Bike Ramble
Instagram: @thebikeramble
Web: thebikeramble.com
, Taggar: