Alla åldrar bygger lådbilar

Mitthem, NCC och Sundsvalls kommun bjuder in pensionärer, fjärdeklassare och gymnasieelever att bygga lådbilar tillsammans.

– Det här är så roligt att få vara med om, säger 81-åriga Inga-Maj Bränn.

img_4753

Inga-Maj Bränn är med i byggprojektet och tycker det varit toppen på alla sätt.

 

I många år har byggföretaget NCC haft ett projekt som heter Barnens byggskola igång i kommuner över hela landet. Syftet har varit att väcka barnens intresse för byggbranschen. NCC behöver fler snickare, ingenjörer och konstruktörer och man vill även öka integrationen i branschen.

I Sundsvall blev den här byggskolan till ett samarbetsprojekt där även Mitthem och barn- och utbildningsförvaltningen i Sundsvalls kommun är med.

Uppdraget är att bygga elva lådbilar. Grupperna som ska göra jobbet består av pensionärer från Mitthems trygghetsboende Skepparen, elever från klass 4 på Bosvedjeskolan och elever från byggprogrammet på Sundsvalls Gymnasium.

Alla deltagare förses med material, skyddskläder och utrustning från NCC och Mitthem och sedan är det bara att spika, skruva och måla.

Den 18 oktober är det upp till bevis ifall lådbilarna är bra byggda, då är det nämligen lådbilsrally på Skepparen!

Vi ropar förstås heja!

TEXT: ANDERS LÖVGREN

FOTO: KATARINA LÖVGREN

img_4816

”Det är fantastiskt roligt att se vad som händer när vi blandar åldrar på det här viset. Det skapar gemenskap och ett sammanhang”, säger Mitthems koordinator Kate Almroth.

img_4763

Pontus Dillner är elev på byggprogrammet. ”Det är roligt att vi på byggprogrammet kan bolla idéer tillsammans med pensionärer och de som går i fyran”, säger han.

img_4741

Patrik Öhlund och Ulf Öberg är snickare på NCC och bidrar med sitt kunnande i projektet.

img_4793

Bosvedjans fjärdeklassare Diana, Cornelia och Monica förbereder för målning.

img_4738

Det här bygget av lådbilar är en fortsättning på projektet Värdeskapande lärande som drivs av Sundsvalls kommun och som går ut på att elever ska få jobba med det som har konkret koppling till något ute i samhället. Tidigare har elever till exempel hjälpt till att hitta på idéer som kan skapa trivsel på trygghetsboendet Skepparen.

img_4725

Byggprogrammets stora bygghall vid Västermalms skola är perfekt för projektet.

img_4789

”Jag blir glad av att se hur vi på det här ganska enkla sättet kan jobba över gränserna och verkligen få in värdegrunder i arbetet med eleverna. Nära våra elever svarar på frågor från de här småknattarna händer något bra”, säger Bosse Eriksson som är lärare på byggprogrammet i Sundsvalls Gymnasium.

img_4845

Elva lådbilar byggs samtidigt i lokalen.

img_4727

Kanske blir detta det vinnande ekipaget när det blir lådbilsrally den 18 oktober på Skepparen.

img_4759

Hallå! Vi bygger en racerbil!

img_4866

Fjärdeklassaren Tova målar grönt. Byggprogramseleven Pontus assisterar.

img_4806

”Kan vi inte göra så här i stället?”

img_4778

Heja snickra och bygga!

img_4831

Lärarna från Bosvedjan gillar projektet med lådbilsbygge för sina fjärdeklassare ihop med gymnasieelever och pensionärer.

img_4853

Hela gänget som bygger: Elever och lärare från åk 4 på Bosvedjeskolan, elever och lärare från byggprogrammets år 3 på Sundsvalls Gymnasium, pensionärer från Skepparen, personal från Mitthem och NCC. Bra jobbat. Heja!

, Taggar: